Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Πάνω από 13.000 τα κενά στο παρά 5' της σχολικής χρονιάς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Περισσότερα από 13 χιλιάδες είναι τα κενά στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και της ειδικής αγωγής, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας που επικαλείται ο αιρετός του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Βασίλειος Παληγιάννης.

Ο κ. Παληγιάννης αναφέρει ότι στον συγκεκριμένο αριθμό δεν έχουν συνυπολογιστεί τα επιπλέον κενά που δημιουργήθηκαν μετά τις αποσπάσεις. Εάν μάλιστα προστεθούν και οι ελλείψεις σε προσωπικό στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπου ακόμη δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, τότε πιθανό τα κενά να φτάνουν και στις δύο βαθμίδες τις 20.000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τα 10.036 κενά στα σχολεία της πρωτοβάθμιας λείπουν αυτήν τη στιγμή 3.640 δάσκαλοι, 1.661 νηπιαγωγοί και 4.735 καθηγητές ειδικοτήτων. Από αυτούς οι περισσότεροι είναι καθηγητές Αγγλικής Γλώσσας (1.161), Εικαστικής Αγωγής (1.019), Θεατρολόγων (806) και Φυσικής Αγωγής (793).

Τα κενά πάντως φαίνεται πως είναι αυξημένα σε ορισμένες περιοχές της χώρας στις οποίες θα πρέπει να γίνουν και οι περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών. Βάσει λοιπόν των αναλυτικών στοιχείων του υπουργείου Παιδείας που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Παληγιάννης, 761 είναι τα κενά στο Ηράκλειο Κρήτης, 650 στον Πειραιά, 494 στην Αιτωλοακαρνανία, 486 στις Κυκλάδες, 465 στη Δυτική Αττική, 411 στην Αχαΐα, 279 στην Εύβοια και 274 στα Χανιά.



«Αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι το γεγονός πως έως σήμερα κανείς δεν γνωρίζει πότε θα προσληφθούν αναπληρωτές για την κάλυψη των κενών και πόσα κενά μπορούν να καλυφθούν με βάση τις πιστώσεις που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο» αναφέρει ο κ. Παληγιάννης, προσθέτοντας πως η έλλειψη προγραμματισμού, υπεύθυνης και σοβαρής εκπαιδευτικής πολιτικής από την απελθούσα πολιτική ηγεσία, έχει ως αποτέλεσμα «να ζούμε ένα θρίλερ χωρίς προηγούμενο».

Πιστώσεις

Μάλιστα, ο αιρετός του ΚΥΣΠΕ απευθύνει έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν για την εξασφάλιση πιστώσεων για προσλήψεις αναπληρωτών αλλά κυρίως για μόνιμους διορισμούς στη δημόσια εκπαίδευση, λέγοντας πως «είναι σχεδόν βέβαιο πως στις 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα Αγιασμού και έναρξης του νέου διδακτικού έτους, το κουδούνι δεν πρόκειται να χτυπήσει σε πολλά σχολεία».

Κατά τα λοιπά, έγγραφο με το οποίο δίνονται διευκρινίσεις σχετικά με την ανάληψη υπηρεσίας των εκαπιδευτικώνέστειλε η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας Ευφροσύνη Κιάου προς τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταθέσεων και η α' φάση αποσπάσεων από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ, δύνανται να αναλάβουν υπηρεσία είτε στη Διεύθυνση μετάθεσης ή απόσπασης -εφόσον δύνανται να προσέλθουν σε αυτήν- είτε στη Διεύθυνση οργανικής προέλευσης. Στη δεύτερη περίπτωση οι διευθυντές εκπαίδευσης οφείλουν να ενημερώσουν σχετικά τις αρμόδιες Διευθύνσεις.

Αναφορικά με τους εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας των οποίων ολοκληρώθηκε η διαδικασία απόσπασης, θα ενεργήσουν κατά τα ανωτέρω. Για όσους εκκρεμεί η διαδικασία των αποσπάσεων από ΠΥΣΔΕ σε ΠΥΣΔΕ, θα αναλάβουν στην οργανική τους θέση εφόσον δύνανται να προσέλθουν σε αυτήν, άλλως στην πλησιέστερη της διαμονής τους Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Την ανάληψη αυτή οι διευθυντές εκπαίδευσης οφείλουν να αποστείλουν στην οργανική θέση των εκπαιδευτικών με κάθε πρόσφορο τρόπο. Τέλος, όσοι αποσπάστηκαν σε υπηρεσίες ή φορείς του υπουργείου Παιδείας, θα αναλάβουν υπηρεσία στη θέση απόσπασης.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.