Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Με 10 νέα σκάφη ενισχύεται το Λιμενικό Σώμα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δέκα ταχύπλοα φουσκωτά σκάφη, συνολικής αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ, θα διατεθούν στο στελεχιακό δυναμικό του Λιμενικού Σώματος για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, τα οποία παρέλαβε σήμερα το Υπουργείο Ναυτιλίας.

Η τελετή παραλαβής των 10 ταχύπλοων φουσκωτών σκαφών πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Ναυτιλίας, παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.



Πρόκειται για δέκα ταχύπλοα σκάφη, πνευστού τύπου, μήκους 10,35 μέτρων, τύπου SYSTEM 33 και ιπποδύναμης 2Χ250 HP, ενώ το συνολικό τους κόστος ανέρχεται στο 1.000.000 ευρώ και αποτελούν δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.



Ο σχεδιασμός τους είναι σύμμορφος με ειδικά πρότυπα και απαιτήσεις ασφάλειας.

Τα συγκεκριμένα περιπολικά σκάφη αναμένεται να συνεισφέρουν σημαντικά στις αυξημένες επιχειρησιακές ανάγκες του Λιμενικού Σώματος το τελευταίο διάστημα, συμβάλλοντας στην επιχειρησιακή ετοιμότητα και την εκπλήρωση της αποστολής του. Θα διατεθούν κατά κύριο λόγο στις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης από τα θαλάσσια σύνορα, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και σε τομείς όπως η Έρευνα και Διάσωση, οι επιχειρήσεις δίωξης ναρκωτικών και πάταξης λαθρεμπορίου καθώς και στην επιβολή των κανονισμών για την αλιεία.



Μετά το πέρας της τελετής ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δήλωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω το Ίδρυμα Νιάρχου για τη μεγάλη προσφορά του. Από σήμερα 10 φουσκωτά σκάφη θα ενισχύουν τις προσπάθειες του Λιμενικού Σώματος.

Το Λιμενικό Σώμα, το τελευταίο διάστημα, έχει επιδοθεί σε ένα τιτάνιο έργο για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων αλλά και την προστασία της ζωής στη θάλασσα. Σήμερα, όμως, οι δημοσιονομικοί περιορισμοί μας έχουν κάνει ακόμα πιο ευάλωτους. Γι αυτό το λόγο, σημαντικές προσφορές όπως του Ιδρύματος Νιάρχου, ενισχύουν σημαντικά την προσπάθεια μας. Θα ήθελα όχι μόνο να τους ευχαριστήσω, αλλά και να παρακινήσω όλους τους άλλους που έχουν τη δυνατότητα, να προσφέρουν στο πολύπλευρο και σημαντικό έργο που κάνει το Λιμενικό Σώμα. Και, βέβαια, θέλω να ευχαριστήσω για ακόμη μία φορά τα στελέχη του, τα παιδιά που βρίσκονται στα σκάφη και τα παιδιά που υπηρετούν στη παραμεθόριο, τα οποία δίνουν καθημερινά τη ψυχή τους για να ανταποκριθούν με αποτελεσματικότητα στην αποστολή τους. Όλα αυτά τα σκάφη θα ενισχύσουν μονάδες στην περιφέρεια, ιδιαίτερα στα ακριτικά νησιά, όπως, άλλωστε, κάθε τι καινούριο με το οποίο εξοπλιζόμαστε, είτε αποτελεί προϊόν δωρεάς είτε προϊόν ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Στόχος μας είναι να έχουμε θωρακισμένα τα σύνορα και, βέβαια, να στείλουμε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι».



Ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αθανάσιος Αθανασόπουλος, από την πλευρά του σημείωσε: «Σήμερα είναι μια ευχάριστη μέρα για το Λιμενικό. Ολοκληρώνεται η παραλαβή των σκαφών που το Ίδρυμα Νιάρχου κάνει δωρεά στο Λιμενικό Σώμα. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι τα σκάφη αυτά, που ήδη τα περισσότερα έχουν διατεθεί στις Λιμενικές Αρχές, και ιδιαίτερα στις ακριτικές Λιμενικές Αρχές, θα συμβάλουν τα μέγιστα, όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα του έργου του Λιμενικού Σώματος. Θα συμβάλουν σε σημαντικό βαθμό, ειδικότερα, στη σύλληψη διακινητών, λόγω των ιδιαίτερων και σπουδαίων δυνατοτήτων που έχουν. Θέλω να διαβιβάσω τους πάντες, ότι το Λιμενικό Σώμα θα τα αξιοποιήσει στο έπακρο, ώστε να έχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε».



Τέλος, ο κ. Γιώργος Αγουρίδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, επεσήμανε: «Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό το έργο που επιτελεί το Λιμενικό Σώμα σε καθημερινή βάση και, ιδιαίτερα, σε μια εποχή που, με τις συρράξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, αυξάνονται τα κύματα των μεταναστών. Ω εκ τούτου το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποφάσισε, στο πλαίσιο των προγραμμάτων του και των δωρεών του, να το ενισχύσει. Ελπίζουμε να βρούμε μιμητές και να υπάρξουν και άλλοι, οι οποίοι σε αυτή τη δύσκολη εποχή θα βοηθήσουν το Λιμενικό Σώμα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.