Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Η δίαιτα που ταιριάζει στα γονίδιά μας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Γενετικό τεστ θα αναγνωρίζει ποια δίαιτα μάς ταιριάζει.

Σε μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε αυτό τον μήνα στην Cell Metabolism οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νοτίου Καλιφόρνια (USC) Sean Curran και Shanshan Pang αναγνώρισαν μια σειρά γονιδίων που επιτρέπουν σε έναν οργανισμό να προσαρμόζεται σε διαφορετικές δίαιτες και έδειξε ότι χωρίς αυτά ακόμη και μικρές αλλαγές σε μια δίαιτα μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρη γήρανση.

Η εύρεση ενός γενετικού υπόβαθρου για τις διαιτητικές ανάγκες ενός οργανισμού, υποδηλώνει ότι μεμονωμένα άτομα μπορεί να είναι γενετικά προγραμματισμένα να ανταποκρίνονται σε διαφορετικές δίαιτες και ότι τώρα -στην εποχή των διαθέσιμων τεστ αλληλουχίας γονιδίων- οι άνθρωποι θα είναι σε θέση να αναγνωρίσουν ποια δίαιτα έχει τη μεγαλύτερη γι’ αυτούς αποτελεσματικότητα με ένα απλό τεστ αίματος.

«Οι έρευνές μας έδειξαν ότι μια απλή γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να αλλάξει την ικανότητα ενός οργανισμού να “χρησιμοποιήσει” μια συγκεκριμένη δίαιτα. Στους ανθρώπους μικρές διαφοροποιήσεις στο γενετικό υπόβαθρο, που τροποποιούν την εύρυθμη λειτουργία των γονιδίων, θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ορισμένες δίαιτες είναι αποτελεσματικές για ορισμένους, αλλά όχι για κάποιους άλλους» είπε ο Sean Curran αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Keck και στο Τμήμα Γηριατρικής Davis του USC.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν τα πειράματά τους σε ένα είδος βραχύβιου σκουληκιού (C. Elegans) μήκους μόλις ενός χιλιοστού που χρησιμεύει ως ερευνητικό μοντέλο από τη δεκαετία του 70, δεδομένου ότι τα γονίδιά του μπορούν να βρουν αντιστοιχία στους ανθρώπους, ενώ η μικρή διάρκεια ζωής του επιτρέπει γηριατρικές έρευνες.

Σ’ αυτή την έρευνα οι ειδικοί αναγνώρισαν ένα γονίδιο το alh-6, που καθυστερεί την επίδραση της γήρανσης με βάση τον τύπο της δίαιτας του σκουληκιού.

Τα επιστημονικά ευρήματα θεωρείται ότι θα συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση των παραγόντων που οδηγούν μια δίαιτα σε επιτυχία ή αποτυχία και θα αποτελέσουν την αρχή της εξατομικευμένης δίαιτας με βάση το γενετικό προφίλ, υποστηρίζει ο Curran.


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.