Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

ΕΒΕΑ και ΓΣΕΒΕΕ για τις ρυθμίσεις οφειλών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΕΒΕΑ: Ρύθμιση που θα επιβραβεύει τους συνεπείς φορολογούμενους

Στη σωστή κατεύθυνση είναι το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις, όμως αυτό που είναι άκρως αναγκαίο είναι να υπάρξει και μια νέα ρύθμιση η οποία θα επιβραβεύει τους συνεπείς, μέχρι σήμερα, φορολογούμενους, δίνοντάς τους κάποια φορολογικά μπόνους.

Αυτό επισήμανε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνος Μίχαλος, σχολιάζοντας τις ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επίσης, ο κ. Μίχαλος ανέφερε: «Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου θα συμβάλουν στην προσπάθεια των επιχειρήσεων, που σήμερα αντιμετωπίζουν πρόβλημα, να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, όμως θα πρέπει να υπάρξουν και κάποιες βελτιώσεις, όπως για παράδειγμα, η μείωση του επιτοκίου σε χαμηλότερο επίπεδο του 3%, που προσδιορίζει το νομοσχέδιο. Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων εκτιμά ότι το επιτόκιο δεν πρέπει να ξεπερνά το 2%».

Η ΚΕΕ, όπως γνωστοποίησε ο κ. Μίχαλος, το αμέσως προσεχές διάστημα, θα καταθέσει ολοκληρωμένες τις προτάσεις της επί του νομοσχεδίου.


----------------

Ναι μεν… αλλά από τη ΓΣΕΒΕΕ για το νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Προβληματισμός για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών, ευεργετικές οι διατάξεις για τις φορολογικές.

Ανελαστικό και ελλιπές ως προς τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών θεωρεί η ΓΣΕΒΕΕ τις περισσότερες διατάξεις που εισάγει η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της Οικονομίας» και σημειώνει ότι απέχει από τη διατύπωση μιας ολοκληρωμένης συνεκτικής πρότασης για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ΟΑΕΕ. Αντίθετα, χαρακτηρίζει ευεργετικές που αφορούν στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στις φορολογικές ρυθμίσεις, η ΓΣΕΒΕΕ υπογραμμίζει ότι διευκολύνονται οι οφειλέτες- σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και απαλλάσσονται από ποινικές ευθύνες μεγάλη κατηγορία οφειλετών- ωστόσο επισημαίνει τις εξής παραμέτρους:

- Δεν προβλέπεται κάποιο εισοδηματικό κριτήριο, αναφορικά με το ύψος της οφειλής που δύναται να καταβάλλει ο οφειλέτης (πχ να μην υπερβαίνει το 20% του μηνιαίου εισοδήματος).

- Δεν υπάρχει πρόβλεψη για υποχρεωτικό συμψηφισμό οφειλών δημοσίου και ιδιωτών. Αντίστοιχα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για απόδοση επιστροφών προς τους ιδιώτες από το δημόσιο.

- Δεν υπάρχει πρόβλεψη για μείωση των υπέρογκων προστίμων που προκύπτουν για τυπικές και διαδικαστικές παραβάσεις.

- Δεν λαμβάνεται μέριμνα για όσους συνεπείς φορολογούμενους είχαν κάνει εκπρόθεσμες καταβολές οφειλών, αλλά και προστίμων, προσαυξήσεων και για τους οποίους παραμένει μέρος της οφειλής.

- Δεν περιλαμβάνεται ρύθμιση για τις οφειλές στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, παρά την εκφρασμένη άποψη της ΓΣΕΒΕΕ και της ΚΕΔΕ.

Σε ό,τι αφορά στη ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει ότι η συγκεκριμένη απόπειρα ρύθμισης είναι κατώτερη των προσδοκιών διότι:

- Το περιθώριο αποτυχίας προσαρμογής στη ρύθμιση είναι περιορισμένο (1 δόση το 12μηνο).

- Το ύψος της ελάχιστης τρέχουσας εισφοράς παραμένει υψηλό, και ο περιορισμός της μείωσης τριών ασφαλιστικών κατηγοριών δεν καλύπτει τις ανάγκες των οφειλετών ασφαλισμένων. Είναι δεδομένο ότι με βάση τη σημερινή συγκυρία, οφειλέτες που έχουν ανάγκη τη ρύθμιση θα μείνουν εκτός. Αντίθετα, είναι πιθανό να ενταχθούν εκείνοι που είχαν μικρότερα προβλήματα υποχρεώσεων.

- Δεν ρυθμίζονται θέματα που αφορούν οφειλέτες που βρίσκονται σε αδυναμία συνταξιοδότησης, εξ αιτίας των οφειλών.

Τέλος, η ΓΣΕΒΕΕ επαναδιατυπώνει την πάγια πρόταση που έχει καταθέσει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σχετικά με τη ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών και την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΕ, ώστε να επιτύχει τη μέγιστη εισπραξιμότητα και να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του οργανισμού.


Πηγή: http://www.enikos.gr και 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.