Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Ασφαλείς με το νέο ανάχωμα οι κάτοικοι στο Ορμένιο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ.

Το αίσθημα ασφαλείας των κατοίκων στο Ορμένιο, βόρεια του Έβρου, ενισχύεται μετά τις ενέργειες του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και την απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών να κατασκευαστεί εξολοκλήρου ένα νέο ανάχωμα, στην κοίτη του ποταμού Έβρου κατά μήκος του οικισμού.

Οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων, που είχαν ως αποτέλεσμα να ανέβει επικίνδυνα η στάθμη του ποταμού Έβρου και να τεθεί σε συναγερμό ολόκληρη η περιοχή, προκάλεσε σημαντικά προβλήματα, όχι μόνο σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, που πλημμύρισαν αλλά και σε μια σειρά αντιπλημμυρικών έργων, όπως είναι το ανάχωμα του Ορμενίου.

Να σημειωθεί, ότι τα ξημερώματα της 12ης Δεκεμβρίου έσπασε το ανάχωμα στο Ορμένιο, σε δυο σημεία και οι αρχές έθεσαν άμεσα σ' εφαρμογή σχέδιο προληπτικής εκκένωσης του οικισμού, καθώς υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να πλημμυρίσουν κατοικίες και να τεθούν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς σε δηλώσεις του τότε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε επισημάνει ότι η ρήξη του αναχώματος ήταν αναμενόμενη από τη στιγμή που η στάθμη του νερού παρέμενε σταθερή επί πολλές ημέρες, στα επτά μέτρα περίπου, αλλά και από το γεγονός ότι τα τελευταία 24ωρα υπήρχαν εισροές υδάτων από τη Βουλγαρία.

Μάλιστα, για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος πλημμύρων σε κατοικίες, όπως συνέβη το 2012 οπότε πλημμύρισαν ογδόντα κατοικίες, η πολιτική προστασία δημιούργησε ένα προσωρινό ανάχωμα, μέσα στο χωριό το οποίο θα διατηρηθεί μέχρι την Άνοιξη και εν συνεχεία θα απομακρυνθεί.

Σήμερα, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ, υπογράμμισε πως ήταν επιβεβλημένη, όχι μόνο η επιδιόρθωση του αναχώματος, αλλά η εκ νέου κατασκευή του, ώστε να είναι σε θέση να παρέχει ακόμα μεγαλύτερη προστασία στου κατοίκους και τις περιουσίες τους.

Το νέο ανάχωμα, που θα είναι μεγαλύτερο σε μήκος και σε ύψος αλλά και ανθεκτικότερο από το παλιό, είναι συνολικού προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ. Το έργο της κατασκευής του αναμένεται να δημοπρατηθεί μέσα στον Ιανουάριο του 2015 και θα παραδοθεί πριν από το τέλος του επόμενου καλοκαιριού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.