Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Ελέγχους για τον ΦΠΑ από ιδιώτες ελεγκτές πρότεινε ο ΣΕΒΕ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Θεοχάρης: Στόχος να επιστρέφουμε τον φόρο σε ένα μήνα.

Τη διεκπεραίωση των ελέγχων για επιστροφή του ΦΠΑ από ιδιώτες και συγκεκριμένα από ορκωτούς ελεγκτές-λογιστές, πρότεινε η διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) στον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη, στη διάρκεια συνάντησης στη Θεσσαλονίκη.

Όπως επισήμανε στη συνάντηση ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, Κυριάκος Λουφάκης, το τελευταίο διάστημα βρίσκεται πράγματι σε εξέλιξη μια θετική προσπάθεια του υπουργείου Οικονομικών για συντόμευση του χρόνου επιστροφής ΦΠΑ με προτεραιότητα στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, ενώ -μεταξύ άλλων- γίνονται συστάσεις προς τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) για τήρηση της προθεσμίας των 90 ημερών.

«Παρόλα αυτά, ο ΣΕΒΕ πιστεύει ότι, αφενός ο χρόνος είναι μεγαλύτερος όταν απαιτείται έλεγχος, με δεδομένες τις αδυναμίες του ελεγκτικού μηχανισμού και, αφετέρου, στις περιπτώσεις όπου δεν απαιτείται έλεγχος, το διάστημα των 90 ημερών είναι μεγάλο και έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της ήδη μειωμένης ρευστότητας των επιχειρήσεων. Γι' αυτό και εναλλακτικά προτείνει τη διεκπεραίωση των ελέγχων από ιδιώτες», υπογράμμισε ο κ.Λουφάκης.

Υπενθυμίζεται ότι, μιλώντας προχθές σε δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Θεοχάρης γνωστοποίησε ότι τον Οκτώβριο επιστράφηκαν στις επιχειρήσεις (από τον πιστωτικό ΦΠΑ) 560 εκατ. ευρώ, έναντι 340 εκατ. τον Σεπτέμβριο.

Οι συνολικές οφειλές του κράτους προς την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα από τον ΦΠΑ συρρικνώθηκαν στα 800 εκατ. ευρώ, από 1,8 δισ. στις αρχές του 2013. «Στόχος μας είναι να κατεβάσουμε τον χρόνο [επιστροφής του ΦΠΑ) στον ένα μήνα», υπογράμμισε.

Κατά τη συνάντηση της διοίκησης του ΣΕΒΕ με τον κ.Θεοχάρη, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων ενημέρωσε πως, σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, συνιστά προτεραιότητα της Γενικής Γραμματείας η επίσπευση της όλης διαδικασίας ώστε σε συνάρτηση και με αντίστοιχες ρυθμίσεις στα κριτήρια ελέγχου και στις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στοιχείων, η όλη διαδικασία να μειωθεί σταδιακά στον ένα μήνα.

Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΣΕΒΕ, ο κ. Θεοχάρης θα εξετάσει την πρόταση του ΣΕΒΕ για ηλεκτρονική πρόσβαση και παροχή της σχετικής αρμοδιότητας στις κατά τόπους ΔΟΥ, ως προς την επαλήθευση όλων των στοιχείων του VIES (σ.σ. Συστήματος Ανταλλαγής Πληροφοριών για τον ΦΠΑ). Και αυτό με στόχο την ταχύτερη επιβεβαίωση στοιχείων κοινοτικών επιχειρήσεων (για όσες χώρες δεν είναι δυνατή η πλήρης πρόσβαση μέσω internet) και καλύτερη διασφάλιση ενδοκοινοτικών συναλλαγών ως προς το ΦΠΑ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.