Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Πώς ωφελούνται οι δανειολήπτες από τη μείωση επιτοκίων του Ντράγκι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Γιατί βγαίνουν χαμένοι οι καταθέτες.

Σημαντική ανάσα για χιλιάδες δανειολήπτες δίνει η χθεσινή μείωση του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο 0,05%. Ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε παράλληλα εκτός από τη μείωση των επιτοκίων και την πρόθεση της ΕΚΤ να αγοράσει από τον Οκτώβριο τιτλοποιήσεις ή ακόμα και κρατικά ομολόγα ύψους 500 δισ. ευρώ.

Έτσι, π.χ. για ένα μέσο δάνειο ύψους 150.000 ευρώ και 25ετούς διάρκειας, ο δανειολήπτης αναμένεται να δει τις δόσεις του μειωμένες κατά 10 ευρώ το μήνα. Το όφελος του εκάστοτε δανειολήπτη θα έιναι τόσο μεγαλύτερο, όσο μεγαλύτερο είναι και το δάνειο αλλά και η χρονική διάρκεια αποπληρωμής του.

Την ίδια ώρα οι αποφάσεις Ντράγκι συμπαρασύρουν σε πτώση το διατραπεζικό επιτόκιο Euribor, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι δόσεις των δανείων με κυμαινόμενα επιτόκια.

Στο κομμάτι των επιχειρηματικών δανείων, οι τράπεζες αναμένεται να μετακυλήσουν τη μείωση κατά 0,10% της ΕΚΤ, μειώνοντας το «κόστος» του χρήματος. Αυτό μεταφράζεται σε δυνατότητα για μεγαλύτερη ρευστότητα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Ωστόσο οι ανακοινώσεις της Πέμπτης δεν αναμένεται να έχουν τις ίδιες θετικές επιπτώσεις με τους δανειολήπτες και για τους καταθέτες προθεσμιακών λογαριασμών. Και αυτό γιατί η μείωση του βασικού επιτοκίου αναμένεται να λειτουργήσει αντιστρόφως ανάλογα με τα επιτόκια καταθέσεων, συμπαρασύροντάς τα κάτω από τα επίπεδα του 2%. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μέσο επιτόκιο προθεσμιακού λογαριασμού στο 1,7%.

Παράλληλα, κερδισμένες θα βγουν και οι τράπεζες, καθώς η μείωση του βασικού επιτοκίου που ανακοίνωσε το μεσημέρι ο «Σούπερ» Μάριο, θα δουν το κόστος της ρευστότητας που αντλούν από την ΕΚΤ να ψαλιδίζεται λόγω των μειωμένων φόρων που υπολογίζονται βάσει του βασικού επιτοκίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.