Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

«Ζουμ» σε όσα αφαιρούνται από τα σώματα ασθενών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανατριχιαστικές φωτογραφίες από την Maija Tammi.

Εικόνες για γερό στομάχι. Η φωτογράφος Maija Tammi δείχνει έντονο ενδιαφέρον για την οπτική ερμηνεία των λέξεων και των ιδεών και αυτό αντικατοπτρίζεται στη τελευταία της δουλειά «Removals». Ξεκίνησε το 2011 ως μέρος ενός έργου διάρκειας ενός έτους, και κατέληξε να δουλεύει πάνω στο πρότζεκτ μέχρι το 2013, με έμφαση στον επαναπροσδιορισμό της ιδέας της ασθένειας.

Ωστόσο, η ταλαντούχα καλλιτέχνης αντί να εστιάσει στους ανθρώπους, αποφάσισε να επικεντρωθεί σε αυτά που είχαν αφαιρεθεί από τα σώματα ασθενών.

Έτσι, ήρθε σε επαφή με ένα νοσοκομείο στη Φινλανδία από όπου ζήτησε από τους υπεύθυνους αν θα μπορούσε να φωτογραφίσει σπλαχνικά «αντικείμενα» που αφαιρούνται μετά από μια εγχείρηση. Η Tammy για τις ανάγκες του δύσκολου έργου της, έπρεπε να περιμένει επί ώρες για ένα τηλεφώνημα από κάποιο χειρουργείο, ενώ μέσα στα ελάχιστα λεπτά που είχε στη διάθεσή της, έπρεπε να καταγράψει με τη κάμερά της τα ανατριχιαστικά αυτά «αντικείμενα».

Πάντως για τις εικόνες της, πέρα από την δαιδαλώδη γραφειοκρατία, δεν χρειάστηκε να λάβει την άδεια από τους ασθενείς μιας και «από τη στιγμή που κάτι αφαιρείται από ένα σώμα, αυτό αποτελεί 'ιδιοκτησία' του νοσοκομείου», αναφέρει η ίδια στο διαδικτυακό περιοδικό Slate.

Η ίδια έχει εστιάσει το φακό της-σίγουρα για αρκετούς αναγνώστες οι εικόνες είναι αρκετά σοκαριστικές-σε επεμβάσεις χολολιθίασης, βρογχοκήλης, καρκίνου του μαστού, και σε ακρωτηριασμούς.
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.