Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Η οικονομική κρίση αυξάνει τον αριθμό των ατόμων με ψυχικές διαταραχές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στη Σλοβενία οι ιατρικές και κοινωνικές δαπάνες δαπάνες φτάνουν τα 600 εκ. ευρώ ετησίως.

Σλοβένοι ψυχίατροι προειδοποίησαν στο περιφερειακό συνέδριο της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Ένωσης, στη Λιουμπλιάνα, πως η οικονομική κρίση συντελεί στην αύξηση του αριθμού των ατόμων με ψυχικές διαταραχές.

Ήδη στη Σλοβενία οι ψυχικές διαταραχές λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν προκαλέσει άμεσες ιατρικές και έμμεσες κοινωνικές δαπάνες ύψους 600 εκ. ευρώ ετησίως.

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Σλοβένων Ψυχιάτρων, Πέτερ Πρέγκελ διευκρίνισε ότι η οικονομική κρίση επέδρασε στην αύξηση των ψυχικών διαταραχών και ότι αντιμέτωπο με προβλήματα είναι το 1/5 του πληθυσμού της χώρας.

«Τα τελευταία χρόνια οι ψυχικές διαταραχές προκάλεσαν δαπάνες ύψους 2,4 δισ. ευρώ» δήλωσε ο κ. Πρέγκελι στο σλοβενικό πρακτορείο ειδήσεων STA με την εκτίμηση ότι για τη θεραπεία των ψυχικών νόσων σε περίοδο κρίσης διατίθενται περιορισμένοι πόροι.

Σύμφωνα με στοιχεία πολλών ερευνών, σε περιόδους κρίσης αυξάνεται ο αριθμός των καταθλιπτικών ψυχικών διαταραχών και τα τελευταία χρόνια είναι σε ανοδική τάση οι αυτοκτονίες, οι οποίες προ κρίσης ήταν σε πτώση, προειδοποίησαν οι Σλοβένοι ειδικοί.

«Σημαντικός παράγοντας στην αυτοκτονική συμπεριφορά είναι το στρες που προκαλεί το περιβάλλον. Περσινή έρευνα έδειξε ότι οι περισσότερες αυτοκτονίες καταγράφονται σε περιοχές με αυξημένα ποσοστά ανεργίας» υπογράμμισε ο κ. Πρέγκελ.

Στην επιδείνωση της ψυχικής υγείας, ανέφερε, επιδρούν οικογενειακές τραγωδίες, η μακροχρόνια ανεργία και η εργασιακή ανασφάλεια, ο κληρονομικός παράγοντας και η κατανάλωση αλκοόλ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.