Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Έγραψε ιστορία η Εθνική πινγκ-πονγκ!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Περηφάνια, παραλήρημα ενθουσιασμού και ρίγη συγκίνησης! Η εθνική μας ομάδα των ανδρών έγραψε ιστορία απόψε στο Σβέσατ και θα είναι στα μετάλλια του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος για πρώτη φορά στον θεσμό!



Θριάμβευσε με 3-1 απέναντι στο 1ο φαβορί του αγωνίσματος, την Πορτογαλία, μπήκε στα ημιτελικά κι ό,τι και να γίνει στη συνέχεια θα έχει τη μέγιστη τιμή και τη χαρά να είναι στο πόντιουμ των νικητών, αφού δεν υπάρχει ματς για τις θέσεις 3-4. Είναι μία κορυφαία στιγμή για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κι έρχεται να καταδείξει με τον πιο πειστικό τρόπο ότι στους χαλεπούς καιρούς και μπροστά στη μικρή βοήθεια της πολιτείας η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση εξακολουθεί να μεγαλουργεί, να εκπροσωπεί επάξια τη χώρα και να χαρίζει χαμόγελα στους Έλληνες φιλάθλους! Ο Παναγιώτης Γκιώνης (που σημείωσε δύο σπουδαίες νίκες), ο Κώστας Παπαγεωργίου, που πάλι συνέβαλε τα μέγιστα με τη νίκη του και ο Καλλίνικος Κρεάνγκα συνέθεσαν μία εκπληκτική τριάδα (στον πάγκο ήταν ο Τάσος Ρηνιώτης), που με το μαεστρικό κοουτσάρισμα του Κώστα Βατσακλή κατατρόπωσε μία βασική διεκδικήτρια του τίτλου! Ήταν η μέρα της, ήταν η ώρα της για μετάλλιο και ύστερα από δύο χαμένους προημιτελικούς εκμεταλλεύτηκε την τρίτη ευκαιρία με τεράστια καρδιά και μεγαλειώδη απόδοση! Αύριο θα παλέψει για ένα ακόμα βήμα και με αντίπαλο τη Λευκορωσία (19.00 ώρα Ελλάδας) θα διεκδικήσει την είσοδο στον τελικό! Η παρέα του Σαμσόνοφ νίκησε σήμερα την Κροατία με 3-1.


Στον αγώνα, που μετέδωσε ζωντανά το διαδικτυακό πρόγραμμα laola1.tv η εθνική μας ομάδα σαφώς και δεν είχε τα προγνωστικά με το μέρος της. Ήταν αποφασισμένη όμως, να …πουλήσει πολύ ακριβά το τομάρι της με την ώθηση που της είχε δώσει η δύσκολη επικράτηση απέναντι στην τσεχία στον 1ο γύρο της Championships Division. Ο προημιτελικός ήταν τεράστια πρόκληση και όλα τα μέλη της ομάδας ήξεραν ότι αν πίεζαν από την αρχή τους Ίβηρες θα τους περνούσαν το άγχος. Και μπορεί να ηττήθηκε ο Κρεάνγκα στο εναρκτήριο ματς, όμως ο Γκιώνης έκανε εμφατικά το 1-1 για να έρθει στη συνέχεια ο Παπαγεωργίου και να δώσει το προβάδισμα με… εκκωφαντική ανατροπή στο «κόντρα» σετ. Αυτό ήταν! Η Ελλάδα αύξησε κατακόρυφα τις πιθανότητες για νίκη και αμέσως μετά ένας καταπληκτικός Γκιώνης στα καλύτερά του επιβλήθηκε ενός τοπ αθλητή της ηπείρου, του Φρέιτας και ολοκλήρωσε τη μικρή υπέρβαση απέναντι στη «χάλκινη» πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2011! Παίκτες και προπονητής μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο, έγιναν μία μεγάλη αγκαλιά, χοροπηδούσαν και φώναζαν «Ελλάς, Ελλάς» πανηγυρίζοντας το ιστορικό αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα έδειχναν προς την κερκίδα όπου βρίσκονταν ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Μανώλης Κολυμπάδης, τα στελέχη της εθνικής γυναικών, ο ομοσπονδιακός προπονητής Σωτήρης Ζήκος και το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδίας Γιώργος Παπαγεωργίου, οι οποίοι με φανερή συγκίνηση και πλατιά χαμόγελα χειροκροτούσαν τους διεθνείς. Επιπλέον, οι διοργανωτές έβαλαν συρτάκι και τα μέλη της ελληνικής αποστολής ανέβηκαν στην εξέδρα, έγιναν ένα κουβάρι και χόρευαν!

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: «ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΧΑΡΑ, ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΟΠΩΝ ΜΑΣ»
Ο αρχηγός της ομάδας Κώστας Παπαγεωργίου δήλωσε: «Είναι τεράστια χαρά αυτό το μετάλλιο, είναι δικαίωση των κόπων μας εδώ και πολλά χρόνια. Δεν λέγαμε μεταξύ μας πάμε να πάρουμε το μετάλλιο, σκεφτόμασταν ότι πρέπει να κρατήσουμε τη συγκέντρωσή μας, να το βλέπουμε πόντο-πόντο, παιχνίδι με παιχνίδι και ό,τι καλύτερο να έρθει. Νομίζω ότι αυτό μας βοήθησε πολύ να διαχειριστούμε την κατάσταση, αντίθετα οι Πορτογάλοι ίσως αγχώθηκαν γιατί ήταν φαβορί και σίγουρα κρυφοκοιτούσαν ακόμα και την πρωτιά λόγω της απουσίας του Μπολ με τη Γερμανία. Το δικό μου παιχνίδι ήταν από τα πολύ κρίσιμα, όπως πιστεύω ότι θα είναι κλειδί και στον ημιτελικό με τη Λευκορωσία. Ίσως κριθεί το ματς στη θέση 3 των ομάδων. Αφιερώνω τη μεγάλη νίκη στη γυναίκα μου και το παιδί μου».

Μ. ΚΟΛΥΜΠΑΔΗΣ: «ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ»
Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Μανώλης Κολυμπάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ευχαριστώ όλα τα παιδιά, που μου έδωσαν αυτή τη χαρά μετά από 31 χρόνια στη διοίκηση της ομοσπονδίας. Σήμερα γιορτάζει το άθλημα κι εκεί στην Πορταριά, που είναι όλοι μαζεμένοι για το αναπτυξιακό τουρνουά να σηκώσουν τα λάβαρα και τις σημαίες! Είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι και συνεχίζουμε. Το μετάλλιο είναι αφιερωμένο σε αυτούς που χάρισα και τη χτεσινή νίκη με την Τσεχία (σ.σ. εννοεί τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ανδριανό και τη γενική γραμματέα Αθλητισμού Κυριακή Γιαννακίδου), αλλά για να μην είμαστε μόνο δεικτικοί και σε όλους όσοι βοήθησαν κι έχουν βάλει πλάτη σε αυτό το άθλημα τόσα χρόνια. Είναι πολύ μεγάλη μέρα σήμερα και ευχαριστώ όλο τον κόσμο».

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Πρώτος στο παιχνίδι από ελληνικής πλευράς μπήκε και σήμερα ο Καλλίνικος Κρεάνγκα (νούμερο 26 στο ευρωπαϊκό ranking list) και τέθηκε αντιμέτωπος με τον αριστερόχειρα Μάρκος Φρέιτας (Νο 6). Οι δυο τους έχουν δώσει συναρπαστικούς αγώνες στη γαλλική λίγκα, τέτοιος ήταν και ο εναρκτήριος του προημιτελικού ώσπου ο Έλληνας πρωταθλητής κάμφθηκε τελικά με 3-1. Έμεινε πίσω στην αρχή, αργότερα ισορρόπησε και από 1-5 ισοφάρισε πρώτη φορά σε 9-9, όμως τελικά έχασε το 1ο σετ στην παράταση κυρίως γιατί υστέρησε στην υποδοχή των σερβίς. Στη συνέχεια έφτιαξε την πρώτη μπαλιά και αφού πέρασε πρώτη φορά μπροστά στα μέσα του 2ου σετ το κατέκτησε με διαφορά. Στο 3ο σετ ο πολύπειρος διεθνής μας εμφάνισε αρχικά μία νευρικότητα έπειτα από τυχερό πόντο του Φρέιτας και βρέθηκε να χάνει 6-0. Μείωσε σε 6-5, όμως ο Πορτογάλος επέστρεψε δυναμικά μετά το τάιμ άουτ και επικράτησε. Έκανε καλό ξεκίνημα και στο 4ο σετ, «έχτισε» διαφορά με 3-0 και 7-1 και την κράτησε. Ο Φρέιτας αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης το 2011 στο διπλό ανδρών.


Στη συνέχεια ο Παναγιώτης Γκιώνης (Νο 23) αναμετρήθηκε με τον επίσης αριστερόχειρα επιθετικό Ζοάο Μοντέιρο (Νο 26). Ήξερε ότι έχει αντίπαλο με μεγάλη ικανότητα απέναντι σε αμυντικό στυλ παιχνιδιού, ενώ παράλληλα είχε την πίεση ότι έπρεπε απαραιτήτως να νικήσει για να διατηρήσει την ομάδα με μεγάλες αξιώσεις στο παιχνίδι. Εν τέλει, όχι απλά στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων, αλλά έπαιξε φοβερό πινγκ πονγκ και συνέτριψε με 3-0 σετ έναν πολύ αξιόλογο αθλητή, από τον οποίο είχε χάσει κάποιες φορές στο παρελθόν. Το 1ο σετ πήγαινε πόντο-πόντο και τελικά το κατέκτησε ο Γκιώνης στην παράταση αφού έχασε και μετά έσωσε ένα σετ μπολ. Ίδια εξέλιξη είχε και το 2ο σετ, αφού πρώτα ο 33χρονος διεθνής μας κάλυψε χάντικαπ τριών πόντων (0-3). Είχε καθαρό μυαλό, σταθερή άμυνα και αποτελεσματική επίθεση. Συνέχισε με πολύ καλό ρυθμό στο 3ο σετ, πήρε μεγάλα ράλι από αυτά που τονώνουν την ψυχολογία κι έκλεισε το σκορ με το απίστευτο 11-0, καθώς του έπιαναν τα πάντα και προκάλεσε εκνευρισμό στον Μοντέιρο!!!


Τρίτο και κρίσιμο γι’ άλλη μία φορά παιχνίδι με πρωταγωνιστή τον Κώστα Παπαγεωργίου (Νο 87), ο οποίος συνάντησε τον Τιάγκο Απολόνια (Νο 13). Είχε εξαιρετική απόδοση στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα, έπαιξε με ψυχή κι επικράτησε 3-2 με ανατροπή στο τέλος. Αυτός ο σπουδαίος αθλητής, που έχει δείξει μεγάλη συνέπεια στην καριέρα του και βαθιά αγάπη για την εθνική ομάδα, σημείωσε παλικαρίσια νίκη, στο τέλος της οποίας έσφιξε το χέρι και το ακούμπησε στην καρδιά του. Έδειξε από την αρχή τις διαθέσεις του και με πολύ ώριμο παιχνίδι και ακμαίο ηθικό κατέκτησε με διαφορά το 1ο σετ. Το ίδιο μπορούσε να κάνει και στο 2ο, αφού με το γνωστό ποιοτικό σερβίς και με αυτοπεποίθηση προηγήθηκε με 8-4. Ο Απολόνια όμως, είχε εντυπωσιακή αντίδραση. Πήρε έξι συνεχόμενους πόντους και τελικά το σετ στην παράταση με τον Παπαγεωργίου να χάνει πολλές μπαλιές από το forehand. Στα ράλι ο σημερινός πρωταθλητής Ελλάδας είχε πρόβλημα ουσιαστικά μόνο όταν ο αντίπαλός του επιχειρούσε ν’ ανοίξει εκεί το παιχνίδι. Στο 3ο σετ εκμεταλλεύτηκε ξανά το σερβίς του και πήρε πολύτιμους πόντους με διαφορετικά φάλτσα, ενώ μπέρδεψε κάποιες φορές με το κομπίνα λάστιχο στο backhand. Έκανε το 2-1 στα σετ με οριακή διαφορά και με την ίδια αποφασιστικότητα πραγματοποίησε ιδανική αρχή και στο 4ο σετ. Δημιούργησε διαφορά τριών πόντων, αλλά δεν την αξιοποίησε. Το 6-3 μετατράπηκε σε 6-8 με την τύχη να βοηθάει κάποιες στιγμές τον Απολόνια. Η ισοφάριση του σκορ επηρέασε ψυχολογικά τον Παπαγεωργίου, που βρέθηκε να χάνει με 5-0 στο «κόντρα» σετ. Μετά ξαναβρήκε την αυτοσυγκέντρωσή του, αντέδρασε πετυχημένα με τέσσερις σερί πόντους κι ακόμα κι όταν ο Πορτογάλος πήρε τυχερό πόντο για το 6-4 κι αργότερα προηγήθηκε 8-4 δεν πτοήθηκε. Ισοφάρισε σε 8-8 και στο 9-9 πήρε τους δύο καθοριστικούς πόντους στα σερβίς του αντιπάλου δίνοντας το έναυσμα για πανηγυρισμούς στον ελληνικό πάγκο.

Όταν στο 4ο παιχνίδι ο Γκιώνης κοντραρίστηκε με τον Φρέιτας η ψυχολογία ήταν με το μέρος της Ελλάδας, αλλά φυσικά με μία ομάδα όπως η Πορτογαλία η προσπάθεια για τη μεγάλη νίκη είχε ακόμα δρόμο. Αυτό φάνηκε από το ξεκίνημα του ματς όταν ο αθλητής από την ιβηρική χερσόνησο έδειξε δυνατή ψυχολογία και πέρασε το παιχνίδι του με ευχέρεια στα σπιν κι από τις δύο πλευρές. Στη συνέχεια ο Γκιώνης κράτησε περισσότερο την μπάλα με άμυνες από το backhand, έκανε πολύ καλές επιθέσεις και πίεσε με χαμηλές μπαλιές στο ρεβέρ του αντιπάλου υποχρεώνοντάς τον σε κάποια λάθη. Ταυτόχρονα είχε ψυχή, είχε πίστη στις δυνατότητές του και έκανε το 2-1 υπέρ του σώζοντας σετ μπολ στο 2ο σετ (9-10) και καλύπτοντας διαφορά τριών πόντων (6-9) στο 3ο!

Απέμενε πια ένα σετ από το μετάλλιο και ο 1ος Μεσογειονίκης της Πεσκάρα ούτε που το σκεφτόταν ν’ αφήσει χαμένη την ευκαιρία Βρέθηκε μπροστά με 5-2, ο Φρέιτας μείωσε σε 5-4 ύστερα από τάιμ άουτ, όμως ο μέγιστος Γκιώνης έβγαλε ξανά φοβερά χτυπήματα και με διαφορά ασφαλείας έφτασε στην πολυπόθητη νίκη.

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Πορτογαλία-Ελλάδα:
Μάρκος Φρέιτας-Καλλίνικος Κρεάνγκα 3-1 (12-10, 5-11, 11-6, 11-6)
Ζοάο Μοντέιρο-Παναγιώτης Γκιώνης 0-3 (11-13, 9-11, 0-11)
Τιάγκο Απολόνια-Κώστας Παπαγεωργίου 2-3 (6-11, 12-10, 9-11, 11-7, 9-11)
Φρέιτας-Γκιώνης 1-3 (11-8, 10-12, 9-11, 5-11)



Πηγή: http://www.pamesports.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.