Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Ερευνα για τις τιμές της αμόλυβδης στα νησιά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού (Ε.Α.) για τον έλεγχο της αγοράς καυσίμων σε 7 νησιωτικές περιοχές της χώρας ζήτησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος.

Πρόκειται για τα Δωδεκάνησα, την Κεφαλονιά, τις Κυκλάδες, τον νομό Λασιθίου, τη Λέσβο, τη Σάμο και τη Χίο. Ο υφυπουργός προσκόμισε στην Ε.Α. στοιχεία, από τα οποία προκύπτουν περιθώρια κέρδους στην αμόλυβδη βενζίνη υπερδιπλάσια του μέσου όρου, ενδείξεις για συμφωνίες πρατηρίων σε τοπικό επίπεδο προκειμένου να κρατούν υψηλά τις τιμές και διαφορές σε επίπεδα κατανάλωσης - αποθεματοποίησης ανά νομό που δεν καταγράφονται.

Τα παραπάνω στοιχεία στηρίζονται σε σύγκριση των τιμών της αμόλυβδης ανά νομό σε σχέση με τη μέση πανελλαδική τιμή στις 12/12/2014, που διαμορφώθηκε στα 1,489 ευρώ ανά λίτρο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη Σάμο την ίδια ημέρα η μέση τιμή χονδρικής της αμόλυβδης διαμορφώθηκε στα 1,414 ευρώ το λίτρο και παρατηρήθηκε πολλαπλάσιο περιθώριο κέρδους πρατηριούχων και εταιρειών εμπορίας (22 λεπτά ανά λίτρο) σε σχέση με τον νομό Ευβοίας όπου η μέση τιμή χονδρικής διαμορφώθηκε στα 1,418 ευρώ ανά λίτρο και το περιθώριο εμπορίας και πρατηρίων ήταν στα 9,8 λεπτά ανά λίτρο. Την ίδια ημέρα, το μέσο εκτιμώμενο κέρδος πανελλαδικά πρατηριούχων και εταιρειών ήταν 11,78 λεπτά το λίτρο. Στους παραπάνω νομούς παρατηρήθηκε επίσης σε επίπεδο Δήμων μια σχετική ομοιομορφία τιμών.

Από τον πίνακα που δημοσιοποίησε το υπουργείο Ανάπτυξης για τον Δήμο Χίου, προκύπτει ότι σε σύνολο 19 πρατηρίων, στα 9 η τιμή είναι 1,598 ευρώ το λίτρο, στα 6 η τιμή είναι 1,618 ευρώ το λίτρο, η χαμηλότερη τιμή σε ένα μόνο πρατήριο είναι μόλις 1,588 ευρώ το λίτρο, η υψηλότερη (επίσης σε ένα πρατήριο) 1,630 ευρώ το λίτρο ενώ υπάρχει και ένα πρατήριο με τιμή στα 1,595 ευρώ το λίτρο και ένα με τιμή στα 1,608 ευρώ το λίτρο. Τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά σε σχέση με τη λειτουργία του ανταγωνισμού εάν συνυπολογίσει κανείς ότι στον Δήμο Χίου δραστηριοποιούνται έξι εταιρείες εμπορίας και δύο ανεξάρτητα πρατήρια, αριθμός που θα έπρεπε να εγγυάται τον υγιή ανταγωνισμό.






Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.