Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Τιμά τον κοσμοναύτη Θ. Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλο η Ένωση Ποντίων Σουρμένων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εκδήλωση στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της.

Τον ποντιακής καταγωγής Έλληνα κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν- Γραμματικόπουλο, υποδέχονται την Παρασκευή, στις 7:30 μ.μ, ο δήμος Ελληνικού- Αργυρούπολης και η Ένωση Ποντίων Σουρμένων.

Σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων, στην κεντρική πλατεία Σουρμένων του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης, ο κοσμοναύτης θα ανακηρυχθεί, τιμής ένεκεν, επίτιμος δημότης της πόλης και επίτιμο μέλος της Ένωσης Ποντίων Σουρμένων.



Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν- Γραμματικόπουλος γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1959 στο Μπατούμι της Γεωργίας. Πατέρας του είναι ο Νικολάι Γιουρτσίχιν και μητέρα του η Μικρούλα Γραμματικοπούλου Γιουρτσίχινα. Τέλειωσε το σχολείο στο Μπατούμι το 1976 και ξεκίνησε τις σπουδές του στο Αεροπορικό Ινστιτούτο της Μόσχας. Το 1983 αποφοίτησε ως μηχανολόγος με ειδικότητα στα διαστημικά οχήματα.

Έχει εργαστεί στη Ρωσική Εταιρεία Διαστήματος «Ενέργια» ως μηχανικός, στα διαστημικά προγράμματα Λεωφορείου - Μιρ και ΝΑΣΑ - Μιρ ως αρχιμηχανικός. Ταξίδεψε τέσσερις φορές στο διάστημα, όπου έμεινε συνολικά πάνω από 500 ημέρες, παίρνοντας μαζί του στην πρώτη αποστολή την ελληνική σημαία, στη δεύτερη την κυπριακή σημαία και στην τρίτη του αποστολή πήρε συμβολικά, για να δηλώσει και να τιμήσει την ποντιακή του καταγωγή, μια παραδοσιακή ποντιακή φοτά, (παραδοσιακή στολή), την οποία παρέλαβε από τη συλλογή στολών του συλλόγου Ποντίων.

Μεταξύ άλλων, τού έχουν απονεμηθεί το μετάλλιο του «Ήρωα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», το «Βραβείο της Φιλίας» και το «Μετάλλιο Διαστημικής Πτήσης της ΝΑΣΑ».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.