Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Δυναμικό παρών από Ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις στη Βιέννη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Συμμετείχαν στο διεθνές «Φεστιβάλ Πρωτοπόρων».

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά… επτά ελληνικές ομάδες νεοφυών επιχειρήσεων, που είναι ενταγμένες στην αποκαλούμενη «Θερμοκοιτίδα» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), το οποίο και τους παρείχε τη σχετική στήριξη, έδωσαν τις προηγούμενες ημέρες δυναμικό «παρών» στο «Φεστιβάλ Πρωτοπόρων» της Βιέννης, έχοντας σημαντικές επαφές με σειρά διεθνών επενδυτών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις καινοτόμες ιδέες και τα προγράμματά τους.

Στη διοργάνωση αυτή στη Βιέννη, που είναι μια από τις σημαντικότερες για νεοφυείς επιχειρήσεις στον κόσμο και συγκέντρωσε πάνω από 1.600 συμμετοχές από 90 χώρες και 400 διεθνείς επενδυτές, η ελληνική συμμετοχή απαρτιζόταν από ομάδες της «Θερμοκοιτίδας» του ΕΒΕΑ που θεωρούνται ώριμες να βρουν χρηματοδότηση και να προχωρήσουν σε υλοποίηση των σχεδίων τους.

Οι ελληνικές επιχειρηματικές ιδέες στο Φεστιβάλ Πρωτοπόρων στη Βιέννη αφορούσαν: Ισομετρική ανάλυση, ραδιοσυστήματα-τηλεπικοινωνίες, τουρισμό (ιστιοπλοΐα, γιοτ), ηλεκτρονική πολυπλατφόρμα με βάση τη συνεργατική οικονομία, βιολογικά καλλυντικά από παραπροϊόντα (από ζύθο και οίνο), ηλεκτρονική πλατφόρμα προβολής της μόδας, ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εκπαίδευση μαθητών λυκείου μέσω προσωποποιημένης ανάλυσης του προφίλ του μαθητή.

Επρόκειτο για την πρώτη επίσημη συμμετοχή του ΕΒΕΑ με τη Θερμοκοιτίδα του σε αυτήν τη διοργάνωση, έχοντας τις επτά ομάδες, τις οποίες επιβλέπει, συνοδεύει και συμβουλεύει, προγραμματίζοντας τη συμμετοχή και σε άλλες δύο με τρεις επίσης μεγάλες διοργανώσεις.

Το ΕΒΕΑ είναι φορέας υλοποίησης της Πράξης «Δημιουργία Θερμοκοιτίδας Υποστήριξης Νεοφυών Επιχειρήσεων στον Δήμο Αθηναίων», η οποία εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΤΤΙΚΗ»-Άξονας Προτεραιότητας Αειφόρος Ανάπτυξη και Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής. Το πρόγραμμα αυτό συγχρηματοδοτείται με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και εκτός του ΕΒΕΑ φιλοξενεί και άλλες θερμοκοιτίδες.

Αντικείμενο της Πράξης είναι η δημιουργία θερμοκοιτίδας επιχειρηματικότητας στην οποία θα φιλοξενηθούν, μετά από διαδικασία αξιολόγησης, νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης και έχουν ανάγκη καθοδήγησης και δικτύωσης ώστε να δοκιμάσουν να εξελίξουν τις ιδέες τους σε προϊόντα και να αναπτύξουν τις δεξιότητες των ιδρυτικών τους ομάδων.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, η διευθύντρια Διεθνών Εμπορικών Σχέσεων του ΕΒΕΑ, Ελένη Φώτη, τόνισε την ανάγκη τέτοιες πρωτοβουλίες να στηριχθούν έντονα από την κυβέρνηση, καθώς, όπως σημείωσε, αυτά τα παιδιά των νεοφυών επιχειρήσεων έχουν καινοτόμες ιδέες, διαθέτουν φοβερές σπουδές και πρέπει να υποστηριχθούν να μείνουν στη χώρα, να μην φύγουν στο εξωτερικό, και είναι εκείνοι που θα δώσουν θέσεις εργασίας αύριο.

Όπως επισήμανε η ίδια, το ΕΒΕΑ επανειλημμένα έχει ζητήσει τόσο από την προηγούμενη όσο και από την τωρινή κυβέρνηση να δώσει σε αυτά τα παιδιά των νεοφυών επιχειρήσεων και σε όλους τους νέους επιχειρηματίες, που μόλις έχουν συστήσει μια επιχείρηση, μια απαλλαγή φόρου, «κάτι που συμβαίνει σε όλα τα κράτη της ΕΕ και η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που καταπατεί την επιχειρηματικότητα και μάλιστα την καινούρια επιχειρηματικότητα, από την οποία έχει μεγάλη ανάγκη».

Στις δηλώσεις της η κ. Φώτη ανέφερε πως, παρ' όλο που στην Αθήνα έχουν γίνει σημαντικές ενέργειες και πρωτοβουλίες μέσω του Δήμου Αθηναίων και έχουν συσταθεί και άλλες θερμοκοιτίδες, δεν είναι δυνατό να καλυφθεί η μεγάλη ζήτηση που υπάρχει αυτήν τη στιγμή από νέους ανθρώπους να συστήσουν μια επιχείρηση μάλιστα μέσα στην κρίση και αυτό είναι που προκαλεί εντύπωση ότι τελικά η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες, δίνει ιδέες σε νέους ανθρώπους για το πώς θα χαράξουν τη μελλοντική τους πορεία.

Το ΕΒΕΑ, που, όπως είπε, είναι το πρώτο επιμελητήριο που ξεκίνησε θερμοκοιτίδα, από τον Ιούλιο του 2014, έχει συστήσει μητρώο συμβούλων προσφέροντας υποστήριξη στις ομάδες νεοφυών επιχειρήσεων σε διάφορα θέματα, όπως είναι τα γενικά και τα βασικά, αλλά ακόμη και εξειδικευμένες υπηρεσίες, εφόσον αυτές απαιτηθούν και χρειαστούν για την ανάπτυξη του προϊόντος.

Σύμφωνα με την ίδια, σε σύγκριση με άλλες θερμοκοιτίδες έχει εμπλέξει ακόμη και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, όλη την επιχειρηματικότητα της Αθήνας, με την οποία δικτυώνει αυτά τα παιδιά, έχοντας δημιουργήσει το αποκαλούμενο «Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων», που τους παρακολουθεί από την αρχή της πορείας τους και την εξέλιξή τους, ενώ πολλοί από αυτούς έχουν σκοπό να επενδύσουν.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.