Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Σχεδόν 4 εκατομμύρια άνθρωποι στερούνται διατροφικής ασφάλειας στο Σουδάν

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ματαιώθηκε επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΟΗΕ και της ΕΕ σε καταυλισμό εκτοπισμένων.

Περίπου 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι στο Σουδάν υποφέρουν από την έλλειψη διατροφικής ασφάλειας και ο αριθμός αυτός μπορεί να φτάσει τα 4 εκατομμύρια τους προσεχείς μήνες, προειδοποίησε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Η αύξηση αυτή αναμένεται να υπάρξει λόγω «της αύξησης των μαχών και των εκτοπισμών στο Νταρφούρ, των μετακινήσεων προσφύγων από το Νότιο Σουδάν, των κακών σοδειών και της αύξησης των τιμών των τροφίμων», διευκρινίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ από την έδρα της στην Ρώμη.

«Η κρίση του Σουδάν έχει ξεχαστεί, αλλά δεν παύει να γενικεύεται», σημείωσε ο Άμπντι Αντάν Τζάμα, εκπρόσωπος του FAO στη χώρα.

Μεταξύ των παραγόντων που αιτιολογούν την κατάσταση αυτή βρίσκεται η κακή σοδειά της περιόδου 2013-2014, η οποία οφείλεται στις λιγότερες από τον μέσο όρο βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στις κύριες ζώνες καλλιέργειας σε συνδυασμό με μια πτώση στην παραγωγή δημητριακών στο 65-70% του μέσου όρου τα πέντε τελευταία χρόνια, υπενθυμίζει ο FAO.

Για να γλιτώσουν από την αναζωπύρωση των μαχών και την βία μεταξύ των φυλών, οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια και την γη τους, σταματώντας την καλλιέργεια των κτημάτων τους, το οποίο στέρησε τη χώρα από σοδειές, ιδιαίτερα στις περιοχές του Νταρφούρ, του Γαλάζιου Νείλου και του Νοτίου Κορντοφάν, προσθέτει η υπηρεσία αυτή σε ανακοίνωσή της.

Την ίδια ώρα η αύξηση των μετακινήσεων προσφύγων που προέρχονται από το Νότιο Σουδάν προς τις μεθοριακές ζώνες ασκεί πιέσεις στους τοπικούς πόρους και αυξάνει τους κινδύνους συγκρούσεων.

Ο FAO είχε ζητήσει 19 εκατομμύρια δολάρια για μια σειρά έκτακτων επιχειρήσεών του για την παροχή βοήθειας σε 5,4 εκατομμύρια ανθρώπους. Η υπηρεσία του ΟΗΕ επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα έχει λάβει μόνον 7 εκατομμύρια δολάρια και απευθύνει έκκληση για την συγκέντρωση των υπολοίπων 12 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο FAO σχεδιάζει να προσφέρει βοήθεια στα 900.000 πιο ευάλωτα νοικοκυριά ώστε να μπορέσουν να αποκαταστήσουν τον τρόπο διαβίωσής τους, να ανταποκριθούν στις διατροφικές τους ανάγκες, να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους, να εξασφαλίσουν τροφή για τα ζώα τους, προκειμένου να υποστηριχθεί η παραγωγή γάλακτος και να υπάρξουν εγγυήσεις για καλές τιμές στις αγορές.

Την ίδια ώρα μια αντιπροσωπεία του ΟΗΕ και της ΕΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι ματαίωσε επίσκεψή της σε καταυλισμό Σουδανών εκτοπισμένων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από την βία στο Νταρφούρ, μετά την σύσταση που της έκαναν οι τοπικές αρχές να μην μεταβεί εκεί λόγω της έλλειψης ασφάλειας.

Η αντιπροσωπεία αυτή μετέβη χθες στο Βόρειο Νταρφούρ για να κάνει μια αποτίμηση της κατάστασης στην περιοχή και να συναντήσει τοπικούς αξιωματούχους στον καταυλισμό Ζαμ Ζαμ.

Ωστόσο «οι τοπικές αρχές συνέστησαν έντονα (στην αντιπροσωπεία) να μην επισκεφθεί τον καταυλισμό», ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος στο Νταρφούρ, για λόγους ασφαλείας, δήλωσε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Χαρτούμ Τόμας Γιούλισνι.

Εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) επιβεβαίωσε ότι οι αρχές δήλωσαν στην αντιπροσωπεία ότι «δεν μπορεί να μεταβεί στο Ζαμ Ζαμ για λόγους ασφαλείας».

Περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι βρήκαν πρόσφατα καταφύγιο σε αυτόν τον καταυλισμό για να γλιτώσουν από την βία που έχει ενταθεί πολύ από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Πριν από την άφιξή τους, ο καταυλισμός αυτός φιλοξενούσε ήδη περισσότερους από 100.000 ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί κατά τα 11 χρόνια των συγκρούσεων στην περιοχή του Νταρφούρ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.