Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Γιατί νυστάζεις μετά το φαγητό;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αφού οι θερμίδες μας δίνουν ενέργεια, γιατί νυστάζουμε όταν τρώμε πολύ;

Σε όλους μας συμβαίνει να ονειρευόμαστε έναν υπνάκο, αμέσως μόλις τελειώσουμε το φαγητό. Η αλήθεια είναι ότι όταν τρώμε συμβαίνουν διάφορες αρμονικές αλλαγές στον οργανισμό μας, με αποτέλεσμα να νιώθουμε την γνωστή υπνηλία.

Σύμφωνα με το Scientific American, τα γεύματα που είναι υψηλά σε υδατάνθρακες, λιπαρά και περιεκτικότητα ζάχαρης, προκαλούν μια νευρική αντίδραση με το που βρεθούν στο λεπτό έντερο. Αυτή η αντίδραση προέρχεται από το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα (ένα κομμάτι του αυτόνομου νευρικού συστήματος, το οποίο δεν ελέγχουμε), το οποίο δίνει την εντολή στο σώμα μας να ηρεμήσει και να εστιάσει στην πέψη της τροφής και όχι στην αναζήτησή της.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια ομάδα κυττάρων του εγκεφάλου που βρίσκεται στον υποθάλαμο, είναι πολύ ευαίσθητα στα επίπεδα γλυκόζης, η οποία αυξάνεται μετά από ένα μεγάλο γεύμα. Αυτά τα κύτταρα παράγουν μία πρωτεΐνη, η οποία μετριάζει την εγρήγορση του εγκεφάλου. Δεν είναι όμως ο μοναδικός παράγοντας για το αίσθημα υπνηλίας που νιώθουμε. Όταν αυξάνεται η τροφή, το ίδιο κάνει και η ποσότητα της ινσουλίνης που απελευθερώνεται ως ένα κανονικό μέρος της πέψης του σώματος. Η ινσουλίνη, με τη σειρά της, αυξάνει την ποσότητα της σερατονίνης και της μελατονίνης, δύο χημικές ουσίες που πλημμυρίζουν τον εγκέφαλο και σχετίζονται με την υπνηλία.

Αν και δεν υπάρχει κάποιος τρόπος για να αποφευχθεί η υπνηλία ύστερα από ένα μεγάλο γεύμα (εκτός από τη μείωση της ποσότητας , των λιπαρών, των υδατανθράκων και της ζάχαρης), δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Μπορεί όμως να προκαλέσει προβλήματα στον βραδινό ύπνο. «Αν φάτε ένα μεγάλο γεύμα με επιδόρπιο αργά το βράδυ, ενεργοποιείται η ινσουλίνη κατά τη διάρκεια της νύχτας με αποτέλεσμα να προκαλεί άνοδο ή πτώση του σακχάρου. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα τη διακοπή του ύπνου ή τη μη ομαλή λειτουργία του» εξηγεί η Dr. Loren Greene, κλινική ιατρός και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου ΝΥU.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.