Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Ποια γλυκά νικούν την τερηδόνα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τροφές που μειώνουν τα επίπεδα των βλαβερών βακτηρίων στο στόμα.

Τα συγκεκριμένα γλυκά είναι σχεδιασμένα να αναχαιτίζουν τα μικρόβια που προκαλούν φθορά στα δόντια κολλώντας στην επιφάνειά τους και προκαλώντας τους διάβρωση. Έτσι, τα βλαβερά βακτήρια φεύγουν με το σάλιο και στη συνέχεια, αποβάλλονται από το σώμα.

Τα νέα αυτά γλυκά χωρίς ζάχαρη χρησιμοποιούν έναν τύπο «φιλικού» προβιοτικού βακτηρίου (Lactobacillus paracasei) προκειμένου να καταπολεμήσουν τον βλαβερό τύπο (Streptococcus mutans). Καθώς αρχίζουμε να τρώμε τα γλυκά, το «φιλικό» βακτήριο απελευθερώνεται μέσα στο σάλιο και περιορίζει την ικανότητα του βλαβερού βακτηρίου να κολλήσει στην επιφάνεια των δοντιών.

Ως «φιλικά» βακτήρια, που βρίσκονται για παράδειγμα, σε ορισμένα προβιοτικά ροφήματα γιαουρτιού, οι λακτοβάκιλλοι είναι μια ομάδα μικροοργανισμών που βοηθούν στη διάσπαση των τροφών, στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και στην καταπολέμηση των μικροβίων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στον οργανισμό (π.χ. διάρροια).

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η νέα αυτή ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει τα παιδιά να αποφύγουν την πρόωρη εμφάνιση τερηδόνας.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, ένα στα τέσσερα παιδιά ηλικίας πέντε ετών στην Αγγλία παρουσιάζει ήδη τερηδόνα.

Αυτή τη στιγμή, ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος να μειωθεί ο αριθμός των βακτηρίων είναι το βούρτσισμα των δοντιών και η χρήση οδοντικού νήματος ώστε να μειωθεί η οδοντική πλάκα.

Τα γλυκά που δημιουργήθηκαν μετά από εργαστηριακές μελέτες σε ποντίκια έδειξαν ότι ο λακτοβάκιλλος paracasei μείωσε τα επίπεδα των βλαβερών μικροβίων στο στόμα. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες προχώρησαν σε δοκιμές σε ανθρώπους. Ουσιαστικά, χώρισαν τους 60 ενήλικες συμμετέχοντες σε ομάδες. Ορισμένοι από αυτούς έφαγαν γλυκά που περιείχαν τον συγκεκριμένο λακτοβάκιλλο, ενώ στους υπόλοιπους δόθηκαν γλυκά –ίδια ακριβώς στην όψη-, χωρίς όμως τον λακτοβάκιλλο. Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Probiotics and Antimicrobial Proteins», έδειξαν ότι το 75% των συμμετεχόντων, στους οποίους δόθηκαν τα γλυκά που περιείχαν το «φιλικό» βακτήριο, παρουσίασαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα βλαβερών βακτηρίων.

Τα συγκεκριμένα γλυκά θα είναι διαθέσιμα μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια. Οι επιστήμονες προσπαθούν επίσης, να κατασκευάσουν οδοντόκρεμες και στοματικά διαλύματα που να περιέχουν το φιλικό βακτήριο.


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.