Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2013

Χιλιάδες ευρωπαίοι χάνουν ετησίως τη ζωή τους από εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δράσεις για την πρώτη Ευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης καρδιάς.
Κάθε χρόνο περίπου 350.000 Ευρωπαίοι πέφτουν θύματα εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής και, μέχρι σήμερα, λιγότεροι από 1 στους 10 επιβιώνουν. Την επιβίωση μπορεί να αυξήσει κατά 2-3 φορές η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), η οποία, ωστόσο, εφαρμόζεται μόλις σε 1 από τις 5 περιπτώσεις εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό θυμάτων καρδιακής ανακπής λαμβάνουν ζωτικής σημασίας βοήθεια έγκαιρα ώστε να επιστρέψουν στη ζωή, σύμφωνα με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (European Resuscitation Council) Maaret Castren, από το Karolinska Institutet της Σουηδίας. Η ίδια εκτιμά πως "αν μπορούσαμε να βελτιώσουμε τα ποσοστά εφαρμογής ΚΑΡΠΑ από παρευρισκόμενους στα επίπεδα των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις, τότε περίπου 100.000 ζωές θα μπορούσαν να σωθούν, κάθε χρόνο, σε όλη την Ευρώπη".

Με στόχο, λοιπόν, την ενημέρωση κι εκπαίδευση του κοινού σε δεξιότητες καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης και αυτόματης εξωτερικής απινίδωσης, με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης, στις 16 Οκτωβρίου, πραγματοποιείται σειρά δράσεων στο πλαίσιο της πρώτης Ευρωπαϊκής Ημέρας Επανεκκίνησης καρδιάς. Η πρωτοβουλία επικεντρώνει ιδιαίτερα στους νέους της Ευρώπης, με στόχο να βελτιώσει τα πολύ χαμηλά ποσοστά ανθρώπων που επιβιώνουν ύστερα από κάποια εξωνοσοκομειακή ανακοπή, που μπορεί να συμβεί οπουδήποτε (π.χ. στον δρόμο, στον χώρο εργασίας, στη διάρκεια της άσκησης ή άλλης στρεσογόνου δραστηριότητας).

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Επανεκκίνησης καρδιάς (European Restart Heart Day/Your Hands Can Save Lives), η Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας (ΕΕΠΦ) συνδιοργανώνει με τον Δήμο Θεσσαλονίκης εκδήλωση ανοικτής μαζικής εκπαίδευσης του κοινού σε δεξιότητες καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης και αυτόματης εξωτερικής απινίδωσης, στην πλατεία Αριστοτέλους.

Στις 16 Οκτωβρίου, μαθητές δημοτικών και λυκείων της Θεσσαλονίκης θα εναλλάσσονται κατά ομάδες στον χώρο της πλατείας Αριστοτέλους σε μια μαγευτική προσπάθεια μαζικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης των νέων στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής, στέλνοντας το μήνυμα ότι πολίτες με στοιχειώδη εκπαίδευση σε δεξιότητες καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης και με μόνο εργαλείο τα χέρια τους, μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην επανεκκίνηση μιας καρδιάς που έχει σταματήσει να λειτουργεί. Η εκπαίδευση θα γίνεται στο έδαφος σε συνθήκες εξομοίωσης πραγματικού περιστατικού υπό την καθοδήγηση δεκάδων εκπαιδευτών.

Πολύ χαμηλό το ποσοστό εφαρμογής ΚΑΡΠΑ στην Ελλάδα

Τα ποσοστά εφαρμογής ΚΑΡΠΑ από παρευρισκόμενους σε περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής ποικίλουν σημαντικά - από πολύ χαμηλά (Ισπανία 12%, Γερμανία 15%) μέχρι πολύ υψηλά (Ολλανδία 61%, Σουηδία 59%). Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με τα μικρότερα ποσοστά.

Τα πραγματικά ποσοστά επιβίωσης επίσης ποικίλουν, με μερικές χώρες, ιδιαίτερα της Ανατολικής Ευρώπης, να καταγράφουν μόλις 6%, ενώ χώρες με εξαιρετικές επιδόσεις εφαρμογής ΚΑΡΠΑ, όπως η Ολλανδία και η Νορβηγία, να επιτυγχάνουν μέχρι και 40%.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.