Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Προστασία για τα ΑμεΑ στο νέο αντιρατσιστικό νόμο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι με επιστολή τους προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κο Χαράλαμπο Αθανασίου, τόνισαν την ανάγκη να συμπεριληφθεί στο -υπό διαμόρφωση- αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, διάταξη που να τιμωρεί τη δημόσια υποκίνηση βίας 
ή μίσους λόγω αναπηρίας. Με αυτή την πρωτοβουλία, οι Οικολόγοι Πράσινοι συντονίζουν την προσπάθειά τους με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) για την αναμόρφωση του αντιρατσιστικού θεσμικού πλαισίου προς μία κατεύθυνση που να συμπεριλαμβάνει τα Άτομα με Αναπηρία, για τα οποία έχουν κατά καιρούς εκφραστεί ρατσιστικές απόψεις από το κόμμα της Χρυσής Αυγής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Εν όψει της κατάρτισης του νέου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου και της κατάθεσής του στη Βουλή, οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουμε την ανάγκη να ενταχθεί σε αυτό διάταξη που να διώκει τη δημόσια υποκίνηση βίας λόγω αναπηρίας. Έχουμε διαπιστώσει ότι στο -υπό διαμόρφωση- κείμενο πέραν των φυλετικών, εθνοτικών, θρησκευτικών λόγων και των λόγων γενετήσιου προσανατολισμού, δεν έχουν ενταχθεί, ως όφειλαν, οι λόγοι αναπηρίας.

Όπως έχει ήδη επισημανθεί παλαιότερα και από τον τριτοβάθμιο κοινωνικοσυνδικαλιστικό φορέα του αναπηρικού κινήματος στην Ελλάδα, την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), η Πολιτεία οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα απέναντι σε ακραία ρατσιστικές απόψεις που εκφράζονται από το κόμμα της Χρυσής Αυγής και αφορούν στη στείρωση - ακόμη και την ευθανασία - Ατόμων με Αναπηρία ή με βεβαρημένη κληρονομικότητα. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση [1] στην ιστοσελίδα της λεγόμενης «Πράσινης Πτέρυγας»του ναζιστικού κόμματος άρθρου στο οποίο, αφού εγκωμιάζεται η ανωτερότητα της λευκής φυλής και η ανάγκη διαφύλαξης της καθαρότητάς της, προτείνεται, μεταξύ άλλων, «τα κληρονομικώς βεβαρημένα άτομα όπως οι παρανοϊκοί, οι πνευματικώς καθυστερημένοι, οι σχιζοφρενείς, οι επιληπτικοί, οι φορείς μεταλλαχθέντων γονιδίων, οι αθεράπευτοι αλκοολικοί, οι προχωρημένοι τοξικομανείς και άλλοι» να υποβάλλονται σε στείρωση.

Η υιοθέτηση του σκεπτικού των ναζί, που υπήρξαν θεωρητικοί εισηγητές και πρακτικοί διαμορφωτές του μεγαλύτερου προγράμματος για την καθαρότητα της γερμανικής φυλής, το οποίο οδήγησε στην εξόντωση εκατοντάδων χιλιάδων εγκλείστων στα ψυχιατρεία της Γερμανίας και όχι μόνο, ενδεδυμένο με το μανδύα της φιλευσπλαχνίας από τους επίδοξους συνεχιστές τους, αποτελεί επικίνδυνη ατραπό για τη Δημοκρατία.

Η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει την προστασία των Ατόμων με Αναπηρία με τον ίδιο κατηγορηματικό τρόπο που επιχειρεί να προστατεύσει όλα τα πρόσωπα και τις ομάδες που δέχονται βία λόγω της φυλής, του χρώματος, των γενεαλογικών καταβολών, της εθνικής και εθνοτικής καταγωγής, της θρησκείας και του γενετήσιου προσανατολισμού. Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι τόσο στο άρθρο 13 της συνθήκης του Άμστερνταμ, όσο και στο άρθρο 19 της συνθήκης της Λισσαβόνας υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στην καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω αναπηρίας. Ταυτόχρονα τα Άτομα με Αναπηρία προστατεύονται από το Ελληνικό Σύνταγμα, αλλά και τη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (ν. 4074/2012), στην οποία γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στην καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω αναπηρίας.

Αν και η αναπηρία προστατεύεται από πλήθος νομικών κειμένων, η διαφαινόμενη εξαίρεση της από το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, αποτελεί αδικαιολόγητη επιλογή, δεδομένου ότι τα Άτομα με Αναπηρία έχουν τεθεί στο στόχαστρο της ναζιστικής προπαγάνδας τόσο ιστορικά, όσο και στη σύγχρονη εποχή από τους μιμητές του ναζισμού. Αντιθέτως, η κατάρτιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική ευκαιρία για την κάλυψη των κενών που εντοπίζονται στο θεσμικό πλαίσιο και αφορούν σε εκδηλώσεις μίσους κατά των Ατόμων με Αναπηρία. Ταυτόχρονα θα μπορούσε να εξεταστεί η συμπερίληψη, με τροπολογία, της αναπηρίας ως επιβαρυντικής περίπτωσης στα εγκλήματα μίσους του ν.4139/2013 (νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις).

Η πολιτειακή εγρήγορση σε ζητήματα μείζονος σημασίας, όπως είναι ο ρατσισμός που αφορά και τα Άτομα με Αναπηρία, αποτελεί ικανό δείκτη για το επίπεδο της δημοκρατίας μίας χώρας. Ως εκ τούτου, αναμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας και παρακαλούμε να μας ενημερώσετε σχετικά.

Η Θεματική Ομάδα για τα Άτομα με Αναπηρία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.