Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

«Ιστορίες Ταχυδρομείου» από τα ΕΛ.ΤΑ.

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μια ανθολογία δεκαπέντε διηγημάτων παρουσιάστηκε σήμερα.

Δεκαπέντε διηγήματα εμπνευσμένα από το ταχυδρομείο, την αλληλογραφία των ανθρώπων, ειδήσεις χαρμόσυνες ή λυπητερές, με επίκεντρο τον ταχυδρόμο από τις εποχές των δυο Παγκοσμίων Πολέμων έως σήμερα συνθέτουν την ανθολογία «Ιστορίες Ταχυδρομείου» που εξέδωσαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛ.ΤΑ.). Το βιβλίο παρουσίασαν σήμερα στο Κεντρικό Ταχυδρομείο Αθηνών στην Ομόνοια, επτά από τους δεκαπέντε συγγραφείς και ανώτατα στελέχη των ΕΛ.ΤΑ.

Ως την πιο αγαπητή και φιλική υπηρεσία του δημοσίου, χαρακτήρισαν οι συγγραφείς το ταχυδρομείο, όπου ακόμα και σήμερα, ειδικά σε απομακρυσμένα μέρη, όπως σε ορεινά χωριά και τα νησιά, διαδραματίζει τον κύριο σύνδεσμο στην επικοινωνία των κατοίκων με τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Μάνος Κοντολέων και ο Βασίλης Βασιλικός αντιπαρέβαλαν τα γράμματα και τις επιστολές με τα ηλεκτρονικά μέιλ και τα μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα που έχουν κατακλύσει τα τελευταία χρόνια, τον κόσμο. Τα πρώτα έχουν κάτι το προσωπικό, είναι χειροπιαστά, μπορείς να τα ψάξεις στα συρτάρια σου, ενώ τα δεύτερα χάνονται στο όγκο του διαδικτύου, τόνισε ο κ. Κοντολέων, προσθέτοντας πως «ο γραπτός λόγος είναι αυτός που μένει».

Η Λένα Διβάνη, η Ελένη Πριοβόλου, ο Θοδωρής Παπαθεοδώρου και η Μαρία Σκιαδαρέση περιέγραψαν τον κεντρικό ρόλο που έπαιζε ο ταχυδρόμος ή ο αγροτικός διανομέας στα μέρη που μεγάλωσαν, όταν έρχονταν εμβάσματα, δέματα και γράμματα από τους μετανάστες. Ο Θανάσης Σκρουμπέλος διηγήθηκε πόσο σημαντικά ήταν τα γράμματα σε δύσκολες εποχές, όπως στη φυλακή, το στρατό ή στην παρανομία, αναφερόμενος σε ένα προσωπικό παράδειγμα, που κολλούσαν τσιγαρόχαρτα με μηνύματα πίσω από τα γραμματόσημα για να μη γίνουν αντιληπτά.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΤΑ., Κωστής Μελαχροινός υπογράμμισε την άμεση σχέση που δημιουργούν οι ταχυδρόμοι με τους πολίτες και ο σύμβουλος επικοινωνίας των ΕΛ.ΤΑ., Στέφανος Δάνδολος τον ρόλο του ταχυδρομείου ως λειτούργημα.

«Τα ταχυδρομεία αποτελούν την αρχαιότερη κρατική υπηρεσία εν ενεργεία» τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ), Γιώργος Βασιλόπουλος και ανέφερε πως επί ναζισμού, στο κεντρικό ταχυδρομείο της Αθήνας έλαβε χώρα η πρώτη μεγάλη απεργία κατά της Κατοχής». Επίσης ο κ. Βασιλόπουλος κατήγγειλε πως είναι «εγκληματικό να μεθοδεύεται η εγκατάλειψη και η απαξίωση των ταχυδρομείων από το δημόσιο».

Οι υπόλοιποι συγγραφείς του βιβλίου είναι οι Κώστας Ακρίβος, Μάρω Βαμβουνάκη, Ισίδωρος Ζουργός, Θωμάς Κοροβίνης, Αύγουστος Κορτώ, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Γιώργος Σκαμπαρδώνης και Χ. Α. Χωμενίδης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.