Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Απαιτείται έλεγχος από την Α΄ Δημοτικού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επιβεβλημένος κρίνεται ο οφθαλμολογικός έλεγχος των μαθητών κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, προκειμένου να διαπιστωθεί η ανάγκη ή μη χρήσης γυαλιών οράσεως. Κι αυτός ο έλεγχος της όρασης απαιτείται από την πρώτη δημοτικού.

Στην περίπτωση που κριθεί αναγκαία η χρήση γυαλιών, είναι απαραίτητες ορισμένες επισημάνσεις για την επιλογή τους. Σε ότι αφορά στον σκελετό των γυαλιών, μας εξηγεί η οπτικός και μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών & Οπτομετρών Λένα Τσαμπάση-Ζήκου, το σημαντικότερο όλων είναι άριστη εφαρμογή του στο πρόσωπο.

Τα σημεία επαφής του θα πρέπει να είναι μόνον η μύτη και τα αυτιά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εφάπτεται στους κροτάφους ή να ακουμπά στις παρειές. Ιδιαίτερα, αν πρόκειται για μεταλλικό σκελετό, υπάρχει πιθανότητα οξείδωσής του κατά τη χρήση (ιδρώτας, νερό), με συνέπεια την εμφάνιση δερματίτιδας εξ επαφής. Αν διαπιστωθούν "αποτυπώματα" του σκελετού σε οποιοδήποτε σημείο του προσώπου, επιβάλλεται η επίσκεψη στον εξειδικευμένο οπτικό, προκειμένου να διαφοροποιήσει την εφαρμογή του. Τα σύγχρονα υλικά διασφαλίζουν, πέραν της ελαφρύτητας και ανθεκτικότητας του σκελετού και την άριστη πρόσφυσή του στο πρόσωπο.

Επίσης, σε έναν μεταλλικό σκελετό προσαρμόζονται ανατομικές γέφυρες από σιλικόνη , εξασφαλίζοντας σταθερότητα εφαρμογής.

Ένας κοκκάλινος σκελετός, παρότι είναι περισσότερο εμφανής και δυσκολότερα επιλέγεται, πλεονεκτεί για την μεγαλύτερη ανθεκτικότητά του και για την καλύτερη συγκράτηση των οφθαλμικών φακών. Μην λησμονάμε, τα παιδικά γυαλιά καταπονούνται , ιδιαίτερα δε, όταν απαιτείται η χρήση τους ακόμη και στις εξωσχολικές δραστηριότητες (sports κτλ).

Μια νέα γενιά υλικών, έρχεται να δώσει λύση στα παραπάνω: σκελετοί από καουτσούκ. Ευλύγιστοι, ελαφρύτατοι, παραμορφώνονται και...επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση!

Ένα τελευταίο στοιχείο άξιο επισήμανσης και, κυρίως όταν πρόκειται για παιδιά μικρής ηλικίας, είναι το άκρο του βραχίονα. Ένα spiral ακροβραχιόνιο αποδεικνύεται η αποτελεσματικότερη επιλογή για τους.. super δραστήριους μαθητές.

Στην περίπτωση, όμως, που οι spiral βραχίονες δεν γίνονται εύκολα αποδεκτοί (κάποιοι μπόμπιρες ενοχλούνται ) διατίθενται ειδικά κορδονάκια με stop που προσαρμόζονται σε κάθε σκελετό. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, των sports κλπ. συγκρατούν αποτελεσματικότατα τα γυαλιά στην σωστή τους θέση.

Σωστή θέση του γυαλιού οράσεως είναι εκείνη όπου ο σκελετός πλαισιώνει αρμονικά το πρόσωπο, επιτρέποντας την ευχερή όραση προς κάθε κατεύθυνση. Συχνά, όταν τα γυαλιά γλιστρούν ο σκοπός τους χάνεται: δεν είναι επικεντρωμένα, δεν δίνουν σωστή όραση, δυσχεραίνουν στη χρήση τους. Αποτέλεσμα; Η απόρριψή τους!

Σε αντίθεση με την εκλογή του σκελετού, η επιλογή των φακών είναι μονόδρομος: οργανικοί φακοί και μόνον, ανεξάρτητα του υψηλόβαθμου της διόρθωσης ("βαθμούς"), που, ενδεχομένως, απαιτείται από την συνταγή του οφθαλμιάτρου.

Είτε πρόκειται για απλούς οργανικούς φακούς, (ευρείας χρήσης), είτε για polycarbonate (ανθεκτικότεροι στις χαράξεις), απαιτείται να φέρουν αντιανακλαστικές επιστρώσεις (antireflex), που παρέχουν την ευκρινέστερη, την διαυγέστερη όραση. Είναι οι μόνοι φακοί, που, παράλληλα με την διόρθωση της όρασης, παρέχουν και UV protection.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως κριθεί απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν φακοί μεταβλητής σκουρότητας (φωτοχρωμικοί), αλλά, αυτό αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ γονέων και οπτικού.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικότερο να επιλεγεί ένα σωστό - λειτουργικό γυαλί, παρά ένα απλά όμορφο εμφανισιακά, συμβουλεύει η κ. Τσαμπάση-Ζήκου, καθώς το δεύτερο, ενδεχομένως, να μην επιτελέσει καλά τον σκοπό του. Προς τούτο, οι υποδείξεις του ειδικού πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπό όψιν. Ιδιαίτερα δε, όταν πρόκειται για τα πρώτα γυαλιά, τότε, είναι απαραίτητο οι γονείς να αφιερώσουν αρκετό χρόνο στο οπτικό κατάστημα, προκειμένου να λύσουν όλες τις απορίες τους και να επανεκτιμήσουν.

Και κάτι τελευταίο: η χρήση παιδικών γυαλιών οράσεως δεν σηματοδοτεί, ούτε πάθηση, ούτε αναπηρία.

Σε πολλές περιπτώσεις, τα γυαλιά θα καταργηθούν μετά από κάποια ηλικία. Μα, ακόμη κ αν απαιτηθεί να συνεχιστεί η χρήση τους, οι φακοί επαφής θα πάρουν σύντομα τη θέση τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.