Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Μάθετε για το «Ταμείο Αρωγής Φοιτητών» του ΕΚΠΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Προσφέρει ηθική, υλική και οικονομική βοήθεια σε φοιτητές.

Άποροι φοιτητές, σε φοιτητές που αντιμετωπίζουν δυσχερείς οικονομικές και οικογενειακές καταστάσεις (απώλεια γονέων, ανεργία γονέων, διαζευγμένοι γονείς, άγαμες μητέρες κ.λ.π.) και φοιτητές που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες (καρκίνος θυρεοειδούς, καρκίνος γλώσσης με λεμφατικές μεταστάσεις, ψυχιατρικές διαταραχές κ.λ.π.) έχουν βοηθηθεί οικονομικά από το «Ταμείο Αρωγής Φοιτητών» του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών.

Για όσους δεν το γνωρίζουν το Ταμείο Αρωγής από το 1976 προσφέρει κοινωνικό έργο στους φοιτητές του ιδρύματος ενισχύοντάς τους ηθικά και υλικά σε είδος ή σε χρήμα ώστε να καταφέρουν να καλύψουν τις έκτακτες ανάγκες τους. Συγκεκριμένα το Ταμείο Αρωγής καλύπτει ανάγκες όπως:

- η βοήθεια φοιτητών, που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις, καθώς και φοιτητών που βρίσκονται σε Νοσοκομεία ή στο στάδιο της ανάρρωσης, με την παροχή ειδικής βοήθειας σε είδος ή καταβολή σ’ αυτούς χρηματικού βοηθήματος.
- η χορήγηση οποιασδήποτε μορφής περίθαλψης πέραν απ’ αυτή που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.
- η παροχή οικονομικού βοηθήματος, εφ’ άπαξ ή περιοδικά για ορισμένο χρόνο, σε απόρους φοιτητές, ιδιαίτερα σε φοιτητές που κατάγονται από επαρχία ή από την αλλοδαπή.
- η παροχή οικονομικού επιδόματος σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών των φοιτητών, που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση, έστω παροδικά, εξαιτίας οικογενειακών ή οικονομικών πληγμάτων, ιδιαίτερα εάν εξαιτίας αυτών τίθεται σε κίνδυνο ή συνέχιση των σπουδών τους.
- η χορήγηση βοήθειας σε κάθε άλλη έκτακτη ανάγκη των φοιτητών, πλην των περιπτώσεων που αναφέρονται παραπάνω.
- η συμπαράσταση του Πανεπιστημίου με κάθε τρόπο στους φοιτητές του, που νοσηλεύονται σε Νοσοκομεία.

Για να λάβει ένας φοιτητής οικονομική ενίσχυση θα πρέπει να υποβάλλει στη Γραμματεία του Ταμείου, που στεγάζεται στο κτήριο της Πανεπιστημιακής Λέσχης (οδός Ιπποκράτους, αρ. 15. 3ος όροφος, Γραφείο Επιμελητείας, τηλ: 210-3688221, 3688240 και 3688256), στην οποία μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες.

Η χορήγηση των βοηθημάτων και άλλων παροχών γίνεται, μετά από απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Ταμείου Αρωγής Φοιτητών, κατ’ ελευθέραν αυτής κρίση, λαμβανομένων πάντως υπόψη του βαθμού απορίας του αιτούντος, των αναγκών αυτού, καθώς και της επίδοσής του στα μαθήματα.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά

Η ενίσχυση των φοιτητών και η χορήγηση σ’ αυτούς βοηθημάτων αφορά, καταρχήν, σε απόρους φοιτητές και κατά προτίμηση σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη ιδιαίτερης υγειονομικής περίθαλψης, πέραν από αυτή που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, κατά δεύτερο δε λόγο στις λοιπές περιπτώσεις.

Για τη χορήγηση βοηθήματος απαιτείται η υποβολή αίτησης από τους ενδιαφερόμενους στο Ταμείο Αρωγής Φοιτητών, στην οποία θα αναγράφεται ο βαθμός απορίας και ο λόγος για τον οποίο ζητείται το βοήθημα.

Ειδικότερα με την αίτηση πρέπει να συνυποβάλλονται τα παρακάτω δικαιολογητικά:

- Πιστοποιητικό σπουδών αναλυτικής βαθμολογίας της οικίας Σχολής, στο οποίο να φαίνεται η επίδοση του φοιτητή στα μαθήματα.
- Πιστοποιητικό οικονομικής αδυναμίας της Νομαρχίας της μόνιμης κατοικίας του φοιτητή.
- Γνωμάτευση-Πιστοποιητικό Ιατρού της Παν/κής Λέσχης ή Δημόσιου Νοσοκομείου για περιπτώσεις φοιτητών που πάσχουν από σοβαρή ασθένεια ή βρίσκονται σε Νοσοκομείο ή στο στάδιο της ανάρρωσης ή γνωμάτευση ειδικού Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, για περιπτώσεις κάλυψης εξόδων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο εξωτερικό.
- Υπεύθυνη Δήλωση στην οποία να αναφέρονται τα συγκεκριμένα οικογενειακά ή οικονομικά πλήγματα συνεπεία των οποίων δημιουργήθηκε η έκτακτη ανάγκη και ιδιαίτερα εκείνων που θέτουν σε κίνδυνο τη συνέχιση των σπουδών τους.
- Πιστοποιητικά – Βεβαιώσεις και κάθε στοιχείο που μπορεί να ενισχύσει την αίτηση για χορήγηση οικονομικού βοηθήματος.
- η επιχορήγηση από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου ή από την περιουσία του από δωρεές, κληρονομιές και κληροδοσίες, εφ’ όσον δεν αποκλείεται αυτό από τη βούληση του δωρητού ή του διαθέτου.
- δωρεές-κληρονομιές-κληροδοσίες και περιουσιακή επίδοση φυσικών ή νομικών προσώπων προς το Ταμείο Αρωγής Φοιτητών.
- εισφορές του Πανεπιστημιακού Ναού.
- μέρος των πραγματοποιημένων εισπράξεων από πνευματικές εκδηλώσεις του Πανεπιστημίου και της Παν/κής Λέσχης, μετά από απόφαση της Παν/κής Συγκλήτου ή του Δ.Σ. της Παν/κής Λέσχης κατά περίπτωση.

Μειώνεται η επιχορήγηση από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα έσοδα του

Μπορεί το Ταμείο Αρωγής να προσφέρει σημαντικό έργο όμως η επιχορήγηση από το Πανεπιστήμιο Αθηνών που είναι και το κύριο ετήσιο έσοδό του διαρκώς και μειώνεται. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το 2010 δόθηκαν 63.000 ευρώ, το 2011 το ποσό μειώθηκε στα 50.000 ευρώ ενώ το 2012 και το 2013 η επιχορήγηση του Πανεπιστημίου περιορίστηκε περαιτέρω φθάνοντας τις 30.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα έσοδα του Ταμείου προέρχονται από δωρεές, τον πανεπιστημιακό ναό και από τραπεζικούς τόκους. Τα ποσά αυτά είναι αρκετά μικρά καθώς από τον πανεπιστημιακό ναό δόθηκαν 1.500 ευρώ ενώ το ποσό από τις δωρεές για το 2012 έφθασε τα 3.500 ευρώ και αυτό των τραπεζικών τόκων τις 4.000.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι το Ταμείο Αρωγής χρειάζεται περαιτέρω οικονομική ενίσχυση και γι αυτό το λόγο η Διοίκηση απευθύνεται προς όλους που μπορούν και επιθυμούν να συνδράμουν στο σπουδαίο αυτό έργο του, με θερμή παράκληση, να καταθέτουν το βοήθημα απευθείας:

· στην Τράπεζα της Ελλάδος (αριθμ λογαρ. GR11 010 0024 0000000000 26408 5)

· στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (αριθμ. λογαρ. GR07 0110 7200 0000 7204 8000 102) ή

· στο Λογιστήριο της Παν/κής Λέσχης του Παν/μίου Αθηνών Ιπποκράτους 15 (τηλ. 2103688215 κα Ι. Νικολοπούλου).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.