Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Αντιπαράθεση στο Βέλγιο για το δικαίωμα των ανηλίκων στην ευθανασία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι παιδίατροι τάσσονται υπέρ και οι θρησκευτικοί ηγέτες κατά.

Νέες διαστάσεις πήρε σήμερα η δημόσια συζήτηση που έχει ξεκινήσει στο Βέλγιο για το θέμα της νομιμοποίησης της ευθανασίας των ανηλίκων.

Πολλοί είναι οι παιδίατροι στη χώρα που τάσσονται υπέρ της ευθανασίας απευθύνοντας έκκληση στο Κοινοβούλιο αντιτιθέμενοι στην κινητοποίηση των θρησκευτικών ηγετών οι οποίοι προειδοποίησαν για τον κίνδυνο να γενικευτεί αυτή η πρακτική.

Στόχος και των δύο πλευρών είναι να επηρεάσουν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση τους βουλευτές οι οποίοι εμφανίζονται διαιρεμένοι όσον αφορά την επέκταση του δικαιώματος στην ευθανασία τόσο στα παιδιά κάτω των 18 ετών όσο και στους ανθρώπους που πάσχουν από άνοια τύπου Αλτσχάιμερ.

Η ευθανασία είναι νόμιμη στο Βέλγιο από το 2002 αλλά αφορά μόνο τους ενήλικες που έχουν δώσει τη συναίνεσή τους για κάτι τέτοιο.

Σε ανοιχτή επιστολή τους που δημοσιεύεται σήμερα σε δύο εφημερίδες 16 παιδίατροι καλούν τους βουλευτές να νομιμοποιήσουν την ευθανασία παιδιών το συντομότερο δυνατόν.

«Κάθε απόφαση για τον τερματισμό της ζωής είναι μια πράξη ανθρωπιάς που δεν μπορεί να τεθεί παρά μόνο ύστατη λύση. Γιατί να στερήσουμε τους ανήλικους από αυτήν την δυνατότητα;» διερωτώνται οι παιδίατροι, ορισμένοι εκ των οποίων εργάζονται σε καθολικά νοσοκομεία.

Οι γιατροί αναφέρονται στην «ωριμότητα» που έχουν παρατηρήσει στα παιδιά τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπα με το θάνατο. «Η εμπειρία μας έχει διδάξει ότι σε περιπτώσεις σοβαρών ασθενειών, όταν επίκειται ο θάνατος, οι ανήλικοι παρουσιάζουν πολύ μεγάλη ωριμότητα, σε σημείο που κάποιες φορές στοχάζονται και εκφράζονται για τη ζωή καλύτερα από τους υγιείς ενηλίκους», σημειώνουν.

Οι ειδικοί που έχουν καταθέσει τις απόψεις τους για το θέμα στο κοινοβούλιο έχουν δηλώσει ότι ήδη γίνεται ευθανασία σε ανηλίκους, εκτός του νομικού πλαισίου.

Ταυτόχρονα, οι εκπρόσωποι των κυριότερων θρησκευτικών δογμάτων, που αποτελούν την αιχμή του δόρατος όσων διαφωνούν με την ευθανασία, έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα μια κοινή ανακοίνωσή τους ώστε «να ακουστεί άλλη μια φορά» η φωνή τους «στη συζήτηση αυτή που αφορά όλη την κοινωνία».

«Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας απέναντι στον κίνδυνο να αντιμετωπίζεται με αυξημένη απάθεια μια τόσο σοβαρή υπόθεση», σημειώνουν οι θρησκευτικοί ηγέτες Καθολικών, Προτεσταντών, Ορθοδόξων, Μουσουλμάνων και Εβραίων.

«Η ευθανασία των αδύναμων ανθρώπων, όπως των παιδιών ή των πασχόντων από άνοια, είναι κατηγορηματικά ανακόλουθη με την ανθρώπινη ιδιότητά τους. Δεν μπορούμε κατά συνέπεια να μπούμε σε μια λογική που οδηγεί στην καταστροφή των θεμελίων της κοινωνίας», τονίζεται στην ανακοίνωση αυτή.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσκόπηση τα τρία τέταρτα των Βέλγων τάσσονται υπέρ της επέκτασης του νόμου ώστε να συμπεριλάβει τα παιδιά και τους πάσχοντες από άνοια. Μολονότι και τα περισσότερα κόμματα τάσσονται υπέρ της τροποποίησης του νομοθετικού πλαισίου, η έγκρισή της από το κοινοβούλιο ενδέχεται να μην γίνει πριν από την άνοιξη καθώς αντιδρούν τα χριστιανοδημοκρατικά και κεντρώα κόμματα που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Το 2012 καταγράφηκαν στο Βέλγιο 1.432 ευθανασίες, δηλαδή το 2% όλων των θανάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.