Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Πριμοδοτεί την επιστροφή των... κλεμμένων στο δημόσιο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε δημόσια διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Την επιστροφή των κλεμμένων στο δημόσιο… πριμοδοτεί με μειωμένες ποινές το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και άλλες διατάξεις», το οποίο δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν ο κατηγορούμενος επιστρέψει οικειοθελώς στο δημόσιο ταμείο τα κατασχεθέντα μέχρι την απολογία του προβλέπεται ποινή τριετούς φυλάκισης για περιπτώσεις που ο νόμος επισείει ποινή ισοβίων. Από τις ευνοϊκές διατάξεις εξαιρούνται οι κατηγορούμενοι που έχουν «την ιδιότητα του Υπουργού, Αναπληρωτή Υπουργού, Υφυπουργού, Βουλευτή, Ευρωβουλευτή, Γενικού και Ειδικού Γραμματέα, Περιφερειάρχη, Δημάρχου».

Μειωμένες ποινές προβλέπονται και για όλες τις κατηγορίες των οικονομικών εγκλημάτων που διώκονται με βάση το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το νομοσχέδιο:

«Αν η προβλεπόμενη στο νόμο ποινή είναι ισόβια κάθειρξη, επιβάλλεται: α) φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών, αν η ικανοποίηση των ανωτέρω προσώπων λάβει χώρα μέχρι την απολογία του κατηγορουμένου στον ανακριτή και β) κάθειρξη μέχρι επτά έτη, αν η ικανοποίηση τους λάβει χώρα μέχρι την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας της πρωτοβάθμιας δίκης. β) αν η προβλεπόμενη στο νόμο ποινή είναι κάθειρξη πάνω από δέκα έτη, επιβάλλεται: α) φυλάκιση μέχρι τρία έτη, αν η ικανοποίηση των ανωτέρω προσώπων λάβει χώρα μέχρι την απολογία του κατηγορουμένου στον ανακριτή και β) φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, αν η ικανοποίηση τους λάβει χώρα μέχρι την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας της πρωτοβάθμιας δίκης και γ) αν η προβλεπόμενη στο νόμο ποινή είναι κάθειρξη μέχρι δέκα έτη, επιβάλλεται: α) φυλάκιση μέχρι ένα έτος, αν η ικανοποίηση των ανωτέρω προσώπων λάβει χώρα μέχρι την απολογία του κατηγορουμένου στον ανακριτή και β) φυλάκιση μέχρι δύο έτη, αν η ικανοποίηση τους λάβει χώρα μέχρι την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας της πρωτοβάθμιας δίκης.

- Ο κακουργηματικός χαρακτήρας των πράξεων του άρθρου 1 εξακολουθεί να παραμένει ακόμα και στην περίπτωση επιβολής ποινής φυλάκισης.

- Σε περιπτώσεις συμμετοχής, η κατά τα ανωτέρω πλήρης ικανοποίηση από έναν ή ορισμένους εκ των περισσοτέρων συμμετόχων, ωφελεί και τους υπόλοιπους που συμφωνούν ή δεν αντιλέγουν. Ο συμμέτοχος που αντιλέγει, δεν υπάγεται στις ανωτέρω ρυθμίσεις».

Στο νομοσχέδιο υπάρχει πρόβλεψη και για τις υποθέσεις που είναι σε εξέλιξη ορίζοντας ότι οι κατηγορούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση των ευνοικών διατάξεων του νέου νόμου ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκονται.

Με το νομοσχέδιο ορίζεται ρητά πως τα χρήματα που οι αρχές «μπλοκάρουν» δεν θα παραμένουν παγωμένα σε λογαριασμούς και θυρίδες αλλά το δημόσιο θα μπορεί να τα χρησιμοποιεί μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι:

«σε περίπτωση κατάσχεσης, δέσμευσης, απαγόρευσης κίνησης τραπεζικών λογαριασμών, ή ανοίγματος θυρίδων, η αρχή ή το δικαιοδοτικό όργανο που εξέδωσε την οικεία απόφαση, διάταξη ή βούλευμα, ορίζει το Ελληνικό Δημόσιο, μεσεγγυούχο των μετρητών ή υπολοίπων τραπεζικών λογαριασμών ή των μετρητών που περιέχονται σε θυρίδες. Το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να χρησιμοποιεί, μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης επί της ενοχής ή μη του κατηγορούμενου, τα κατασχεθέντα μετρητά ή τα δεσμευθέντα υπόλοιπα τραπεζικών λογαριασμών»

Πάντως, στην περίπτωση αμετάκλητης απαλλαγής ή αθώωσης του κατηγορουμένου, τα χρήματα που είχαν τεθεί υπό μεσεγγύηση ή είχαν μεταβιβασθεί θα του αποδίδονται ατόκως.

Ειδικός καθεστώς σε όσους βοηθούν στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας

Ειδικό καθεστώς, ακόμη και προσωρινή αποφυλάκιση, θα απολαμβάνουν οι κρατούμενοι που με τις πληροφορίες τους βοηθούν «στην εξάρθρωση τρομοκρατικής οργάνωσης, την πρόληψη διάπραξης τρομοκρατικής ενέργειας ή την ανακάλυψη και σύλληψη φυγόδικων ή φυγόποινων για πράξεις τρομοκρατίας», όπως προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Με το σχέδιο νόμο «Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και άλλες διατάξεις» ορίζεται το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ως το αρμόδιο να αποφασίσει αν συντρέχουν οι λόγοι ώστε να διατάξει «την προσωρινή αναστολή της ποινικής δίωξης και την για ορισμένο χρόνο προσωρινή απόλυση του κρατούμενου από τη φυλακή, προκειμένου να επαληθευθούν οι πληροφορίες».

Για την προστασία του μάρτυρα- κρατούμενου θα τηρείται απόλυτη μυστικότητα. Θα συντάσσεται έκθεση ένορκης εξέτασης μάρτυρα, η οποία θα αποστέλλεται στον αρμόδιο εισαγγελέα εφετών όπου τηρείται σε ειδικό αρχείο της Εισαγγελίας. Εκεί, όπως αναφέρει το νομοσχέδιο, θα «αποστέλλεται και θα τηρείται έκθεση της αρμόδιας αρχής, η οποία προέβη με βάση τις ανωτέρω πληροφορίες στην εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης, την πρόληψη τρομοκρατικής πράξης ή στη σύλληψη φυγόδικων ή φυγόποινων για πράξεις τρομοκρατίας» Για τις συγκεκριμένες πληροφορίες θα ενημερώνονται μόνο τα
τα μέλη του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου ή δικαστηρίου, τα οποία εξετάζουν και αυτεπαγγέλτως τη χορήγηση ή μη των προβλεπόμενων ευεργετημάτων.

Στην περίπτωση, πάντως, που προκύψει ότι οι εν λόγω πληροφορίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τότε ο κρατούμενος επιστρέφει και πάλι στη φυλακή.

Στο ίδιο νομοσχέδιο - σκούπα προβλέπεται ότι ο κατάδικος που εκτίει ισόβια για τρομοκρατία και ανθρωποκτονία δεν μπορεί να αποφυλακιστεί αν δεν εκτίσει είκοσι έτη.

Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη για κρατούμενους που η ποινή τους δεν υπερβαίνει τα δέκα έτη. Θα αποφυλακίζονται με όρους εφόσον έχουν εκτίσει το ½ της ποινής τους. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται μεταξύ άλλων όσοι έχουν καταδικαστεί για κακουργήματα όπως τρομοκρατία, εγκληματική οργάνωση κ.α.

Τέλος, όπως ορίζει το εν λόγω νομοσχέδιο η αμετάκλητη παραπομπή βουλευτή ή ευρωβουλευτή εν ενεργεία για αδικήματα όπως κλοπή, πλαστογραφία, ψευδορκία, δωροδοκία, παράβαση καθήκοντος, ναρκωτικά κ.α. επιφέρει αυτοδικαίως την αναστολή «των συνδεόμενων αμέσως με τη βουλευτική ιδιότητα ατελειών και προνομίων. Η αμετάκλητη καταδίκη δε αυτού για τα ίδια εγκλήματα συνεπάγεται την οριστική στέρηση των ατελειών και προνομίων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.