Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

ΕΣΑμεΑ: «Πολίτες ενάντια στην κατάθλιψη»: Χαιρετισμός Ιωάννη Βαρδακαστάνη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανακοίνωση 05.03.2015


Παρουσιάσθηκε την Τετάρτη 4 Μαρτίου στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης του δήμου Αθηναίων, το Πρόγραμμα «Πολίτες ενάντια στην κατάθλιψη» που συνδιοργανώνουν η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ), η Ελληνική Εταιρεία Διαταραχών Διάθεσης (ΜΑΖΙ) και το Ψυχιατρικό Κέντρο Salten (Νορβηγία).

Η δράση στοχεύει στο να δημιουργήσει ένα μοντέλο υποστήριξης για την κατάθλιψη με την ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή των ατόμων που πάσχουν. Βασικός σκοπός είναι η εκπαίδευση ατόμων με προβλήματα κατάθλιψης στην οργάνωση ομάδων αυτοβοήθειας. Από τα μέσα Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσουν τριήμερα εκπαιδευτικά προγράμματα για 100 άτομα με προβλήματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν ως συντονιστές ομάδων αυτοβοήθειας για τη νόσο.


Στη συνέντευξη Τύπου χαιρετισμό απέστειλε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.


Το πρόγραμμα παρουσίασε ο κ. Στέλιος Στυλιανίδης, καθηγητής κοινωνικής ψυχιατρικής και επιστημονικός διευθυντής της ΕΠΑΨΥ. Στις ομάδες αυτοβοήθειας αναφέρθηκε η κυρία Αγγελική Μενεδιάτου, κλινική ψυχολόγος και επιστημονική διευθύντρια της Ελληνικής Εταιρείας Διαταραχών Διάθεσης ΜΑΖΙ. Εκ μέρους του Ιδρύματος Μποδοσάκη μίλησε η κυρία Σοφία Κουβελάκη, η οποία παρουσίασε το πλαίσιο και τη σημασία των ΕΑΑ Grants. Ακόμη, χαιρετισμό απεύθυνε εκ μέρους της Περιφερειάρχη Αττικής η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος διεθνών θεμάτων Δρ. Αικατερίνη Παλιού, ο διευθυντής του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών πατέρας Βασίλειος Χαβάτζας και η κυρία Ξένια Αναστασίου, ΕΕΑ & Norway Grants Officers, εκ μέρους του Πρεσβείας της Νορβηγίας.
Ακολουθεί το σημείωμα του κ. Βαρδακαστάνη:


«Εύχομαι ολόθερμα καλή επιτυχία στις εργασίες του προγράμματος «Πολίτες ενάντια στην Κατάθλιψη». Δυστυχώς, λόγω έκτακτης ανάγκης και παρά τη θέλησή μου δεν θα μπορέσω να παρευρεθώ στη σημερινή συνέντευξη Τύπου του προγράμματος. Στέλνω όμως τους πιο θερμούς μου χαιρετισμούς και δεσμεύομαι ότι η ΕΣΑμεΑ θα προσφέρει ότι βοήθεια ή τεχνογνωσία της ζητηθεί. Η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, που είναι οι έμμεσοι στόχοι του προγράμματος βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της ΕΣΑμεΑ, όπως είναι γνωστό.


Βρισκόμαστε πραγματικά μπροστά σε ένα νέο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σκηνικό, στο οποίο ο καθένας από το χώρο που υπηρετεί, πρέπει να συνεισφέρει τα μέγιστα. Σε αυτή την κρίσιμη οικονομική και πολιτική περίοδο, η συνεργασία των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και των φορέων των κοινωνικών ομάδων που μάχονται στο πλαίσιο της αυτοεκπροσώπησης, αλλά και της αυτοβοήθειας, είναι πολύ σημαντικά στην προώθηση της ενδυνάμωσης και της συμμετοχής των ίδιων των πασχόντων στην διεκδίκηση καλύτερης φροντίδας. Ίσως να ακούγεται και σαν πολυτέλεια, μόνο που πρόκειται ακριβώς για το αντίθετο: είναι πάρα πολλές οι έρευνες που αποδεικνύουν ότι η μέγγενη της οικονομικής κρίσης έχει οδηγήσει χιλιάδες συνανθρώπους μας στην κατάθλιψη, τα ψυχολογικά προβλήματα, την ψυχική αναπηρία. Είναι ώρα για δράση, μέσω νέων μοντέλων, με όσα επιστημονικά εργαλεία μπορούμε να έχουμε, σε ένα αγώνα που βυθίζει μεγάλο μέρος της κοινωνίας στην απόγνωση.


Ένα μοντέλο υποστήριξης για την κατάθλιψη με την ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή των ατόμων που πάσχουν, η ίδια η εκπαίδευση ατόμων με προβλήματα κατάθλιψης στην οργάνωση ομάδων αυτοβοήθειας, πρέπει να υιοθετηθεί ως ένα σοβαρό πλαίσιο πολιτικής, με συγκεκριμένες στοχεύσεις, που θα είναι δίπλα στον πάσχοντα όποτε το χρειάζεται, σε μια πάλη ενάντια στο στίγμα, υπέρ της ενίσχυσης της κοινωνικής δικαιοσύνης, στην ανακούφιση τελικά των συμπτωμάτων κατάθλιψης και της κοινωνικής οδύνης.


Μέσα από αυτή τη συνεργασία, μπορούμε να ανοίξουμε νέους δρόμους, να βοηθήσουμε να αναδειχθούν κατευθύνσεις και εναλλακτικές προσεγγίσεις για την αυτό-οργάνωση των ατόμων με προβλήματα κατάθλιψης και για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Εύχομαι και πάλι ολόψυχα καλή επιτυχία στις εργασίες σας στέλνω τους χαιρετισμούς μου σε όλους τους παρευρισκόμενους».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.