Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Πώς να νικήσετε την "συναισθηματική δυσφορία" μετά τον τοκετό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έχετε επιστρέψει στο σπίτι από το μαιευτήριο με τη χαρά ζωγραφισμένη στο πρόσωπό σας ή μήπως όχι;

H «συναισθηματική δυσφορία» ή όπως αλλιώς ονομάζεται ονομάζεται «baby blues», συμβαίνει στις νέες μητέρες γύρω στην τέταρτη ημέρα μετά τον τοκετό και μέχρι την 10η ημέρα θα έχει συνήθως εξαφανισθεί. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κλάμα, νευρικότητα, άγχος και σύγχυση. Όμως, σε αντίθεση με την επιλόχειο κατάθλιψη, τα συμπτώματα των baby blues, υποχωρούν γρήγορα και δεν επηρεάζουν την ικανότητα της μητέρας στο να λειτουργεί κανονικά.

«Η απόκτηση ενός μωρού είναι μια τεράστια αλλαγή στη ζωή κάθε γυναίκας» λέει η Δρ Laura Goetzl, ειδικός εμβρυολόγος στο Πανεπιστήμιο Temple στη Φιλαδέλφεια. «Είναι φυσιολογικό λοιπόν να υπάρχουν ως επί το πλείστον ευτυχή συναισθήματα και συγκινήσεις, αλλά μερικές φορές τα συναισθήματα αυτά αναμιγνύονται με άγχος. Διαβάστε 8 τρόπους με τους οποίους μπορείτε να νικήσετε τη συναισθηματική δισφορία τις πρώτες εβδομάδες της μητρότητας.
Προσκαλέστε κάποιο πολύ κοντινό σας πρόσωπο στο σπίτι

Αν αισθάνεστε εξαντλημένη και ανήμπορη να ανταποκριθείτε στα καθήκοντά σας ζητήστε από κάποιο πολύ κοντινό σας πρόσωπο να μείνει μαζί σας τις πρώτες εβδομάδες με το μωρό έτσι ώστε να μπορεί να σας προσφέρει τη σοφία του ή απλά να σας ακούσει. Θα μπορούσε να είναι η μητέρα ή η αδερφή σας ή μια πολύ καλή σας φίλη. Να ξέρετε ότι αυτό που έχετε ανάγκη τώρα είναι υποστήριξη.
Μπορείτε να κλάψετε, αν θέλετε

"Μερικοί άνθρωποι κλαίνε κάθε μέρα στην κανονική ζωή," λέει η Goetzl και αν αυτό σας βοηθάει για να αντιμετωπίσετε την δύσκολη καθημερινότητα με ένα νεογέννητο μπορείτε να το κάνετε. Δεν σημαίνει άλλωστε ότι δεν αγαπάτε το μωρό σας και μη φοβηθείτε ότι θα σας κριτικάρουν άσχημα. «Ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο να αντιμετωπίζει το στρες και αυτό είναι αποδεκτό» υπογραμμίζει η Goetzl.
Μιλήστε και ακούστε

Η Goetzl συμβουλεύει να έχετε τακτικές συνομιλίες με τον σύντροφό σας για να βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει τις ελπίδες και τις προσδοκίες μεταξύ σας. «Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς με το σύντροφό σας χωρίς να αισθανόμαστε ότι είμαστε ο κακός της υπόθεσης» λέει χαρακτηριστικά.
Περάστε χρόνο με τον σύντροφό σας

Βρείτε το χρόνο να είστε απλά μαζί όχι μόνο για να έχετε περισσότερες ευκαιρίες για συνομιλίες που θα προστατέψουν και θα διατηρήσουν τη σχέση σας αλλά και γιατί έτσι θα μπορέσετε να δείτε την πατρότητα μέσα από τα μάτια του συντρόφου σας κι εκείνος με τη σειρά του τη μητρότητα μέσα από τα δικά σας τα μάτια.
Βγείτε έξω από το σπίτι, μόνη

Είτε πρόκειται για 1 ώρα τρέξιμο είτε για 10 λεπτά απλά για να κάτσετε κάτω από ένα δέντρο και να αναπνεύσετε φρέσκο καθαρό αέρα, όλο αυτό θα είναι ένα διάλειμμα για εσάς για να συγκεντρώσετε ενέργεια για το υπόλοιπο της ημέρας.
Ζητήστε υποστήριξη

Η συμμετοχή σας σε μια ομάδα υποστήριξης ή συνομιλώντας απλά με μερικές μαμάδες στην παιδική χαρά, θα σας κάνει αμέσως να καταλάβετε ότι δεν είστε μόνες στο συναίσθημα και ότι το ταξίδι της μητρότητας είναι μια δύσκολη διαδρομή. Η αλληλεπίδραση λοιπόν με άλλους συνταξιδιώτες να σας δώσει την ευκαιρία να ανταλλάξετε ιστορίες σχετικά με τη διατροφή, τον ύπνο, την παρέμβαση στο κλάμα, να εξοπλιστείτε καλύτερα και να ξεπεράσετε το συναισθηματικό παλιρροϊκό κύμα των πρώτων ημερών.
Κακομάθετε τον εαυτό σας

Ρωτήστε τον εαυτό σας με τι θα αισθανόταν πραγματικά καλά και στη συνέχεια κάντε κάθε δυνατή προσπάθεια για να το κάνετε πράξη, λέει η Goetzl. Ένα χαλαρωτικό ντους, ένα τηλεφώνημα με μία μακρινή φίλη της οποίας τη φωνή έχετε καιρό να ακούσετε ή ένα χαλαρωτικό φλιτζάνι τσάι και ένα περιοδικό, γενικότερα απλά πράγματα που θα πάρουν μακριά την ένταση της ημέρας (ή της νύχτας).
Ζητήστε ιατρική βοήθεια

Μην περιμένετε τις 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό για να κάνετε το τσεκ-απ σας, εάν αισθάνεστε ότι τα συναισθήματά είναι πέρα από τον έλεγχό σας. Η επιλόχειος κατάθλιψη συμβαίνει συχνά και θα περάσει, αλλά χρειάζεται ιατρική βοήθεια. Έτσι μην διστάσετε να επισκεφτείτε το γιατρό και να ζητήσετε τη συμβουλή του.


Πηγή: http://www.baby.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.