Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Το Νυμφαίο ανοίγει στους ηλικιωμένους του βορρά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πρωτοβουλία από τον Γιάννη Μπουτάρη.

Ένα δεύτερο Νυμφαίο, που θα απευθύνεται όμως σε Ευρωπαίους συνταξιούχους, δίπλα στον φημισμένο ομώνυμο οικισμό της Φλώρινας, ο οποίος αποτελεί πρότυπο ήπιας οικιστικής ανάπτυξης για ολόκληρη τη χώρα, σχεδιάζει ο Γιάννης Μπουτάρης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, που κατάγεται από το Νυμφαίο και συνετέλεσε στην εντυπωσιακή αναζωογόνηση του άλλοτε ερημωμένου χωριού, διατύπωσε μια ιδέα που θα δώσει ζωή και στον διπλανό οικισμό, αυτόν της Περικοπής, ο οποίος έχει εγκαταλειφθεί στη μοίρα του. Η πρόταση αφορά στη μετατροπή του σε χωριό συνταξιούχων, όπου απόμαχοι της ζωής θα μπορούν να απολαμβάνουν τη μοναδική φύση και το ιδανικό κλίμα της περιοχής.

Η ιδέα, όπως γράφει σήμερα το «Έθνος», έρχεται να «κουμπώσει» σήμερα σε μια πρωτοβουλία δραστήριων Ευρωπαίων νέων, οι οποίοι σχεδιάζουν να δημιουργήσουν «χωριά συνταξιούχων» στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου για τη φιλοξενία ηλικιωμένων πολιτών από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, με παράλληλη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης για νέους ανέργους στις χώρες εγκατάστασης.

Η πρωτοβουλία ProWork προβλέπει σε πρώτη φάση στην αναζωογόνηση τεσσάρων εγκαταλελειμμένων χωριών στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, με τη δημιουργία υποδομών για τη φιλοξενία 100 Ευρωπαίων συνταξιούχων κάθε φορά το καθένα.

Ο Γ. Μπουτάρης «αγκάλιασε» τη συλλογική προσπάθεια και φιλοξενεί σήμερα στη Θεσσαλονίκη την πρώτη πανευρωπαϊκά εκδήλωση παρουσίασης του σχεδίου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014. Σε ό,τι αφορά τη χωροθέτηση του εγχειρήματος στην Ελλάδα, προτείνει να γίνει στην Περικοπή Φλώρινας.

Ο συγκεκριμένος οικισμός είναι χτισμένος σε υψόμετρο 1.420 μέτρων στις πλαγιές του όρους Βίτσι και τις τελευταίες δεκαετίες μαραζώνει.

Τον χειμώνα δεν κατοικείται, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες ανοίγουν μόνο 2-3 από τα όμορφα λιθόκτιστα σπίτια του.

Τα πρώτα βήματα
Σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστούν τα πρώτα βήματα του εγχειρήματος ProWork για τη δημιουργία «χωριών συνταξιούχων» σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία.

Μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων θα δημιουργηθούν μικροί οικισμοί δίπλα σε υπάρχοντες ή θα αναζωογονηθούν οικισμοί που έχουν εγκαταλειφθεί, στις τέσσερις χώρες.

Σύμφωνα με το σχέδιο, αρχικά προβλέπεται η δημιουργία οικισμών των 10 σπιτιών, με δυνατότητα φιλοξενίας περίπου 100 Ευρωπαίων συνταξιούχων κάθε φορά, ενώ η μελέτη που έχει εκπονηθεί προβλέπει πως μπορούν να δημιουργηθούν περίπου 100 θέσεις απασχόλησης για νέους ανέργους σε υπηρεσίες υποστήριξής τους και δορυφορικές δραστηριότητες (ιατροφαρμακευτική φροντίδα, νομική υποστήριξη, διοργάνωση εκδρομών, χώροι εστίασης και αναψυχής κ.ά.).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.