Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Γνωρίζετε τα μυστικά του «εγκεφαλικού» έρωτα;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η Βρετανή νεροβιολόγος Andrea Barnels κατά τη διάρκεια πειραμάτων παρακολούθησε τις εγκεφαλικές δραστηριότητες ανδρών και γυναικών που ήταν ερωτευμένοι. Υποστήριξε ότι το κλειδί του έρωτα είναι η αντίδραση μερικών σημαντικών χημικών ουσιών του εγκεφάλου και ως εκ τούτου όλοι οι εγκέφαλοι των ερωτευμένων ανθρώπων είναι όμοιοι.

Στη βρετανική έρευνα αυτή ανακάλυψαν ότι η δραστηριότητα ενός εγκεφάλου που βρίσκεται σε ευφορία εξαιτίας των ναρκωτικών και ενός ερωτευμένου εγκεφάλου είχαν τα εξής κοινά χαρακτηριστικά:

Αντοχή στην αυπνία

Έλλειψη όρεξης

Συναισθήματα υπερβολικής επιθυμίας

Και έντονης ευφορίας.

Όλα αυτά υποστήριξαν που χαρακτηρίζουν την πρώτη φάση της ερωτικής τρέλας είναι όμοια με τα συμπτώματα της κοκαίνης στην αρχή της χρήσης!

Ο εγκέφαλος επίσης ζητά να επαναλάβει την ευχαρίστηση που του δίνει ο έρωτας όπως ακριβώς συμβαίνει και σε κάθε εξαρτημένο. Η επανάληψη της ευχαρίστησης είναι ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στα άτομα εκείνα που δεν έχουν ισχυρό νευρικό σύστημα. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχει μια βιολογική συνιστώσα στις διαταραχές του εθισμού. Ως αποτέλεσμα αυτός που έχει ανεπάρκεια ερεθισμού στο κέντρο ηδονής του εγκεφάλου έχει πολλές πιθανότητες εθισμού στο κυνήγι τη ηδονής ακόμα και της ερωτικής ηδονής!

Να υποθέσουμε ότι αυτά τα άτομα που απεγνωσμένα κυνηγούν αλλεπάλληλες ερωτικές εμπειρίες και περιπέτειες έχουν κάποιο κληρονομικό γονίδιο; Είναι αρκετά παράτολμο κάτι τέτοιο υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Το βέβαιο πάντως είναι ότι ο έρωτας είναι το αποτέλεσμα ενός συνδυασμού χημικών ουσιών.

Πόσο διαφέρουν ο ανδρικός και ο γυναικείος εγκέφαλος;

Σύμφωνα με την Dr Μarianne Legato καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης και ιδρύτρια του εξιδεικευμένου Ινστιτούτου Εγκεφάλου ο αρσενικός και ο θηλυκός εγκέφαλος είναι στη φυσιολογία και στη χημική τους δόμηση διαφορετικοί. Σύμφωνα με την ερευνήτρια οι εγκεφαλικές δομές τους είναι το αίτιο της διαφορετικής αντιμετώπισης των προβλημάτων. Στο βιβλίο της Why ehomen never forget and Men never remember εξηγεί: Οι διαφορές αυτές δεν πρέπει να μας δημιουργούν εντάσεις και συγκρούσεις στις σχέσεις μας γιατί αν τελικά τις διαγνώσουμε σωστά και προσπαθήσουμε να τις καταλάβουμε θα μας βοηθήσουν να χτίσουμε μια σχέση από κοινού και να μάθουμε ο ένας για τον άλλο.

Η ανατομία του εγκεφάλου ανδρών και γυναικών διαφέρει στη δομή της, στην χημική σύστασή της στη ροή του αίματος, στον μεταβολισμό.

Οι γυναίκες ενεργοποιούν περισσότερα μέρη του εγκεφάλου, όταν αντιμετωπίζουν δραστηριότητες που μπορούν συγχρόνως να χρειάζονται λεκτικές και θεωρητικές συμπεριφορές σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Οι γυναίκες είναι πιο ικανές να αντιμετωπίζουν πολλά ζητήματα ταυτοχρονα ενώ οι άνδρες είναι πιο ικανοί στη λήψη αποφάσεων.

Υπάρχει απόδειξη ότι οι άνδρες και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τα θεωρητικά προβλήματα τελείως διαφορετικά. Αν ένας άνδρας επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει την στρατηγική της γυναίκας σε ένα συγκεκριμένο θέμα , είναι πολύ πιθανόν να μην πετύχει το ίδιο αποτέλεσμα.

Οι ορμόνες παίζουν και αυτές τον ρόλο τους. Τα οιστρογόνα έχουν μεγάλη επίδραση στον τρόπο σκέψης της γυναίκας στην μάθηση και τη μνήμη. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου υποστηρίζουν ότι όσο πιο υψηλό είναι το επίπεδο της τεστοστερόνης στον άνδρα, τόσο πιο πιθανό είναι να μειώνεται η λεκτική πιθανότητα έκφρασης σε αρκετές περιπτώσεις. Ίσως γι΄αυτό λέμε ότι οι γυναίκες τα καταφέρνουν καλύτερα σε αυτόν τον τομέα, εξαιτίας των οιστρογόνων. Βέβαια παίζει ρόλο και το πώς μεγαλώνουν τα αγόρια και τα κορίτσια. Οι γονείς από πολύ νωρίς στη ζωή των παιδιών τους συνηθίζουν να μιλούν στα κορίτσια περισσότερο ενώ παροτρύνουν τα αγόρια να παίζουν με μηχανικά παιχνίδια και αντικείμενα.

Το όλο σύστημα που χρησιμοποιούμε για να παράγουμε ιδέες και συναισθήματα να δημιουργούμε μνήμες να συλλαμβάνουμε και να εσωτερικεύουμε εμπειρίες είναι διαφορετικό. Έχει αποδειχθεί όμως ότι οι εμπειρίες που αποκτούμε στην καθημερινή μας ζωή, αλλάζουν τη χημεία και τη δομή του εγκεφάλου. Άρα μπορούμε τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας μαθαίνοντας οι μεν από τους δε.

H Dr. Marianne Legato επισημαίνει ότι «ο εγκέφαλος είναι τόσο στενά με τη συμπεριφορά και τις σχέσεις που αναπτύσσουμε που αν οι γυναίκες μπορούσαν να γνωρίζουν ποιες είναι οι διαφορές του δικού τους εγκεφάλου από αυτόν των συνεργατών τους , των γιων τους και των εραστών τους τότε η ζωή θα ήταν πολύ πιο εύκολη γιατί όλοι θα ζούσαν σε αρμονία»


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.