Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Τα λάθη της αστυνομίας στην υπόθεση Πιστόριους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η αστυνομία της Νότιας Αφρικής βρέθηκε σε ακόμα πιο δύσκολη θέση στη δίκη του Όσκαρ Πιστόριους, κατά τη διάρκεια της οποίας αποκαλύφθηκε ότι ένα ακριβό ρολόι εξαφανίστηκε από τον τόπο του εγκλήματος και ένας ειδικός της βαλλιστικής υπηρεσίας εξέτασε το όπλο του αθλητή χωρίς να φοράει γάντια.



Ο πρωταθλητής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων αρνείται την κατηγορία του φόνου εκ προμελέτης της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου πέρυσι, υποστηρίζοντας ότι τη σκότωσε σε ένα τραγικό ατύχημα καθώς νόμιζε ότι επρόκειτο για νυχτερινό εισβολέα.

Την 10η ημέρα της δίκης ο αξιωματικός Σούμπι φαν Ρένσμπουργκ, ο πρώτος αστυνομικός που έφθασε στο σπίτι του Πιστόριους δεν έκρυψε την οργή του για τα σφάλματα της υπηρεσίας εγκληματολογικών ερευνών, αλλά και το δικό του έργο αμφισβητήθηκε από τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Ο Φαν Ρένσμπουργκ ανέφερε ότι το χαμένο ρολόι ήταν μεταξύ των 8 συνολικά που βρέθηκαν στο σπίτι.

«Είπα σε όλη την ομάδα της σήμανσης ότι αυτά τα ρολόγια μου προκαλούσαν ανησυχία» είπε στο δικαστήριο. «Τότε κάποιος από τους ειδικούς της σήμανσης ανέφερε ότι η αξία αυτού του συγκεκριμένου ρολογιού, που ήταν πράσινο και μαύρο, ανερχόταν μεταξύ 50.000 και 10.000 ραντ (3.500 με 6.700 ευρώ).

«Κατέβηκα στο γκαράζ, τότε ένας από τους αστυνομικούς ήρθε και μου είπε ότι ένα από αυτά τα ρολόγια είχε εξαφανιστεί. Και εγώ αποκρίθηκα: "Τι εννοείς; Δεν μπορώ να το πιστέψω. Μόλις ήμασταν εκεί". Ήμουν έξαλλος!».

Ο ίδιος τόνισε ότι όλοι όσοι βρίσκονταν στο σπίτι, περιλαμβανομένων των αστυνομικών που ήταν παρόντες, υποβλήθηκαν σε σωματικό έλεγχο και τα αυτοκίνητά τους επίσης ερευνήθηκαν, ωστόσο το ρολόι είχε χαθεί.

Υπό αμφισβήτηση η αξιοπιστία της αστυνομίας

Αναφερόμενος σε ένα άλλο παράδειγμα των σφαλμάτων που διαπράχθηκαν κατά την διάρκεια της αστυνομικής έρευνας, ο Φαν Ρένσμπουργκ περιέγραψε πως ένας ειδικός της βαλλιστικής κράτησε το όπλο του Πιστόριους χωρίς να φοράει γάντια.

«Τον ρώτησα: "Τι κάνετε εκεί;", εκείνος μου απάντησε "Λυπάμαι". Το έβαλε στην θέση του και μόνο τότε έβγαλε γάντια από την τσέπη του» πρόσθεσε.

«Εκνευρίστηκα παρά πολύ, δεν ικανοποιήθηκα καθόλου με όσα έβλεπα» κατέθεσε ο ίδιος.

Το γεγονός αυτό δεν επηρεάζει πάντως την υπόθεση, αφού δεν υπάρχει καμία διαμάχη για το αν ο Πιστόριους έριξε τις μοιραίες βολές εναντίον της Στέενκαμπ. Ωστόσο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η συνολική αξιοπιστία της έρευνας θα μπορούσε να αποδειχθεί κρίσιμη για το αποτέλεσμα της δίκης που έχει συγκλονίσει τη Νότια Αφρική και αναμένεται να διαρκέσει για αρκετές εβδομάδες ακόμα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.