Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

8,2 δισ. € νέα ληξιπρόθεσμα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους οι φορολογούμενοι. Μέσα στο Νοέμβριο άφησαν 1 δισ. ευρώ απλήρωτους φόρους, με αποτέλεσμα τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη (κατέστησαν ληξιπρόθεσμα εντός του 2013) να φτάσουν τα 8,2 δισ. ευρώ.

Από το Σεπτέμβριο και μετά, τα νέα ληξιπρόθεσμα αυξάνονται με...γεωμετρική πρόοδο, καθώς έπεσαν μαζεμένα τα εκκαθαριστικά για την πληρωμή φόρων (εισοδήματος και περιουσίας).

Πιο αναλυτικά, από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει το γεγονός ότι μόνο τον περασμένο μήνα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις έβαλαν φέσι στο δημόσιο 979 εκατ. ευρώ, εκτινάσσοντας τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη στα 8,263 δισ. ευρώ.

Συνολικά -μαζί με τα παλιά- τα ληξιπρόθεσμα ξεπερνούν τα 63 δισ. ευρώ.

Τα 670,628 ηλεκτρονικά μηνύματα και τα 21.510 τηλεφωνήματα που έκανε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων από τον Ιανουάριο (223.013 το Νοέμβριο) σε οφειλέτες του δημοσίου απέδωσαν 207,611 εκατ. ευρώ.

Οι εισπράξεις από τα ληξιπρόθεσμα ανήλθαν στο 11μηνο στο 1,42 δισ. ευρώ, κυρίως, λόγω των ρυθμίσεων, ενώ, ταυτόχρονα, διαγράφηκαν χρέη, ύψους 160 εκατ. ευρώ.

Για να επιτευχθούν οι στόχοι του μνημονίου, θα πρέπει για το σύνολο του 2013 να έχει εισπραχθεί το 24,5% των νέων ληξιπρόθεσμων χρεών και να έχει εισρεύσει στα δημόσια ταμεία το ποσό του 1,9 δισ. ευρώ από τις παλιές οφειλές.

Την ίδια ώρα, ένας στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες εξακολουθεί να μην υποβάλλει δήλωση ΦΠΑ και να μην αποδίδει στο δημόσιο το φόρο.

Από τα ίδια στοιχεία φαίνεται πως ο φοροελεγκτικός μηχανισμός δεν πιάνει τους στόχους.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.