Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Φυλλικό οξύ. Μάθετε γιατί είναι απαραίτητο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το φυλλικό οξύ, ανήκει στην οικογένεια των βιταμινών Β και είναι απαραίτητος σύμμαχος της υγείας μας,καθώς είναι αναγκαίο στη σύνθεση, τη διόρθωση και τη λειτουργία του DNA και RNA, που αποτελούν της βασικές μονάδες της ζωής και είναι απαραίτητα για την κυτταρική διαίρεση. Συνεπώς το φυλλικό οξύ απαιτείται για την παραγωγή και τη συντήρηση των νέων κυττάρων και είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια περιόδων ταχείας ανάπτυξης, όπως είναι η εγκυμοσύνη, όπου οι ανάγκες είναι αυξημένες.

Δεδομένου ότι η ανάπτυξη του νευρικού σωλήνα του εμβρύου επιτελείται κατά τις πρώτες εβδομάδες της κύησης, είναι αναγκαία η εξασφάλιση των υψηλών επιπέδων του φυλλικού οξέως πριν από τη γονιμοποίηση και κατά τις πρώτες εβδομάδες της κύησης. Ισχυρά επιστημονικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι γυναίκες που λαμβάνουν συμπληρώματα φυλλικού οξέος στην περίοδο της σύλληψης, μειώνουν έως και 72% τον κίνδυνο να γεννήσουν μωρά με γενετικές ανωμαλίες όπως είναι οι Δυσπλασίες του Νευρικού Σωλήνα (ΔΝΣ).

Ειδικότερα για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας υπάρχει η σύσταση των Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας των περισσότερων ανεπτυγμένων χωρών, σύμφωνα με την οποία όλες οι γυναίκες που είναι υποψήφιες για εγκυμοσύνη θα πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά 400μg (0,4mg) συνθετικού φυλλικού οξέος για την πρόληψη των ελλειμμάτων του νευρικού σωλήνα του εμβρύου σε περίπτωση μελλοντικής κύησης.

Τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά χρειάζονται φυλλικό οξύ για να δημιουργήσουν φυσιολογικά ερυθρά αιμοσφαίρια και για να αποτρέψουν την αναιμία (1). Η οριακή ανεπάρκεια φυλλικού οξέος συνδέεται επίσης με υψηλά επίπεδα του αμινοξέος ομοκυστεΐνη στο αίμα, που φαίνεται να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό (2). Δεδομένου ότι το φυλλικό οξύ βοηθά να αποτραπούν βλάβες στο DNA, υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι μπορεί να προλάβει ορισμένες μορφές καρκίνου, ιδιαίτερα τον καρκίνου του παχέος εντέρου (3).

Επειδή όμως, όπως επισημαίνουν και οι επιστήμονες του Βρετανικού Ιδρύματος Έρευνας Τροφίμων είναι δύσκολο να καταναλωθεί αρκετό φυσικό φυλλικό οξύ από μια ισορροπημένη διατροφή, ώστε να αποκρούσει τα χρόνια νοσήματα, όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις είναι απαραίτητη η χρήση συμπληρωμάτων.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.