Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Το παράδοξο με τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε μια αγορά που διψάει για ρευστότητα έρχονται κάποιοι και σαμποτάρουν την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Για «παράδοξα με τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου», κάνει λόγο η εφημερίδα «ΑΞΙΑ» τονίζοντας ότι «τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες μιας συστηματικής καμπάνιας από συγκεκριμένη κατηγορία μεγάλων καταναλωτών φυσικού αερίου που χρωστούν στη ΔΕΠΑ πάνω από 300 εκατ. ευρώ, μέσω της οποίας, κατ ουσίαν πιέζουν τη ΔΕΠΑ να μην κλείσει συμφωνία με τους Ρώσους για τη μείωση στη τιμή του φυσικού αερίου, αλλά, αντίθετα, να παραπεμφθεί το θέμα στη διαιτησία».

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι «το παράδοξο στην υπόθεση είναι ότι η συγκεκριμένη αυτή κατηγορία καταναλωτών φυσικού αερίου, τόσα χρόνια που υπήρχε ο μηχανισμός ανάκτησης μεταβλητού κόστους στη λειτουργία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής δεν είχαν πει ποτέ τίποτα για την τιμή του αερίου, μάλιστα κάποιες φορές είχαν αρνηθεί να αγοράσουν φυσικό αέριο που τους προσφέρθηκε σε φθηνότερη τιμή.

Όταν όμως σταμάτησε η εφαρμογή του συγκεκριμένου μηχανισμού, άρχισαν ξαφνικά να διαμαρτύρονται για την τιμή. Τόσα χρόνια τους βόλευε η υψηλή τιμή φυσικού αερίου, αφού δούλευαν με σταθερό κέρδος 10% επί του κόστους του καυσίμου, και άρα όσο πιο υψηλή ήταν η τιμή του τόσο μεγαλύτερο ήταν και το κέρδος τους σε απόλυτα νούμερα».

Βέβαια το να επιζητούν κάποιοι -έστω και όψιμα- μείωση της τιμής του αερίου δεν μπορεί να είναι κατακριτέο. Αυτό που είναι ύποπτο είναι το να προβάλλουν στόχους ως προς την τιμή που είναι ανέφικτοι, σπρώχνοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαφορά στη διαιτησία, παρά το ότι γνωρίζουν πως σε μια τέτοια περίπτωση το θέμα θα επιλυθεί μετά από δυο χρόνια, με άγνωστο αποτέλεσμα, και μέχρι τότε όλοι οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να πληρώνουν στις τρέχουσες υψηλές τιμές.

Είναι δυνατόν σε μια αγορά που διψάει για ρευστότητα να έρχονται κάποιοι και να σαμποτάρουν την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα την ανακουφίσει με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ;

Δεν φαίνεται λογικό, εκτός αν κάποιοι έχουν στο μυαλό τους να συνεχίσουν να χρωστάνε αυτά τα εκατομμύρια ευρώ στη ΔΕΠΑ και η ύπαρξη μια διαιτητικής διαδικασίας για μείωση της τιμής αποτελεί μια πρώτης τάξεως δικαιολογία για να μην εξοφλούν τους λογαριασμούς τους.

Κάτι τέτοιο ακούγεται ως πιο πιθανό, διότι -όπως έχει γίνει γνωστό- κάποιο απ' αυτούς έχουν και ανοιχτές υποθέσεις με τη Δικαιοσύνη για τα χρέη τους προς τη ΔΕΠΑ. Όσο, λοιπόν, υπάρχει η δικαιολογία ότι εκκρεμεί διαιτητική απόφαση για τη νέα τιμή αερίου, θεωρούν ότι υπάρχει δικαιολογία για να μην προχωρούν οι ποινικές διώξεις για τα χρέη».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.