Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Η σπονδυλική στήλη και οι παθήσεις της

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η σπονδυλική στήλη είναι ένα όργανο στήριξης και μεταφοράς της νευρικής λειτουργίας. Στηρίζει τον κορμό και το κεφάλι στη λεκάνη και τα πόδια.

Αποτελείται από 32 σπονδύλους, που διακρίνονται σε αυχενικούς, θωρακικούς, οσφυϊκούς και ιερούς – κοκκυγικούς, που αναφέρονται στα αντίστοιχα τμήματα του σώματος και εμφανίζουν ελαφρές καμπύλες (κλίσεις) που επιτρέπουν την ορθία στάση.



Κάθε σπόνδυλος αποτελείται από το σώμα (που στηρίζεται ο ένας στον άλλο) και το τρήμα (τρύπα). Το ένα σώμα στηρίζεται στο άλλο μέσω δίσκων (από ελαστικό χόνδρο, για ν΄ αποφεύγονται οι κραδασμοί). Τα τρήματα σχηματίζουν σε σειρά ένα σωλήνα όπου βρίσκεται ο νωτιαίος μυελός, που είναι η συνέχεια του εγκεφάλου, περιβάλλεται από μήνιγγες και κολυμπάει το εγκεφαλονωτιαίο υγρό (για ν΄ αποφεύγονται οι κακώσεις).



Από τον νωτιαίο μυελό, ανάμεσα σε δύο σπονδύλους εκφύονται τα νεύρα που κινούν χέρια και πόδια. Τα νεύρα αυτά προέρχονται από ίνες του νωτιαίου μυελού που ξεκινάνε από τον εγκέφαλο. Την κίνηση των χεριών αφορούν τα νεύρα στον αυχένα. Την κίνηση των ποδιών αφορούν τα νεύρα που περνούν από τον αυχένα, αλλά αναδύονται στη μέση.



Ατυχήματα (τροχαία) με κάκωση στον αυχένα μπορεί να προκαλέσουν τετραπληγία (παράλυτα χέρια-πόδια). Κακώσεις στη θωρακική μοίρα προκαλούν παραπληγία (παράλυτα πόδια). Κακώσεις στη μέση χαμηλά μπορεί να προκαλέσουν μερική παράλυση.



Επειδή από τον νωτιαίο μυελό περνάνε και τα νεύρα που ελέγχουν την ούρηση και την αφόδευση, παράλυση από τον αυχένα ή την θωρακική μοίρα συνοδεύεται από απώλεια εκούσιας (όποτε θέλω) ούρησης και αφόδευσης.



Οι παραλύσεις αυτές συνδέονται συνήθως και από απώλεια αντίστοιχης αισθητικότητας.

Οι παθήσεις που προκαλούνται από την σπονδυλική στήλη προέρχονται από παραμορφώσεις (σκολίωση κλπ), δισκοπάθειες (από τους μεσοσπονδυλίους δίσκους) παραλύσεις από παθήσεις του νωτιαίου μυελού και από φλεγμονές και όγκους.

Πόνος στα χέρια και στον θώρακα μπορεί να οφείλονται σε παθήσεις του αυχένα. Πόνοι στα πόδια μπορεί να οφείλονται σε παθήσεις του νωτιαίου μυελού και των νεύρων στη μέση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.