Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενος ο καρκίνος του προστάτη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Για το ενδεχόμενο να μεταδίδεται από την «επαφή» μέσω λοίμωξης «μιλάει» νέα έρευνα.

Μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσο μπορεί να αποτελεί ο καρκίνος του προστάτη, που οφείλεται σε μια συχνή, αλλά συνήθως «σιωπηλή» λοίμωξη από μικροοργανισμό (το παράσιτο των τριχομονάδων) στη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Αυτή είναι η εκτίμηση Αμερικανών ερευνητών, αν και άλλοι ειδικοί επισήμαναν πως προς το παρόν δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι πράγματι κάτι τέτοιο ισχύει. Αν και έχουν ανακαλυφθεί αρκετοί καρκίνοι που προκαλούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς, θεωρείται ακόμη πρόωρο να ενταχθεί και ο καρκίνος του προστάτη σε αυτή την κατηγορία.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, με επικεφαλής την καθηγήτρια Πατρίτσια Τζόνσον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν στο εργαστήριο κύτταρα του ανθρώπινου προστατικού αδένα και διαπίστωσαν ότι η παρουσία του παρασίτου των κολπικών τριχομονάδων (που προκαλούν λοίμωξη στον άνδρα κατά τη σεξουαλική επαφή) βοηθά στην ανάπτυξη καρκίνου.

Οι συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί απελευθερώνουν μια πρωτεΐνη που προκαλεί φλεγμονή και αυξημένη ανάπτυξη τόσο των καλοήθων, όσο και των καρκινικών προστατικών κυττάρων. Οι Αμερικανοί ερευνητές ανέφεραν ότι νέες έρευνες πρέπει να γίνουν για να μελετηθεί περισσότερο το ζήτημα, με δεδομένο ότι ουσιαστικά δεν είναι γνωστό ακόμη τι προκαλεί τον καρκίνο του προστάτη.

Η λοίμωξη από κολπικές τριχομονάδες (Trichomonas vaginalis) εκτιμάται ότι μολύνει περίπου 275 εκατ. άτομα παγκοσμίως και θεωρείται η πιο συνηθισμένη σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος που δεν προκαλείται από ιό, αλλά από παράσιτο. Συχνά η γυναίκα ή ο άνδρας δεν έχουν συμπτώματα και δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν μολυνθεί. Οι άνδρες μπορεί να νιώθουν φαγούρα ή ερεθισμό στο γεννητικό όργανό τους, αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση ή την εκσπερμάτιση ή να δουν μια λευκού χρώματος έκκριση από το πέος τους. Οι γυναίκες με κολπίτιδα λόγω τριχομονάδων, μπορεί να αισθάνονται επίσης φαγούρα στον κόλπο τους, δυσφορία κατά την ούρηση ή να έχουν παρεμφερείς κολπικές εκκρίσεις.

Μια παλαιότερη έρευνα του 2009 είχε βρει ότι το ένα τέταρτο των ανδρών με καρκίνο του προστάτη εμφανίζουν σημάδια λοίμωξης από τριχομονάδες και αυτοί ακριβώς οι άνδρες είναι πιθανότερο να έχουν πιο εξελιγμένους προστατικούς όγκους. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι πιθανότατα οι τριχομονάδες καθιστούν τους άνδρες πιο ευάλωτους στον καρκίνο του προστάτη, χωρίς πάντως ακόμη να υπάρχει η οριστική απόδειξη, καθώς η νέα έρευνα περιορίστηκε στο εργαστήριο.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι μία από τις συχνότερες μορφές καρκίνου στους άνδρες και η συχνότητά του αυξάνεται με την ηλικία, ιδίως άνω των 70 ετών. Φαίνεται πως υπάρχει και μια κληρονομική τάση στη νόσο, αφού συχνά εμφανίζεται σε ολόκληρες οικογένειες.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.