Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Σημαντικά τα οφέλη του car-sharing

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η ιδέα των «μοιραζόμενων αυτοκινήτων» και η πιθανή εφαρμογή του στην Ελλάδα.

Το σύστημα του car-sharing και τα οφέλη που προσφέρει, παρουσιάστηκαν σήμερα , στο 6ο συνέδριο για την έρευνα στις μεταφορές, στη Θεσσαλονίκη.

Η ιδέα των «μοιραζόμενων αυτοκινήτων» αναπτύσσεται σε εκατοντάδες πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο, δίνοντας τη δυνατότητα σε πλήθος πολιτών να χρησιμοποιούν, ανά πάσα στιγμή, αυτοκίνητα που δεν είναι δικά τους . Αυτό φυσικά σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να τα ασφαλίσουν ή να τα οδηγήσουν σε ένα συνεργείο για επισκευή, αλλά, παρόλα αυτά, είναι διαθέσιμα για κάθε μετακίνησή τους.

Ωστόσο, όπως διαπιστώθηκε, το σύστημα είναι άγνωστο στην πλειοψηφία των Ελλήνων.

Τα ευρήματα των μελετών που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο, συγκέντρωσαν και κωδικοποίησαν οι Δημήτριος Ευθυμίου, Έφη Δερεμπούκα και Κωνσταντίνος Αντωνίου (Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής/Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο).

Σύμφωνα με την κ. Δερεμπούκα, κατόπιν εγγραφής στο πρόγραμμα, ο μετακινούμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει το αυτοκίνητο, το οποίο παραλαμβάνει από κάποιο σταθμό στην πόλη. Όταν ολοκληρώσει τη δουλειά του, το επιστρέφει στο ίδιο ή διαφορετικό σημείο, αναλόγως ποια δυνατότητα προσφέρει ο πάροχος της υπηρεσίας.

Η κράτηση, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, μπορεί να πραγματοποιείται μέσω διαδικτύου ή κινητού τηλεφώνου και η πρόσβαση στο δεσμευμένο αυτοκίνητο εξασφαλίζεται τις περισσότερες φορές μέσω μιας κάρτας συνδρομητή ή ενός PIN.

Όπως υποστήριξε η ίδια, βάσει ερευνών, που έγιναν πριν από κάποια χρόνια στην Ευρώπη, ποσοστό μέχρι και 31,5% των συμμετεχόντων σε πρόγραμμα «μοιραζόμενων αυτοκινήτων» πούλησαν το Ι.Χ. αυτοκίνητό τους και το 23%-26% ανέβαλλε ή ματαίωσε την αγορά ενός ιδιόκτητου οχήματος.

Παράλληλα, σύμφωνα με σχετικά πρόσφατες έρευνες στην Ευρώπη, πρόσθεσε η κ Δερεμπούκα, με την εφαρμογή του μοντέλου, σημειώθηκε μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, σε ποσοστό που μπορεί μεν να ποικίλει από έρευνα σε έρευνα, αλλά παραμένει υψηλό (39%-54%).

«Αυτό σε συνδυασμό με τη δυνατότητα επιλογής οχημάτων φιλικών προς το περιβάλλον (υβριδικά κινούμενα με φυσικό αέριο ή ηλεκτροκίνητα, καθώς και χαμηλών εκπομπών), την οποία παρέχουν ορισμένες εταιρείες στο χώρο του μοιραζόμενου αυτοκινήτου, ενισχύει την προσπάθεια της προστασίας του περιβάλλοντος», υπογράμμισε.

Σε μια προσπάθεια να καταγράψει τις απόψεις των Ελλήνων για το car-sharing, η ομάδα πραγματοποίησε έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας συγκεντρώθηκαν 194 έγκυρα ερωτηματολόγια, σε μία περίοδο περίπου 3,5 μηνών, στην περιοχή της Αθήνας. Σύμφωνα με τα ευρήματα, πάνω από έξι στους δέκα ερωτηθέντες δήλωσαν ότι δεν είναι ενήμεροι σχετικά με τη νέα υπηρεσία.

Το υπόλοιπο 38%, είναι σχεδόν ισομερώς κατανεμημένο σε εκείνους που είναι ενήμεροι αλλά δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη υπηρεσία και σε εκείνους που τη γνωρίζουν και ταυτόχρονα τους ενδιαφέρει.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, που αφορούσε δείγμα ατόμων 18-35 ετών, «όσο περισσότερο περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένος δηλώνει ο ερωτώμενος ότι είναι, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να γίνει μέλος του συστήματος μεσοπρόθεσμα. Οι νέοι με εισόδημα 15.000 έως 25.000 ευρώ είναι πιθανότερο -με βάση τις απαντήσεις τους- να εγγραφούν στο σύστημα από εκείνους με χαμηλότερο ή υψηλότερο εισόδημα. Επιπλέον, οι ερωτώμενοι που χρησιμοποιούν ταξί για τις μετακινήσεις τους προς κάποια κοινωνική δραστηριότητα, θα επέλεγαν με μεγαλύτερη άνεση να χρησιμοποιήσουν το σύστημα. Το ταξί είναι ένα μέσο μετακίνησης με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στην Ελλάδα -χαμηλό κόστος, μεγάλος αριθμός οχημάτων- με συνέπεια το αποτέλεσμα αυτό να μην προκαλεί έκπληξη, καθώς λόγω του πιθανά χαμηλότερου κόστους και της ευελιξίας του, το σύστημα μοιραζόμενων αυτοκινήτων θα μπορούσε να το ανταγωνιστεί», σημείωσε η εισηγήτρια.

Υποστήριξε ότι «η πολιτεία οφείλει να επενδύσει σε έρευνα για την ανάπτυξη συστημάτων μοιραζόμενων αυτοκινήτων στην Ελλάδα και να επιδοτήσει ιδιώτες για τη σύσταση σχετικών εταιρειών. Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και οι άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας αποτελούν πρόσφορο έδαφος για σχετικές πρωτοβουλίες. Η εφαρμογή συστημάτων μοιραζόμενων αυτοκινήτων θα μπορούσε να συνδυαστεί με την ακμάζουσα τουριστική βιομηχανία», κατέληξε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.