Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

«Κούρεμα» τόκων και προσαυξήσεων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε αναπροσαρμογή του σχεδίου για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προχωρά η κυβέρνηση, εξαιρώντας το κεφάλαιο από το «κούρεμα». Ωστόσο, με ρύθμιση «εξπρές» που θα ισχύσει μέχρι το τέλος Μαρτίου το υπουργείο Οικονομικών δίνει τη δυνατότητα για διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων σε όσους πληρώσουν εφάπαξ μέρος της οφειλής.

Για παράδειγμα, για χρέος 3.000 ευρώ, από τα οποία τα 1.000 είναι κεφάλαιο και τα 2.000 ευρώ προσαυξήσεις με την εφάπαξ καταβολή των 1.000 ευρώ του κεφαλαίου, ο υπόχρεος θα μπορέσει να γλιτώσει με διαγραφή 1.000 ευρώ από τις προσαυξήσεις. Τα υπόλοιπα 1.000 ευρώ των προσαυξήσεων θα μπορέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα των 100 δόσεων με τις ανάλογες εκπτώσεις που θα ισχύσουν.

Πως θα περικοπούν οι προσαυξήσεις

Στο 100% «κουρεύονται» οι τόκοι και οι προσαυξήσεις για εφάπαξ καταβολή του συνόλου του χρέους. Για καταβολή της οφειλής σε 2 έως 5 δόσεις διαγράφεται το 90% των τόκων και προσαυξήσεων, για 6-10 δόσεις το 80% των τόκων και προσαυξήσεων, για 100 δόσεις το 30% των προσαυξήσεων.

Διαφορές του νέου από το παλιό σύστημα των 100 δόσεων

Το σύστημα πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις είχε εισαχθεί για πρώτη φορά από την κυβέρνηση της ΝΔ. Ωστόσο, από το προηγούμενο σύστημα υπάρχουν διαφορές σε σχέση με αυτό που τώρα προωθεί η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, στο προηγούμενο σύστημα προβλεπόταν ότι η ελάχιστη δόση θα πρέπει να είναι 50 ευρώ, ενώ τώρα 20 ευρώ, ο αριθμός των δόσεων στο προηγούμενο σύστημα κυμαινόταν από 72 έως 100, ενώ τώρα είναι 100 δόσεις για όλους, επίσης με το προηγούμενο σύστημα από τη ρύθμιση των 100 δόσεων εξαιρούνταν οφειλές πάνω από 1.000.000 ευρώ, ενώ τώρα και τέτοια ποσά εντάσσονται στο σύστημα.

Μια ακόμα διαφορά είναι τα κλιμάκια. Πριν ήταν 8, ενώ τώρα είναι 12, ενώ και το ποσοστό έκπτωσης που πριν κυμαινόταν από 20% έως 100%, τώρα είναι 30% έως 100%.

Οι υπόλοιπες αλλαγές στη φορολογία

Εκτός από την προώθηση του συστήματος ρύθμισης οφειλών το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μελετά και όλες τις άλλες αλλαγές που θα αναμορφώσουν το σύστημα δημοσίων εσόδων. Μέχρι τον Ιούνιο θα έχουν αναπροσαρμοστεί οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, θα έχει καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ που θα αντικατασταθεί από τον ΦΑΠ, που θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές, ενώ θα θεσμοθετηθεί και το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.