Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Μαμάδες μετά τα 35

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ένα στα πέντε μωρά που γεννήθηκαν το 2012 στην Ευρώπη ήρθαν στον κόσμο από μητέρες ηλικίας άνω των 35 ετών, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής στατιστικής υπηρεσίας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι γεννήσεις μωρών από μητέρες άνω των 35 ετών ήταν υψηλότερες στην Ισπανία, όπου ανήλθαν στο 34% του συνόλου. Το ποσοστό αυτό εκτινάχθηκε κατά 12 μονάδες μέσα σε μια δεκαετία. Τα αντίστοιχα ποσοστά για την Ιταλία και την Ιρλανδία ήταν 33% και 30%.

Στην Ελλάδα, το Λουξεμβούργο και την Πορτογαλία, ένα στα τέσσερα μωρά (25%) έχει μητέρα άνω των 35 ετών. Οι γεννήσεις από γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας αποτελούσαν το 22% του συνόλου στη Γερμανία, τη Σουηδία και τη Δανία. Αυτές οι τρεις χώρες εξάλλου βρίσκονται ακριβώς στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγο χαμηλότερα ήταν τα ποσοστά στη Βρετανία (20%) και τη Γαλλία (19%) ενώ στη Φινλανδία οι "μεγάλης ηλικίας" μητέρες αποτελούν σπάνιο φαινόμενο: μόλις το 0,2% του συνόλου.

"Πολλές γυναίκες θέλουν να κάνουν παιδιά νωρίς, όμως οι συνθήκες δεν τους το επιτρέπουν" σχολίασε ο ερευνητής του Ινστιτούτου Έρευνας Πληθυσμού (BIB) της Γερμανίας Γιούργκεν Ντόρμπριτς.

Από την πλευρά της, η Μπετίνα Τοτ της Γερμανικής Εταιρείας Γυναικολογίας και Μαιευτικής (DGGG) προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι αποβολής και πρόωρου τοκετού αυξάνονται με την ηλικία. "Υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία όσο αυξάνεται η ηλικία της μητέρας", τόνισε η Τοτ που είναι και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.