Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί στα δικαστήρια με το Υπουργείο Παιδείας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εκδικάστηκε στο ΣτΕ η προσφυγή για τη μη λειτουργία της Α΄ τάξης των ΕΠΑ.Σ. και των Τομέων Υγείας.

Εκδικάστηκε χθες στις 30 Ιανουαρίου, από το Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή 172 γονέων, κηδεμόνων καθώς και της ΟΛΤΕΕ κατά του Υπουργείου Παιδείας για τη μη λειτουργία της Α΄ τάξης των ΕΠΑ.Σ. και των Τομέων Υγείας – Πρόνοιας και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Β΄ τάξης των ΕΠΑΛ.

Στην προσφυγή τους εκπαιδευτικοί και γονείς ζητούσαν την ακύρωση της απόφασης του Υπουργού Παιδείας που μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι οι μαθητές της Β τάξης εσπερινών και επαγγελματικών λυκείων θα διαλέξουν ένα από τους τομείς που λειτουργεί στο σχολείο τους.

Το γεγονός αυτό όπως υποστηρίζουν, γονείς και εκπαιδευτικοί, είχε ως αποτέλεσμα πολλά παιδιά που ήθελαν να συνεχίσουν τη φοίτησή τους σε έναν από τους καταργημένους τομείς ,όπως είναι αυτός της Υγείας --Πρόνοιας, να αναγκαστούν να κατευθυνθούν σε ιδιωτικές σχολές, στα γενικά λύκεια ή στην επιλογή ενός τομέα διαφορετικό από αυτόν της αρχικής τους προτίμησης.

Η Ομοσπονδία Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης σε σχετικό δελτίο τύπου της αναφέρει ότι η επιχειρηματολογία των δικηγόρων στηρίχτηκε στα εξής:

«α) Ισχυρίστηκαν ότι κατά τις εγγραφές του Ιουνίου, οι δηλώσεις των Μαθητών για επιλογή Τομέα και Ειδικότητας …«δεν είναι δεσμευτικές…» και ότι οι μαθητές είχαν δικαίωμα να αλλάξουν την επιλογή τους τον Σεπτέμβρη (αποσιωπώντας βεβαίως ότι ΔΕΝ το έκαναν με τη θέλησή τους, αλλά εξαναγκάστηκαν…) !

β) Το ότι δεν θα λειτουργούσαν οι Τομείς και οι Ειδικότητες προκύπτει «έμμεσα» από το Νόμο 4172/2013 για τις «Διαθεσιμότητες». Αφού βγήκαν σε διαθεσιμότητα οι Εκπαιδευτικοί, «εννοείται» ότι δεν θα λειτουργούσαν και οι αντίστοιχες Ειδικότητες των ΕΠΑ.Λ.-ΕΠΑ.Σ. !!

γ) Αποστασιοποιήθηκαν από την ανάληψη της νομικής ευθύνης για το περιεχόμενο των εγκυκλίων, δηλώνοντας ότι το Νομικό Συμβούλιο δεν ρωτήθηκε πριν την έκδοσή τους γιατί κρίθηκε από τον Υπουργό ότι δεν είχαν «κανονιστικό» χαρακτήρα… Ισχυρίστηκαν ότι οι εγκύκλιοι ήταν «εφαρμοστικές» του Νόμου, και στις περιπτώσεις αυτές εκδίδονται με εντολή του ιδίου του Υπουργού ή των «Συμβούλων» του»

Η ΟΛΤΕΕ αφήνει αιχμές κατά του Υπουργού και των συμβούλων του και επισημαίνει ότι η εγκύκλιος που στάλθηκε, για να επιλέξουν οι μαθητές τομέα ανάμεσα σε όσους λειτουργούν στο σχολείο τους, έρχεται σε ευθεία παράβαση με το νόμο. Επίσης αντέκρουσαν το επιχείρημα των δικηγόρων του Υπουργείο Παιδείας σχετικά με το «δικαίωμα των μαθητών να τροποποιήσουν τις δηλώσεις επιλογής που έκαναν κατά την εγγραφή τους», προσκομίζοντας βεβαιώσεις από τα σχολεία ότι οι μαθητές εξαναγκάστηκαν να αλλάξουν Ειδικότητα, παρά τη θέλησή τους

Το Δικαστήριο έδωσε προθεσμία μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου, ώστε να προσκομίσουν οι διάδικοι τυχόν νέα στοιχεία.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.