Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Εκκενώνουν καταυλισμούς μεταναστών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αστυνομική επιχείρηση σε Παρίσι και Καλέ, στη βόρεια Γαλλία.

Τρεις καταυλισμούς μεταναστών, που είχαν στηθεί σε Παρίσι και Καλέ, το λιμάνι στη βόρεια Γαλλία, εκκένωσε σήμερα η γαλλική αστυνομία.

Η πρώτη επιχείρηση είχε στόχο νωρίς το πρωί έναν πρόχειρο καταυλισμό βόρεια της πρωτεύουσας, όπου ζούσαν εδώ και μήνες περίπου 350 μετανάστες κυρίως από το Σουδάν, αλλά και από την Ερυθραία, τη Σομαλία και την Αίγυπτο.

Έχοντας καταφύγει κάτω από το εναέριο μετρό, έπειτα από μία πολυδαίδαλη, συχνά, πορεία, οι μετανάστες αυτοί, κυρίως μόνοι άνδρες, αλλά επίσης και οικογένειες με παιδιά, ζούσαν υπό πολύ κακές συνθήκες υγιεινής.
Συγκεντρώθηκαν ήρεμα στο κέντρο μίας περιμέτρου ασφαλείας περιμένοντας να επιβιβαστούν σε δεκάδες λεωφορεία που θα τους μετέφεραν σε κέντρα φιλοξενίας στην περιοχή του Παρισιού.

Περίπου 160 άνθρωποι από τον καταυλισμό επιθυμούν να ζητήσουν άσυλο και 200 βρίσκονται «τράνζιτ» προς άλλους προορισμούς, κυρίως τη Βρετανία και χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Ο καταυλισμός, που είχε δημιουργηθεί το περασμένο καλοκαίρι, διογκώθηκε ξαφνικά τον Απρίλιο ως συνέπεια, σύμφωνα με τις οργανώσεις, της άφιξης μεταναστών στις ιταλικές ακτές την άνοιξη.

Η επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης στον καταυλισμό είχε κάνει την κατάσταση ανυπόφορη, λόγω της απουσίας υγειονομικών δομών και του συγχρωτισμού που επιβαρύνθηκε περισσότερο από την πρόσφατη άφιξη και άλλων εκπατρισμένων.

Οι οργανώσεις φοβούνται μία αύξηση της παράνομης διακίνησης με την εισροή των μεταναστών.
Την περασμένη εβδομάδα η αστυνομική διοίκηση του Παρισιού είχε κάνει λόγο για «κίνδυνο επιδημιών» που δικαιολογούσε μία ταχεία εκκένωση. Στα τέλη Μαΐου οι υγειονομικές αρχές προειδοποίησαν για κίνδυνο δυσεντερίας και κρουσμάτων ψωρίασης.

Τρεις ώρες μετά την έναρξη της παρισινής επιχείρησης, οι δυνάμεις της τάξης ξεκίνησαν στο Καλέ την εκκένωση άλλων δύο καταυλισμών.

Συνολικά οι τοπικές αρχές εκτιμούν ότι απομακρύνθηκαν περίπου 140 άνθρωποι, περίπου σαράντα από τον πρώτο καταυλισμό και 100 από τον δεύτερο, ο οποίος στέγαζε έως και τον διπλάσιο αριθμό μεταναστών.

Η εγγύτητα της Βρετανίας, για την οποία το Καλέ είναι η πιο κοντινή πύλη εισόδου από την ευρωπαϊκή ήπειρο, έχει κάνει εδώ και πολλά χρόνια αυτή την πόλη-λιμάνι μαγνήτη για τους παράτυπους μετανάστες.

Ο αριθμός των μεταναστών που εντοπίστηκαν μέσα σε φορτηγά στην προσπάθειά τους να φθάσουν στη Βρετανία «αυξήθηκε απότομα» από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, που έκαναν σήμερα λόγο για 18.170 αναχαιτίσεις από την 1η Ιανουαρίου έως την 21η Μαΐου, έναντι 4.117 την ίδια περίοδο το 2013 και 8.336 το 2014.
«Υπάρχει μία πολύ σημαντική αύξηση των αναχαιτίσεων επειδή ο αριθμός των ίδιων των μεταναστών που βρίσκονται μόνιμα στο Καλέ έχει αυξηθεί σημαντικά, περνώντας από τους 300 στους 400 παράτυπους μετανάστες πριν από δύο χρόνια σε περίπου 2.500 σήμερα», δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής της αστυνομίας των συνόρων Πατρίσιο Μαρτίν.

Στο Καλέ έχουν σημειωθεί πολλά περιστατικά που οι αρχές δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν παρά την αποστολή, πολλές φορές, αστυνομικών ενισχύσεων.

Στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας μια συμπλοκή μεταξύ 200 έως 300 μεταναστών που είχαν εγκατασταθεί στη «νέα ζούγκλα», έναν πρωτόγονο καταυλισμό όπου 1.800 έως 2.000 από αυτούς είχαν βρει καταφύγιο, είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 24 άνθρωποι, από τους οποίους οι 14 χρειάστηκε να διακομιστούν στο νοσοκομείο, σύμφωνα με υπηρεσίες πρώτης ανάγκης.

Τρεις ημέρες νωρίτερα, ένας μετανάστης τραυματίστηκε από πυροβόλο, προφανώς στη διάρκεια μιας συμπλοκής μεταξύ διακινητών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.