Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Προβλήματα ασφάλειας στη μεταφορά των μαθητών της Πέλλας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Καταγγελίες γονέων.

Σημαντικά και σοβαρά προβλήματα ασφάλειας στη μεταφορά των μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης -κυρίως νηπίων και μαθητών των πρώτων τάξεων του δημοτικού- με τη δημόσια συγκοινωνία, καταγγέλλουν γονείς σε χωριά της Πέλλας.

Λόγω των μη βολικών- με βάση το πρόγραμμα του νηπιαγωγείου- ωραρίων της δημόσιας συγκοινωνίας, τα νήπια υποχρεώνονται σε παρατεταμένα διαστήματα αναμονής σε επισφαλείς συνθήκες στον χώρο του σχολείου, πριν την έναρξη και μετά τη λήξη του ημερήσιου προγράμματος. Επίσης, όπως επισημαίνουν γονείς και μαθητές, στους χώρους επιβίβασης – αποβίβασης με δημόσια συγκοινωνία η αναμονή δημιουργεί προβλήματα ασφαλείας των μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και έκθεσή τους σε ιδιαίτερες δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

«Έχουμε παιδιά νήπια ή παιδιά της πρώτης και δευτέρας δημοτικού, τα οποία δεν έχουν συνοδό και δε μπορούν να μετακινηθούν μόνα τους», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Θεόδωρος Θεοδωρίδης, προσθέτοντας «ότι τα πρωτάκια και τα νήπια σχολάνε νωρίτερα, και ενώ ο νόμος είναι αυστηρός και δεν επιτρέπει να παραμείνουν μετά τις 12 το μεσημέρι, αν δεν υπάρχει κάποιος να τα κρατήσει, μέχρι τις 13.30 που είναι το δρομολόγιο της δημόσιας συγκοινωνίας, περιμένουν μόνα τους». Όπως διευκρίνισε, στον Νομό Πέλλας το συγκεκριμένο πρόβλημα αφορά περίπου σε 200 παιδιά.

Στο περιφερειακό συμβούλιο της Δευτέρας ο κ.Θεοδωρίδης εισηγείται να δοθεί η δυνατότητα μεταφοράς των μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας για αποστάσεις πάνω από 1.200 μέτρα, να γίνεται με Δημόσια Σύμβαση.

Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν γονείς και μαθητές στο Γυμνάσιο - Λύκειο Πλατέος Ημαθίας, αντιδρώντας στην ΚΥΑ 24001/ΦΕΚ 1449 τ. Β΄ 2013/14-6-2013 σχετικά με τη «μεταφορά μαθητών των δημοσίων σχολείων από τις Περιφέρειες», όπου ορίζονται οι χιλιομετρικές αποστάσεις για τις οποίες προβλέπεται δωρεάν μεταφορά μαθητών. Οι γονείς αντιδρούν επειδή ζητήθηκε από μαθητή να πληρώσει κόμιστρο για τη μεταφορά του. Σε δήλωσή του σχετικά με το θέμα ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης ανέφερε: «καλώ τους βουλευτές της Ημαθίας, τις κοινοβουλευτικές ομάδες και τους συναρμόδιους υπουργούς να προβούν στις δέουσες ενέργειες αλλαγής της ΚΥΑ, στα ανωτέρω σημεία, θέτοντας διαφορετικούς όρους, τόσο στην χιλιομετρική απόσταση, όσο και στον χρόνο αναμονής».
Εξάλλου, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας – Θράκης Μιχάλης Πεζίκογλου, την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη αναμένεται να κληθούν οι λεωφορειούχοι από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη διαπραγμάτευση, που αφορά στα αδιάθετα δρομολόγια για τη μεταφορά μαθητών στο Νομό Θεσσαλονίκης, ενώ θα ακολουθήσει η διαπραγμάτευση για τα δρομολόγια των ειδικών σχολείων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.