Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Βέλγιο: Υπουργός ζητά τον εντοπισμό όσων έχουν αφήσει γένια

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ένας υπουργός της βελγικής κυβέρνησης ζήτησε από τους δικαστικούς υπαλλήλους να εντοπίζουν και να καταγράφουν κάθε ένδειξη ριζοσπαστικοποίησης ενός προσώπου και ιδίως να επισημαίνουν στις αρχές τα πρόσωπα εκείνα που έχουν προσφάτως «αφήσει γένια», προκαλώντας με αυτό τον τρόπο την οργή ενός συνδικάτου.

Οι περίπου 700 υπάλληλοι των «κέντρων Δικαιοσύνης» στο γαλλόφωνο τμήμα της χώρας, οι οποίοι έχουν καθήκον να επιτηρούν τα πρόσωπα που έχουν αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους ή να διεξάγουν εργασίες γενικού συμφέροντος, έλαβαν την περασμένη εβδομάδα ένα μήνυμα στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο με το οποίο τους ζητείται να καταρτίσουν ένα «συγκεκριμένο» κατάλογο προσώπων που έχουν «παρουσιάσει ενδείξεις ριζοσπαστικοποίησης».

Το μήνυμα αυτό απεστάλη από το γραφείο του Ρασίντ Μαντράν, του υπουργού αρμόδιου για την Αρωγή των Νέων και τα κέντρα Δικαιοσύνης στην περιφέρεια της Βαλονίας και στις Βρυξέλλες, δύο μήνες μετά την εξάρθρωση ενός πυρήνα τζιχαντιστών που προετοίμαζε επιθέσεις στο Βέλγιο.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι υπάλληλοι κλήθηκαν να καταγράψουν, σε διάστημα 3 ημερών, κάθε σημαντική «αλλαγή συμπεριφοράς»: για παράδειγμα, «το να μην θέλει κάποιος να δώσει χειραψία σε μία γυναίκα, να έχει αφήσει γένια ή να ντύνεται σεβόμενος το Κοράνι, συνήθειες που δεν είχε παλαιότερα και έχει εγκαταλείψει δραστηριότητες που του άρεσε να κάνει κατά το παρελθόν, κ.ά.».

«Δεν είναι αυτός ο ρόλος των δικαστικών υπαλλήλων, δεν θα μετατραπούν σε πληροφοριοδότες της αστυνομίας» επισήμανε σήμερα ένας υπεύθυνος του χριστιανικού συνδικάτου, CSC, ο Ξαβιέ Λοράν καταγγέλλοντας ότι τα κριτήρια που ορίστηκαν είναι «υποκειμενικά» και ότι «δε στοχεύουν παρά σε ενός είδους ριζοσπαστικοποίηση».

«Δεν επιθυμώ να μετατρέψω τους δικαστικούς υπαλλήλους σε πληροφοριοδότες» απάντησε ο Μαντράν, ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στόχος είναι «να μάθουμε το εύρος του φαινομένου» της ριζοσπαστικοποίησης για «να οργανώσουμε επομένως την εκπαίδευση» που θα προσφέρουμε στους δικαστικούς υπαλλήλους, εξήγησε ο ίδιος.

Δεν είναι οι ενδείξεις στην εξωτερική εμφάνιση που «καθορίζουν τη ριζοσπαστικοποίηση ενός προσώπου» όμως οι αλλαγές στη συμπεριφορά του όπως «η απομόνωση ενός προσώπου από το περιβάλλον του» υπογράμμισε ο ίδιος αναγνωρίζοντας μία «μικρή αδεξιότητα» στον χειρισμό της υπόθεσης εκ μέρους των υπηρεσιών του.

Το Βέλγιο βρίσκεται μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο το φαινόμενο των μαχητών που φεύγουν για τη Συρία. Περίπου 300 έως 400 Βέλγοι έχουν εγκαταλείψει για αυτόν τον σκοπό την χώρα τους τα τελευταία χρόνια.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.