Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες οι απολύσεις στο δημόσιο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Συνεδριάζει το μεσημέρι το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σε γόρδιο δεσμό αναδεικνύεται και πάλι το θέμα του Δημοσίου καθώς οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα προσκρούουν στη σκληρή της στάση. Οι εκπρόσωποι της τριμερούς, σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», φέρονται να αρνούνται τις συμβιβαστικές προτάσεις που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά μετατρέποντας το θέμα των 4.000 απολύσεων και της κινητικότητας των 12.500 επιπλέον υπαλλήλων μέχρι τα τέλη του έτους σε «σταυρόλεξο» για γερούς «λύτες».

Τα θέματα των απολύσεων και της κινητικότητας, καθώς και της αξιολόγησης των φορέων στο Δημόσιο αναμένεται να απασχολήσουν το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει σήμερα στις 13.30 στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις αποτελεί το ζήτημα των απολύσεων. Στο μνημόνιο έχει συμφωνηθεί να απολυθούν ακαριαία 4.000 υπάλληλοι ενός του 2013 και 11.000 το 2014, οι τελευταίοι από τη «δεξαμενή» των διαθέσιμων. Με το κλείσιμο της ΕΡΤ, σημειώνει η εφημερίδα, απολύθηκαν 2.662 εργαζόμενοι ενώ για τις υπόλοιπες 1.400 απολύσεις υπάρχει προβληματισμός. Περίπου 400-500 θα είναι εκείνοι που θα απολυθούν λόγω πειθαρχικών παραπτωμάτων αλλά η κυβέρνηση διαπιστώνει δυσκολία στον προσδιορισμό 1.000 ακόμα απολύσεων και γι' αυτό προτάθηκε από τον αρμόδιο υπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να προσμετρηθούν στις φετινές απολύσεις οι τυχόν αποχωρήσεις από τις αμυντικές βιομηχανίες- εκτιμάται πως θα είναι περισσότερος από 1.000. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρότεινε επίσης να προσμετρηθούν και οι απομακρύνσεις συμβασιούχων που εργάζονται με προσωρινές διαταγές κι έχουν καταφύγει στη Δικαιοσύνη - η οποία θα αποφανθεί μέσα στο Νοέμβριο- και οι οποίοι εκτιμάται πως θα είναι περίπου 4.000.

Παρότι οι εκπρόσωποι των δανειστών άφησαν το θέμα ανοιχτό και δεν έδωσαν επίσημη απάντηση, οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν συμφωνούν στην προσμέτρηση των απολύσεων από τις αμυντικές βιομηχανίες επικαλούμενοι τους όρους του τεχνικού Μνημονίου, σύμφωνα με τους οποίους δεν θα υπολογιστούν οι απολύσεις εργαζομένων σε εταιρείες που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ ή είναι προς πώληση. Οι εκπρόσωποι των δανειστών αρνούνται και τον συνυπολογισμό των συμβασιούχων με προσωρινές διαταγές που θα απομακρυνθούν καθώς, όπως υποστηρίζουν, δεν θα έπρεπε να δουλεύουν στο δημόσιο.

Οι αντιδράσεις της τρόικας δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία καλείται να προσδιορίσει 1.000 απολύσεις εργαζομένων σε ΝΠΙΔ για να επιτευχθεί ο στόχος των 4.000 απομακρύνσεων και να κάνει επιπλέον 1.000 απολύσεις από τις αμυντικές βιομηχανίες, οι οποίες όμως δεν θα προσμετρηθούν στον τελικό αριθμό των απομακρύνσεων. Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο οι δανειστές ζητούν 5.000 απομακρύνσεις μέσα στο 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πιέσει στην κατεύθυνση των προτάσεων Μητσοτάκη αλλά υπάρχουν συζητήσεις για τη διαμόρφωση σχεδίου Β προκειμένου να προβλεφθούν 1.000 απολύσεις από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, κυρίως από τη μείωση των δομών των ΔΕΚΟ συγκοινωνιών και των εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας που δεν έχουν ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ.

Το δεύτερο σημείο τριβής με την τρόικα είναι η υλοποίηση του 2ου κύματος κινητικότητας επιπλέον 12.500 υπαλλήλων μέχρι τα τέλη του έτους. Ο Κυριακός Μητσοτάκης ζήτησε από τους δανειστές να δοθεί δίμηνη παράταση μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014 για να υπάρξει ικανός χρόνος προκειμένου να ολοκληρωθούν αρχικά οι αξιολογήσεις των δομών και κατόπιν να προσδιοριστούν οι καταργούμενες οργανικές θέσεις προς αποφυγήν οριζόντιων μέτρων. Η απάντηση αναμένεται στα τέλη του μήνα, όταν η τρόικα επιστρέψει στην Αθήνα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ζητήσει όμως να ολοκληρωθεί η διαθεσιμότητα περίπου .1400 διοικητικών υπαλλήλων στα πανεπιστήμια. Για το συγκεκριμένο θέμα η κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει το νόμο και να οδηγήσει σε αργία όσους εργαζόμενους δεν απογραφούν εντός των επομένων ημερών.

Για το 2ο κύμα της κινητικότητας, οι αρχικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης που θα συζητηθούν σε ένα πρώτο στάδιο και στο σημερινό Κυβερνητικό Συμβούλιο, προσδιορίζουν τρεις μεγάλες δεξαμενές από τις οποίες θα τεθούν εργαζόμενοι σε κινητικότητα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 12.500: από την τοπική αυτοδιοίκηση, από την αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και από τα μεγάλα ΝΠΔΔ (π.χ. ΟΑΕΔ).



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.