Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Ευρωκαταδίκη της Ιταλίας για κράτηση και απέλαση προσφύγων το 2011

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι συνθήκες στο κέντρο υποδοχής της Λαμπεντούζα «προσέβαλαν την αξιοπρέπειά τους».

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα την Ιταλία για τις συνθήκες υπό τις οποίες τυνήσιοι πρόσφυγες τέθηκαν σε κράτηση στο νησί Λαμπεντούζα πριν επαναπροωθηθούν μαζικά στην Τυνησία το 2011.

Το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι συνθήκες κράτησης στο κέντρο υποδοχής της Λαμπεντούζα «προσέβαλαν την αξιοπρέπειά τους» και αμφισβήτησε την νομιμότητα του καθεστώτος κράτησης και απέλασής τους.

Κατά τη διάρκεια της Αραβικής Ανοιξης, η Ιταλία βρέθηκε αντιμέτωπη με μεγάλο κύμα προσφύγων. Κατά τη διάρκεια της χρονικής περιόδου που εξέταζε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (Σεπτέμβριος 2011), 55.300 άνθρωποι είχαν αποβιβασθεί στη Λαμπεντούζα.

Αναγνωρίζοντας τον εξαιρετικό χαρακτήρα της ανθρωπιστικής κρίσης απέναντι στην οποία βρέθηκε αντιμέτωπη τότε η Ιταλία, το δικαστήριο έκρινε ότι οι συνθήκες που επικρατούσαν στο κέντρο κράτησης στην Λαμπεντούζα συνιστούσαν απάνθρωπη μεταχείριση, ενώ το ίδιο το καθεστώς κράτησης στερείτο νομικής βάσης, αφού οι άνθρωποι αυτοί ουδέποτε πληροφορήθηκαν τους λόγους της κράτησής τους, ούτε είχαν τη δυνατότητα να την προσβάλουν.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε επίσης ότι οι πρόσφυγες από την Τυνησία έτυχαν συλλογικής απέλασης, με το σχετικό διάταγμα να μην αναφέρεται στην προσωπική κατάσταση του καθενός, γεγονός που παραβιάζει την ευρωπαϊκή σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.