Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

«Ασαφείς και αόριστες» διατάξεις του σχεδίου κώδικα ποινικής δικονομίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τις παρατηρήσεις τους έστειλαν οι εισαγγελείς στον υπουργό Δικαιοσύνης.

Με την παράκληση να δοθεί παράταση στη δημόσια διαβούλευση, μέχρι τις 31 Ιουλίου, για το Σχέδιο του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος έστειλε στον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου τις παρατηρήσεις της από την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου. Στην επίμαχη επιστολή η Ένωση χαρακτηρίζει κάποιες διατάξεις «ασαφής και αόριστες» ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι συγκεκριμένες αλλαγές που προγραμματίζονται θα δημιουργήσουν καθυστερήσεις. Η Ένωση επιφυλάσσεται, όπως υπογραμμίζει στο σχετικό έγγραφο, να επανέλθει με νέες λεπτομερείς προτάσεις.

Μεταξύ των παρατηρήσεων της Ένωσης Εισαγγελέων αναφέρεται ότι:

- η διάταξη με την οποία εισάγεται η ευρύτατη εφαρμογή του θεσμού της συνδιαλλαγής σε αδικήματα ήσσονος βαρύτητας απειλούμενα με χαμηλές ποινές, δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί «με την υφιστάμενη υλικοτεχνική υποδομή και το υπάρχον έμψυχο δυναμικό των Εισαγγελιών».

- «θα επιφέρει τεράστια διόγκωση της ήδη υπερβολικά αυξημένης ύλης που καλείται να δικάσει το Μονομελές Πλημμελειοδικείο» η διάταξη εκείνη που αναφέρει ότι «το Τριμελές Πλημμελειοδικείο δικάζει τις εφέσεις κατά των αποφάσεων του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου».

Την ίδια ώρα οι εισαγγελείς υπογραμμίζουν ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση οι διατάξεις εκείνες με τις οποίες, μεταξύ των άλλων, επέρχεται η «επέκταση της καθ’ ύλην αρμοδιότητας του Μονομελούς Εφετείου», καταργούνται τα Πενταμελή Εφετεία, αλλάζουν οι προϋποθέσεις επιβολής των περιοριστικών όρων, τροποποιούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης αναβολών των δικών, κ.λπ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.