Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Να μονιμοποιηθούν ζητούν 9 εργαζόμενοι ΑμεΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με την ειδική διαδικασία εξέτασης εργατικών διαφορών συζητήθηκαν χθες, νωρίς το μεσημέρι, ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, προεδρεύοντος του Πρωτοδίκη Ανδρέα Αθανασίου, δύο υποθέσεις απασχόλησης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμεΑ) με σύμβαση αορίστου χρόνου στο δήμο Ρόδου ή στην Κοινωφελή Επιχείρηση Συγκοινωνιών «ΡΟΔΑ», κατά περίπτωση. Οι δύο ουσιαστικά όμοιες υποθέσεις, αφορούσαν συνολικά εννέα εργαζόμενους.


Οι τέσσερεις πρώην εργαζόμενοι στην επιχείρηση «ΡΟΔΑ» και οι πέντε πρώην υπάλληλοι στο Δήμο Ρόδου, είχαν απασχοληθεί με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, μέσω του προγράμματος του ΟΑΕΔ «3+1» και σήμερα αιτούνται τη συνέχιση της απασχόλησής τους με τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Το αίτημα καταθέτουν, επικαλούμενοι τα όσα αναφέρονται σε διάταξη του άρθρου 11 του Ν.3227/2004 περί δυνατότητας απασχόλησης ΑμεΑ και μετά τη λήξη των προγραμμάτων.

Στο πλαίσιο συζήτησης των ανωτέρω υποθέσεων ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, ο νομικός σύμβουλος της επιχείρησης «ΡΟΔΑ» Σέργιος Αναστασιάδης, αλλά και ο διευθυντής αυτής Φώτης Καραμανώλης, εξήγησαν ότι με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης έχει αποφασιστεί η αποδοχή της εργασίας υπαλλήλων που ανήκουν στην κατηγορία των ΑμΕΑ, με την προϋπόθεση να εγκρίνεται η καταβολή των μισθών τους – δαπανών τους, από το ελεγκτικό συνέδριο.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν, τόσο ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Ρόδου Δημήτρης Σαλαμαστράκης, όσο και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Καρατζιάς, οι οποίοι αποδέχθηκαν τη συνέχιση της εργασίας των ΑμεΑ, επισημαίνοντας ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, η οποία ωστόσο δεν κρίνεται απαραίτητη.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, διότι κατά τα όσα αναφέρονται σε προσθήκη που έγινε σε άρθρο του Ν.3227/2004 απαραίτητη προϋπόθεση συνέχισης της απασχόλησης εργαζομένων ΑμΕΑ σε οποιοδήποτε φορέα, είναι η αποδοχή των εκπροσώπων του των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Υπάρχει δεδικασμένο

Δρόμο μονιμοποίησης όλων των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) που απασχοληθήκαν σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), είχε ανοίξει στις 17 Ιουνίου έτους 2013, το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου με την πρόεδρο αυτού Έλενα Μπαρκούρη, να εκδίδει την πρώτη απόφαση σε όλη την Ελλάδα, που αφορούσε σε μετατροπή της σύμβασης πρώην εργαζόμενου (ΑμΕΑ) στο Δήμο Αφάντου σε αορίστου χρόνου στο Δήμο Ρόδου.

Κατά τα όσα αναφέρονταν στην απόφαση, υπάλληλος ΑμΕΑ που απασχολείτο με το πρόγραμμα «3+1» στο πρώην δήμο Αφάντου - νυν δήμο Ρόδου - και η σύμβασή του είχε λήξει, μεταφέρεται στο Δήμο Ρόδου ως υπάλληλος αορίστου χρόνου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο εργαζόμενος, με ποσοστό αναπηρίας 80%, είχε απασχοληθεί στην εταιρεία ΔΑΤΕΑ του πρώην Δήμου Αφάντου, αλλά και στο δήμο Ρόδου, μετά «Καλλικράτη» εποχή.
Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, δια μέσου της αποφάσεώς του, είχε προχωρήσει σε οριστική αναγνώριση της εξαίρεσης των ΑμΕΑ από το Νόμο του ΑΣΕΠ, αλλά και του άρθρου 103 του Ελληνικού Συντάγματος, βάσει της οποίας (αναγνώρισης) οι Νόμοι που προστατεύουν ΑμΕΑ είναι ειδικότεροι. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρονταν τα ακόλουθα:

  • «Τα άτομα με ειδικές ανάγκες που έχουν εργαστεί σε ΟΤΑ στο πλαίσιο προγραμμάτων, δεν εμπίπτουν στην απαγόρευση μετατροπής των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου, όπως ορίζεται από το άρθρο 103 του Συντάγματος.
  • Η διάταξη του άρθρου 11 του Ν.3227/2004 περί δυνατότητας απασχόλησης ΑμεΑ και μετά τη λήξη των προγραμμάτων «εξασφαλίζει περαιτέρω την προεκτεθείσα προστασία και διαμορφώνει μία κατεύθυνση του νομοθέτη για οιονεί αυτόματη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, εφόσον ο εργοδότης εκφράσει ρητή βούληση για τη συνέχιση των συμβάσεων αυτών (…).
  • Κατ’ ακολουθίαν δεν ισχύει για τις συμβάσεις αυτές και η σχετική νομολογία που αφορά στις περιπτώσεις κατά τις οποίες απαγορεύεται ρητά η δυνατότητα συνέχισης των συμβάσεων, δηλαδή βάσει των άρθρων 103 παρ. 7 και 8 του Συντάγματος και 21 του Ν. 2190/1994 (…)».
Την υπόθεση είχε χειριστεί ο δικηγόρος Μιχάλης Κόκκινος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.