Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Διστακτικοί οι επενδυτές για την Αθήνα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στην 13η θέση φιγουράρει η Αθήνα στην κατάταξη με τις ευρωπαϊκές πόλεις που προσφέρονται για νέες επενδύσεις. Η ελληνική πρωτεύουσα ανέβηκε από την 27η θέση που κατείχε πέρυσι όπως δείχνει νέα μελέτη, που διεξήγαγε η PwC και το Urban Land Institute και δημοσιεύει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για τις τάσεις στον κλάδο των ακινήτων στην Ευρώπη το 2014.

Παρά την άνοδο οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί λόγω των αρνητικών αντιλήψεων για την ελληνική οικονομία και δείχνουν να προτιμούν αγορές που βρίσκονται σε ανάκαμψη, όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία, καθώς και πόλεις της περιφέρειας ή δευτερεύουσας σημασίας. Παράλληλα, τα προνομιακά ακίνητα στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές θεωρούνται πλέον υπερτιμημένα.

Οι επενδυτές που μετείχαν στην έρευνα εκτιμούν πως η Αθήνα παραμένει μια πολύ δύσκολη αγορά που προς το παρόν επιλέγουν να αποφεύγουν. Η πρωτεύουσα «κατρακυλάει» στις χαμηλές θέσεις της κατάταξης για υπάρχουσες και αναπτυξιακές επενδύσεις. Η μελέτη δείχνει ότι οι επενδυτές, από το εξωτερικό και την Ελλάδα, αποθαρρύνονται λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, παρότι η χώρα κατάφερε να παραμείνει στην ευρωζώνη και υλοποιεί ένα αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας με σκοπό να αντιστρέψει την πορεία της οικονομίας. Επίσης, η χρηματοδότηση νέων αγοραπωλησιών δυσχεραίνεται καθώς οι τράπεζες είναι πολύ επιφυλακτικές στη δανειοδότηση.

Σύμφωνα με την έρευνα το Δουβλίνο μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για την Αθήνα καθώς οι επενδυτές δείχνουν την εμπιστοσύνη τους στην ιρλανδική πρωτεύουσα παρόλο που μέχρι πριν δύο χρόνια έβλεπαν την αγορά ακινήτων ως απαγορευτική. Διεθνείς και εγχώριοι επενδυτές προσελκύονται από το επίπεδο των τιμών και τις προοπτικές βελτίωσης της ιρλανδικής οικονομίας.

Οι διεθνείς κεφαλαιαγορές οδηγούν τους επενδυτές σε αγορές που βρίσκονται σε ανάκαμψη, όπως η Ισπανία, μία μεσογειακή χώρα που χτυπήθηκε από την οικονομική κρίση. Το 67% των συμμετεχόντων στην έρευνα πιστεύει στην επενδυτική ευκαιρία που δίνει η χώρα της Ιβηρικής όπου υπάρχουν καλές ευκαιρίες για την αγορά ακινήτων. Ωστόσο, όπως και για την Ελλάδα, μερικοί υποστηρίζουν πως η διαχείριση του χρέους της χώρας είναι πολύ δύσκολη και η ισπανική αγορά «επικίνδυνη» για επενδύσεις πριν εμφανισθούν απτές ενδείξεις ανάπτυξης.

Ο έντονος ανταγωνισμός προκαλεί μία αυξανόμενη τάση κατεύθυνσης των επενδύσεων πέραν των κλασσικών αγορών του Λονδίνου, του Μονάχου και το Παρισιού. Το τελευταίο διάστημα οι επενδυτές στρέφονται σε ακίνητα πόλεων δευτερεύουσας σημασίας στοχεύοντας σε πιο σταθερά έσοδα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2014 θα σημειωθεί σημαντική αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων στην ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων. Το 71% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα αυξηθούν τα ίδια κεφάλαια για αναχρηματοδότηση ή νέες επενδύσεις. Βελτιώνεται επίσης η προοπτική για τη διαθεσιμότητα χρεών, καθώς το 51% των συμμετεχόντων αναμένουν ότι η διαθεσιμότητα για αναχρηματοδότηση ή νέες επενδύσεις θα αυξηθεί φέτος, ενώ μόλις το 15% πιστεύουν το αντίθετο. Ωστόσο οι επενδυτές εμφανίζονται απαισιόδοξοι όσον αφορά την επιστροφή της αγοράς σε επίπεδα προ κρίσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.