Σάββατο 24 Μαΐου 2014

Ποιες τροφές να προτιμάτε το καλοκαίρι;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η διατροφή μας όπως συνιστούν διαιτολόγοι και διατροφολόγοι είναι καλό να ακολουθεί τις εξής αρχές:

Να είναι χαμηλή σε λιπαρά (ιδιαίτερα σε κορεσμένο λίπος γαλακτοκομικών και κρέατος), ώστε τα γεύματα να είναι εύπεπτα. Η παραμονή της τροφής στο στομάχι και η διαδικασία της πέψης της, εξαρτάται άμεσα από την ποσότητα λίπους που περιέχει. Τους ζεστούς μήνες, όταν η λειτουργία του αναπνευστικού και του κυκλοφορικού συστήματος δυσχεραίνεται, βασική επιδίωξη πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν λιγότερη καταπόνηση του γαστρεντερικού σωλήνα και η ελάχιστη παραμονή μεγάλης ποσότητας αίματος στο πεπτικό. Αυτό επιτυγχάνεται με τακτικά γεύματα, μικρά σε όγκο και φτωχά σε λίπος.

Να είναι πλούσια σε νερό, ιχνοστοιχεία και ηλεκτρολύτες. Για τη σωστή ενυδάτωση του ανθρώπινου οργανισμού και τη σωστή λειτουργία βασικών συστημάτων, όπως το κυκλοφορικό, δεν αρκεί μόνο το νερό, αλλά και η επάρκειά της σε ηλεκτρολύτες (κάλιο, νάτριο κ.λπ.) και ιχνοστοιχεία (όπως ο σίδηρος), που χάνονται με την έντονη εφίδρωση. Να θυμάστε οτι Ο καφές και το αλκοόλ δεν συνυπολογίζονται ως μέσα ενυδάτωσης, γιατί έχουν διουρητική δράση.

Να προσφέρει στον οργανισμό ενέργεια μέσα από τροφές πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως οι πατάτες, το καλαμπόκι και το ρύζι . Προτιμήστε τις αμυλούχες αυτές τροφές σε ελαφριές μαγειρικές παρασκευές, όπως το μαγείρεμα στον ατμό.

Τέλος, η διατροφή μας πρέπει αυτό το χρονικό διάστημα να είναι φτωχή σε στοιχεία που διεγείρουν το πεπτικό, όπως τα καρυκεύματα και τα μπαχαρικά.

Όσον αφορά το αλάτι, δεν χρειάζεται να αυξηθεί στη διατροφή μας το καλοκαίρι. Μόνο όσοι παίρνουν ελάχιστο αλάτι τον υπόλοιπο χρόνο, χρειάζεται να το αυξήσουν το καλοκαίρι.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.