Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

ΕΣΑμεΑ: Συνέχεια στο αδιέξοδο με τον εκτελωνισμό των αναπηρικών ΙΧ & τα τέλη κυκλοφορίας - Πρόταση ΕΣΑμεΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 31.01.2014

Για άλλη μια φορά η ΕΣΑμεΑ γνωστοποιεί την πλήρως αδιέξοδη κατάσταση που έχει δημιουργήσει η εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 18 του ν. 4110/2013 και συγκεκριμένα η παρ. 2 με την οποία ορίζεται ότι: «Από 1/1/2013 το ποσοστό αναπηρίας καθορίζεται με βάση τη γνωμάτευσης των οικείων υγειονομικών επιτροπών του ΚΕΠΑ και δεν γίνονται δεκτές από τις τελωνειακές αρχές γνωματεύσεις άλλων επιτροπών». Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουν τα άτομα με βαριά αναπηρία και οι οικογένειές τους στην καθημερινότητά τους πρέπει να σταματήσει άμεσα: το αυτοκίνητο δεν είναι είδος πολυτελείας - είναι μοναδικό μέσο μετακίνησής των ατόμων με βαριά αναπηρία και πολύτιμο εργαλείο για την ένταξη τους στις καθημερινές δραστηριότητές τους!

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία σχετικά με τον εκτελωνισμό των αυτοκινήτων και την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας καθημερινά αυξάνονται, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, αφού οι υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ δεν λειτουργούν λόγω της απεργίας των γιατρών που συμμετέχουν σε αυτές. Αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει στην πολύμηνη αναμονή των αιτούντων για την πιστοποίηση της αναπηρίας τους που ξεπερνά και τους 12 μήνες.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ., για άλλη μια φορά, ζητά την τροποποίηση της παρ. 2 του άρθρου 18 του ν. 4110/2013 με την απαλοιφή της φράσης «και δεν γίνονται δεκτές από τις τελωνειακές αρχές γνωματεύσεις άλλων επιτροπών» και τη συμπλήρωσή της όπως προτείνεται στην ακόλουθη προτεινόμενη τροποποιητική ρύθμιση:

Στην παρ. 2 του άρθρου 18 διαγράφεται η φράση «και δεν γίνονται δεκτές από τις τελωνειακές αρχές γνωματεύσεις άλλων επιτροπών» και αντικαθίσταται με τη φράση «και των αποφάσεων χορήγησης ποσοστών αναπηρίας, οι οποίες έχουν εκδοθεί πριν την 1η Σεπτεμβρίου 2011 από Α/Βάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές των Νομαρχιών, των Περιφερειών ή της ΑΣΥΕ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του ν. 1798/88 του άρθρου 2 του ν. 827/78 και του άρθρου 1 του ν. 490/76 οι οποίες γίνονται δεκτές εάν πρόκειται για επ’ αόριστον κρίση».

Άλλωστε οι Διευθύνσεις Φορολογίας Κεφαλαίου και Εισοδήματος του υπουργείου Οικονομικών, προς κατανόηση της δυσλειτουργίας των υγειονομικών επιτροπών ΚΕΠΑ, δέχονται γνωματεύσεις αναπηρίας που έχουν εκδοθεί από υγειονομικές επιτροπές που λειτουργούσαν πριν την 1η Σεπτεμβρίου 2011 σύμφωνα με το έγγραφο Δ13ΦΜΑΠ 1191496 ΕΞ 12.12.2013 της Διεύθυνσης Φορολογίας Κεφαλαίου, καθώς και τον οδηγό συμπλήρωση φορολογικών δηλώσεων του έτους 2013.

Η επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών επισυνάπτεται.


Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 99 KB)
Επιστολή σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 131 KB).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.