Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Στο έλεος της αδιαφορίας κτήριο - κόσμημα για τα ΑμεΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Άνθρωποι ιδιαίτεροι, γεμάτοι ζωντάνια και θέληση. Μπροστά στις δικές τους δυσκολίες εθελοτυφλούμε ή άλλοτε κλείνουμε τα μάτια μας και γυρνάμε την πλάτη στην ιδιαιτερότητα τους. Οι Άνθρωποι με Ειδικές Ανάγκες δε ζητούν τον οίκτο μας. Ζητούν ίση μεταχείριση και ίση αντιμετώπιση στη ζωή, στην εργασία και στην παιδεία. Δεν υπάρχει άλλωστε λόγος να γίνεται κάτι διαφορετικό από αυτό!

Ο λόγος αυτή τη φορά γίνεται για την αμέλεια του Ελληνικού Κράτους απέναντι στις ανάγκες ενός Ειδικού Δημοτικού Σχολείου το οποίο ενώ ξεκίνησε να κατασκευάζεται με τις καλύτερες προοπτικές ξαφνικά σταμάτησαν οι εργασίες περάτωσής του και τώρα βρίσκεται εγκαταλελειμμένο με τις ζημιές να διαδέχονται η μία την άλλη και οι αρμόδιοι φορείς να αδιαφορούν. Το Ειδικό Σχολείο βρίσκεται στην περιοχή του Αη Γιάννη Χωστού και πρόκειται να στεγάζει τους μαθητές του 3ου Ειδικού Σχολείου Ηρακλείου.





Ο κ. Γιώργος Δαμιανάκης, ταμείας και εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου ειδικού Σχολείου Ηρακλείου εξιστόρησε τα γεγονότα στο prismanews.gr και τόνισε ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και κινητοποιήσεις για να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες στο κτήριο που αυτή τη στιγμή ρημάζει.

Πριν 2 χρόνια, περίπου το Πάσχα του 2011, ο εργολάβος που είχε αναλάβει την περάτωση του κτηρίου σταμάτησε χωρίς κάποια εξήγηση την εργολαβία ενώ είχε πληρωθεί τις δόσεις. Δυστυχώς, το έργο δεν επαναδημοπρατήθηκε παρόλο που ο εργολάβος είχε κηρυχθεί έκπτωτος. Το Σεπτέμβριο μιλήσαμε με τον ΟΣΚ (Οργανισμός Σχολικών Κτηρίων) για να μάθουμε τι πρόκειται να γίνει και μας ενημέρωσαν ότι το έργο δεν είναι προγραμματισμένο να δοθεί σε διαγωνισμό πριν από τα Χριστούγεννα, σημειώνει ο κ. Δαμιανάκης.



Συνεχίζει λέγοντας ότι το κτήριο που βρίσκεται στο συγκρότημα σχολείων της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, το οποίο τώρα στεγάζει τα παιδιά, είναι παλιό, με ανύπαρκτες υπόδομες ή υποδομές που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για ΑμΕΑ. Τα παιδιά είναι πολλά και οι συνθήκες εργασίας απαράδεκτες.



Το αδιανόητο σε αυτήν την κατάσταση είναι ότι το κτήριο που ετοιμάζεται χρειαζόταν μονάχα ένα εξάμηνο για να ολοκληρωθεί. Σαφώς, μετά από τόσο καιρό που έχει μείνει εγκαταλελειμμένο το κτήριο, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να κατασκευαστεί λόγω των ζημιών που έχουν δημιουργηθεί αλλά αυτό δε θα έπρεπε να είναι ανασταλτικός παράγοντας. Αντίθετα, θα έπρεπε να κινητοποιήσει και να ευαισθητοποιήσει τους αρμόδιους φορείς, τόνισε ο κ. Δαμιανάκης.



Το νέο κτήριο έχει απίστευτους χώρους και είναι ένα σχολείο υψηλών προδιαγραφών με ειδικά διαμορφωμένα εργαστήρια στα οποία Ειδικοί θα έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται σωστά και τα παιδιά να επωφελούνται. Αντίθετα τώρα ο χώρος είναι εντελώς αφύλαχτος και παραμένει έρμαιο συνθηκών και καταστάσεων. Όσο δεν προχωράει η διαδικασία δημοπράτησης του έργου η όλη κατάσταση λειτουργεί εις βάρος τόσο των παιδιών όσο και της πολιτείας, συμπληρώνει.



Σε μία προσπάθεια μας να ακουστεί το αίτημά μας έχουμε προχωρήσει σε συναντήσεις με εκπροσώπους διαφόρων κομμάτων. Οι απαιτήσεις μας είναι η στελέχωση και η σοβαρή λειτουργία των Ειδικών Σχολείων. Παράδειγμα αποτελεί η μη σωστή λήψη της αντιεπιληπτικής αγωγής των παιδιών, πράγμα το οποίο οφείλεται στην απουσία θεραπευτών. Στόχος μας ακόμα είναι να λειτουργήσει το νέο κτήριο του 3ου Ειδικού σχολείου μέσα στο 2014. Να μη χαθεί άλλη σχολική χρονιά. Χρειάζεται άμεση παρέμβαση και αυτό θα απαιτήσουμε! Τέλος, χρειαζόμαστε εκπαιδευτικούς και θεραπευτές στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς κι όχι αφότου περάσουν δύο ή ακόμα και τρεις μήνες,αναφέρει ο κ. Δαμιανάκης.



Πηγή: http://www.prismanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.