Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Πώς μπορείτε να βελτιώσετε τις σχέσεις σας με τους άλλους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ακολουθήστε πέντε απλά βήματα.

Οικογενειακές, φιλικές, επαγγελματικές, ερωτικές, σημαντικές, ασήμαντες… η ζωή των ανθρώπων καθορίζεται από τις σχέσεις που αναπτύσσει και διατηρεί με τους συνανθρώπους του.

Σύμφωνα με το συγγραφέα του βιβλίου «It's Not All about Me: The Top Ten Techniques for Building Quick Rapport with Anyone» Robin Dreeke και επικεφαλής του προγράμματος Counterintelligence Behavioral Analysis Program του FBI μπορεί κανείς ακολουθώντας πέντε απλά βήματα να καταφέρει να χτίσει σχέσεις εμπιστοσύνης και συμπάθειας με τρίτους.

1. Κάντε τους ερωτήσεις.

Μη μένετε στον εαυτό σας. Ασχοληθείτε με/ενδιαφερθείτε για τους άλλους. Ποια είναι τα όνειρά τους, οι προτεραιότητές τους, οι στόχοι τους; Για ποιο πράγμα ενδιαφέρονται να μιλήσουν; Πώς αντιμετωπίζουν όσα τους συμβαίνουν. Βοηθήστε τους να ανοιχτούν ακόμη περισσότερο και να βάλουν τις σκέψεις τους σε μια σειρά κάνοντάς τους απλές ερωτήσεις που βασίζονται στο «πότε», «πώς» και το «γιατί», γράφει ο Shane Parrish στο The Week.

2. Μην κατευθύνετε τη συζήτηση.

Κάθε φορά που επιμένετε να βάζετε τις δικές σας σκέψεις/ανάγκες μπροστά στη συζήτηση με κάποιον άλλο χαλάτε το ρυθμό και την εξέλιξή της. Προσπαθήστε να μην κατευθύνετε την κουβέντα ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες, αλλά αφήστε την να εξελιχθεί… και όπου πάει.

3. Επιτρέψτε και στους άλλους να μιλήσουν. Μην μονοπωλείτε τη συζήτηση.

Μην διακόπτετε τους άλλους. Προσπαθήστε να εφαρμόσετε την εξής τακτική, γράφει ο Parrish: «Περιμένετε 5 δευτερόλεπτα αφότου ο συνομιλητής σας έχετε σταματήσει να μιλάει. Μπορεί να σας φαίνετε μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά είναι το ιδανικό για να μπορέσετε να συγκεντρώσετε τις σκέψεις σας και να επιτρέψετε στο συνομιλητή σας να συνεχίσει να μιλάει αν το επιθυμεί».

4. Προσπαθήστε να καταλάβετε πραγματικά τις σκέψεις και τις απόψεις των άλλων.

Μπορείτε να το καταφέρετε αυτό… απλά ρωτώντας τους. «Πώς σε έκανε να νιώσεις αυτό;» «Γιατί πιστεύεις ότι συνέβη;» Αυτά είναι μερικά πολύ απλά παραδείγματα ερωτήσεων που μπορείτε να απευθύνετε στο συνομιλητή σας για να τον ενθαρρύνετε να σας μιλήσει, και να σας δώσει την ευκαιρία/δυνατότητα να καταλάβετε πραγματικά τι του συμβαίνει/σκέφτεται.

5. Αφήστε τον εγωισμό σας απ’ έξω.

Ο Dreeke γράφει στο βιβλίο του: «Αυτό δεν είναι καθόλου πιο περίπλοκο, από το να βάλετε απλά τις επιθυμίες, τις ανάγκες και την αντίληψη της πραγματικότητας του συνομιλητή σας επάνω από τη δική σας.

Τις περισσότερες φορές, όταν μιλούν δύο άνθρωποι, ο κάθε ένας περιμένει υπομονετικά τον άλλον να τελειώσει αυτά που έχει να πει και στη συνέχεια ο δεύτερος λέει τη δική του εκδοχή γύρω από το θέμα συζήτησης.

Αν θέλετε να μάθετε πώς να αφήνετε τον εγωισμό σας απ’ έξω πρέπει να δοκιμάσετε να ενθαρρύνετε τον άλλον να συνεχίσει να λέει τη δική του ιστορία, αδιαφορώντας για την ανάγκη σας να μοιραστείτε μαζί του τη δική σας ‘πιο συναρπαστική εκδοχή’».

Όταν εστιάζουμε την προσοχή μας στον άλλον και δεν αγχωνόμαστε με το να πούμε «τα δικά μας» δίνουμε μεγαλύτερη βαρύτητα σε αυτά που μας λέει.

Ο νούμερο ένα σκοπός κάθε συζήτησης που κάνουμε με τους άλλους, πρέπει να είναι να κάνουμε το συνομιλητή μας να νιώσει καλύτερα που μοιράστηκε κάτι μαζί μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.