Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

Έξι τρόφιμα από... χρυσάφι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Άμεση επίπτωση στο τραπέζι μας θα έχει η κλιματική αλλαγή. Ολοένα και περισσότερες επιστημονικές έρευνες προειδοποιούν για ελλείψεις σε βασικά τρόφιμα και εκτόξευση των τιμών τους μέσα στα επόμενα χρόνια.

Αιτίες: η κλιματική αλλαγή, η ατμοσφαιρική ρύπανση, καθώς και η αυξανόμενη ζήτηση από αναδυόμενες αγορές. Συγκεντρώνοντας στοιχεία από τα πρακτορείο Reuters και Bloomberg, αλλά και από πλήθος ΜΚΟ και ινστιτούτων, το Business Insider κατάρτισε μια λίστα με τα έξι βασικά προϊόντα διατροφής, τα οποία θα είναι απλησίαστα την επόμενη δεκαετία.

Τα δημητριακά, ο καφές, η σοκολάτα, το μέλι, το αβοκάντο και το μοσχαρίσιο κρέας είναι τα τρόφιμα τα οποία είναι πολύ πιθανό στο μέλλον να γίνουν απλησίαστα.

Μάλιστα το αμερικανικό περιοδικό τολμά να κάνει την πρόβλεψη της... μπριζόλας των 200 δολαρίων και του καφέ των 30 δολαρίων!

Μείωση καλλιεργειών

Ερευνητές του ΜΙΤ έκαναν επίσης την εκτίμηση ότι η άνοδος της θερμοκρασίας και η ατμοσφαιρική ρύπανση -ιδίως το αυξημένο όζον- θα οδηγήσουν σε μείωση κατά 10% τις αποδόσεις των κυριότερων γεωργικών καλλιεργειών διεθνώς έως το 2050 (σε κάποιες περιοχές η μείωση θα είναι μεγαλύτερη).

Σύμφωνα με την ομάδα του ΜΙΤ, που με επικεφαλής την καθηγήτρια Κολέτ Χιλντ μελέτησε τέσσερις βασικές καλλιέργειες (ρύζι, καλαμπόκι, σιτάρι και σόγια) και δημοσίευσε τα ευρήματα στην επιθεώρηση «Nature Climate Change», η έκθεση στο όζον και τη ζέστη βλάπτει σημαντικά τα φυτά και την αποδοτικότητα των καλλιεργειών.

Μάλιστα οι επιστήμονες εκτιμούν ότι λόγω της παγκόσμιας πληθυσμιακής αύξησης και των αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες των αναπτυσσόμενων χωρών, η ανθρωπότητα θα χρειάζεται 50% περισσότερα τρόφιμα έως το 2050.




Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.